8 semne pe care ti le da organismul atunci cand sufera un deficit major

Actualizat: 25 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati


Iritatiile pielii, crampele, furnicaturile, buzele crapate sunt doar cateva dintre semnalele de alarma pe care le trage organismul atunci cand exista o carenta, un deficit de vitamine sau de minerale.

Este, practic, modalitatea prin care corpul tau incearca sa iti spuna ca ii lipsesc anumite substante nutritive esentiale.

Simptomele deficientelor din organism

Pofte

Atunci cand organismul este vulnerabil, apar poftele. Pofta de dulciuri apare cand organismul este stresat sau obosit. Atunci are nevoie de serotonina pentru a se reechilibra si „cere” dulciuri, care lupta impotriva instalarii depresiei si a anxietatii.

Pofta exclusiva de ciocolata, in schimb, poate semnala un deficit de magneziu. Lipsa de calciu poate fi transmisa printr-o dorinta brusca de a manca alimente grase, iar pofta de alimente sarate indica o carenta de sodiu in organism. 

Pofta de carne poate ascunde o carenta de fier, iar cea de alimente acre ar putea indica o dischinezie biliara. 

Buze si colturi ale gurii crapate

Aparitia crapaturilor la nivelul buzelor, dar si in colturile gurii ar putea semnala o carenta de fier, zinc si o parte din vitaminele B – B2, B3 (niacina) si B12.

Deficitul apare, de obicei, in cazul persoanelor vegetariene, care nu beneficiaza de un aport suficient de fier, zinc si vitamine din gama B-urilor. De asemenea, aceste carente pot aparea si in timpul curelor de slabire.

Respiratie urat mirositoare

Halitoza sau respiratia urat mirositoare poate avea mai multe cauze. In primul rand, poate fi una de natura stomatologica. Mai exact, isi poate avea originile chiar in cavitatea bucala propriu-zisa. Daca aceasta cauza este exclusa, ea poate semnala si un deficit de vitamina B6, zinc, magneziu, sau diverse infectii in sfera digestiva sau in sfera ORL.

Acnee

Cosurile aparute pe obraji, brate, coapse si fese nu sunt doar consecinta unor dereglari hormonale, ci ar putea semnala si o carenta de acizi grasi esentiali, de vitaminele A, E, B2, B6, C, niacin, biotin, zinc, lecitina, metilsulfonilmetan, acid retinoic topic.

Piele iritata

Pielea rosie, iritata, uneori chiar solzoasa si caderea parului sunt semnale ale unei carente de biotina. Adica vitamina B7, care fiind solubila in apa, nu ramane in depozite in organism.

Furnicaturi, intepaturi si amorteala

Amorteala extremitatilor, insotita uneori de intepaturi sau de furnicaturi este pusa in legatura cu nervii periferici si terminatiile lor de la nivelul pielii si arata o lipsa a vitaminelor B6, B1, un deficit de antioxidanti, niacina, magneziu/calciu, acizi grasi esentiali.

Crampe musculare

Aparitia crampelor musculare, ceea ce este cunoscut popular drept carcei, niste junghiuri dureroase in gambe sau la degetele picioarelor, reprezinta semnalul carentei de: magneziu, calciu si potasiu, vitamina D.

Unghii opace

Atunci cand unghiile devin opace, iar pe suprafata lor apar pete sau linii albe ai putea avea un deficit de zinc si de vitamina B6.

Indiferent care ar fi simptomele generale, in general nu este indicat sa luam suplimente alimentare pe termen lung FARA un control medical. Uneori semnele si simptomele generale pot fi cauzate de anumite boli care trebuie diagnosticate si tratate tintit de catre medic; administareaa de suplimente minerale si vitamine pe termen lung fara consult medical poate face mai mult rau decat bine. Pe de o parte poate ameliora doar aparent simptomele dar boala de baza poate progresa, iar pe de alta parte se poate prouce supraincarcarea organismului cu anumite minerale sau vitaamine si astfel acestea pot deveni toxice.


Citeste si despre:

Deficitul de vitamina D Boli cauzate de deficitul de proteine Retentia (retinerea) apei in organism Tot ce trebuie sa stii despre anemie. Afla cand trebuie sa te ingrijorezi Semne care indica aparitia dereglarilor hormonale Cand devine sindromul de realimentare o afectiune letala? Suferi de lipsa de concentrare si capacitate de memorare scazuta? Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita? 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! 7 informatii pe care le transmite parul despre sanatatea ta 9 semne ca tiroida nu functioneaza cum trebuie 6 semne care iti arata ca ai probleme cu glanda tiroida Iritatiile pielii - cele mai frecvente afectiuni si cauzele lor