Durerile specifice diferitelor grupe de varsta

Actualizat: 08 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


De la un anumit moment incepem sa nu ne mai simtim „ca inainte”. Simplul alergat prin parc incepe sa exercite un efect invers: in loc sa ne ajute sa ne limpezim mintea, mai degraba ne atrage atentia asupra unor senzatii de disconfort resimtite la nivelul genunchilor, iar articulatiile ne dau senzatia ca imbatranim.

Desi este firesc ca odata cu inaintarea in varsta sa experimentam diverse dureri noi la rastimpuri, nu este insa normal ca acestea sa persiste pentru perioade indelungi de timp; daca asa ceva se intampla, trebuie sa fim foarte atenti, intrucat sunt semne ca ceva nu este in regula.

Nu exista doua dureri care sa fie identice, fiecare durere are caracterele ei specifice. Este aproape imposibil sa prezicem ce dureri vor aparea odata cu fiecare decada care trece peste noi. Totusi, exista anumite dureri care sunt mai des intalnite la anumite grupe de varsta.

5 reguli de aur impotriva durerii

Indiferent de varsta pe care o aveti, de tipul si localizarea durerii, tineti cont de aceste recomandari atunci cand va doare ceva:

1. Faceti fata durerii cu capul sus
Expertii in terapia durerii ne sfatuiesc sa nu incercam sa internalizam sau sa negam durerea. Durerea acuta (cea care apare brusc) trebuie sa fie tratata cat mai rapid cu putinta pentru a preveni transformarea ei intr-o durere cronica (de durata). Durerea cronica se defineste ca fiind acea senzatie dureroasa care persista mai mult de trei luni de zile.

2. Verificati-va nivelul vitaminei D
Cereti medicului dumneavoastra sa verifice nivelul de vitamina D din organism. Potrivit specialistilor, vitamina D poate fi de ajutor in prevenirea microfracturilor osoase si in ameliorarea durerii care decurge din fracturile asociate osteoporozei.

3. Evitati cresterea ponderala si obezitatea
Kilogramele in plus pun o presiune enorma asupra organismului, sporind sansele de a suferi de dureri articulare si lombare cronice.

4. Odihniti-va indeajuns
Lipsa somnului poate accentua durerea si poate contribui la slabirea tonusului muscular si la alterarea starii generale. Daca nu ati dormit indeajuns si incercarile de modificare a stilului de viata (culcat devreme, adoptarea unor ritualuri de adormire) nu dau rezultatele scontate atunci este cazul sa cereti sfatul medicului, intrucat s-ar putea sa suferiti de o tulburare a somnului; acestea beneficiaza de cele mai multe ori de tratament medical.

5. Fiti atent la debutul unei eventuale depresii
Durerea cronica este deseori insotita de depresie; aceasta din urma este deseori dificil de decelat. Depresia intensifica durerea si ingreuneaza lupta organismului cu senzatia dureroasa. Daca experimentati dureri cronice, descrieti-i medicului si starile emotionale pe care acestea vi le provoaca.

Durerile cel mai frecvent intalnite la varsta de 30 de ani

Durerile de cap
Specialistii sustin ca durerile de cap sunt printre cele mai frecvente dureri care apar la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani. Desi durerile de cap pot aparea oricand de-a lungul vietii, ele par sa survina mai des la persoanele apartinand acestei grupe de varsta. Studiile au aratat ca migrenele – care sunt de trei ori mai frecvente in randul femeilor – apar mai frecvent intre 35 si 45 de ani. Durerile de cap cel mai des intalnite se manifesta prin senzatia de presiune constanta resimtita la nivelul extremitatii cefalice.

Rezolvarea: cautati cauza durerilor de cap
Cauza multor dureri de cap este necunoscuta, ceea ce ingreuneaza tratamentul acestora. Astfel, daca un tratament nu da rezultate, nu va resemnati, cautati un altul, care s-ar putea dovedi eficient. Specialistii sustin ca exista tratamente pentru toate tipurile de dureri de cap, doar ca uneori dureaza pana cand se stabileste care este cel mai eficient tratament in fiecare caz in parte.

Daca aveti migrene este indicat sa incercati sa descoperiti ce factori le declanseaza. Conform expertilor, in cazul multor persoane migrenele pot fi declansate de lumina puternica sau de consumul unor anumite alimente, precum vinul sau branza. Acupunctura, yoga, tehnicile de relaxare si terapia comportamentala cognitiva pot fi de ajutor in tratarea nu doar a durerilor de cap, ci si a durerilor de alte cauze.

Incordarea musculara
Odata trecut de 30 de ani, este posibil sa apara diverse dureri in cazul in care incercati sa atingeti aceleasi limite fizice ca atunci cand erati mai tanar. Sindromul de suprauzura, manifestat prin dureri musculare si tendinita (o inflamatie a tendoanelor care ataseaza muschiul de os), este destul de frecvent dupa implinirea varstei de 30 de ani. De asemenea, la aceasta varsta pot aparea si durerea de spate, de umar sau durerea resimtita la nivelul cotului. Concluzionand, limitele efortului fizic se reduc simtitor, iar miscarile isi pierd din anvergura; activitatile fizice nepotrivite se pot solda cu dureri la nivelul articulatiilor.

Rezolvarea: sincronizati miscarile diferitelor segmente ale corpului

Specialistii ne sfatuiesc sa invatam sa coordonam miscarile diferitelor segmente ale membrelor astfel incat sa minimizam fortele care se exercita la nivelul oaselor si tendoanelor.

Aceasta presupune mai multa atentie atunci cand efectuam anumite miscari. Atunci cand ridicam o greutate mare este indicat sa evitam exercitarea unor forte mari la nivelul spatelui, motiv pentru care acest tip de miscari trebuie executate doar tinand genunchii indoiti. De asemenea, pentru a evita solicitarea umerilor sau a gatului se recomanda sa evitam activitatile fizice ce presupun lucrul cu mainile deasupra capului.

Mai mult, este indicat sa fim atenti si la miscarile pe care le executam in cadrul diverselor activitati sportive, gatitului, statului la birou sau condusului masinii. In timpul acestor activitati este bine sa adoptam acele pozitii ce solicita cel mai putin muschii si articulatiile, pentru a evita aparitia ulterioara a durerilor.

Durerile cel mai frecvent intalnite la 40-50 de ani

Artrita si durerea lombara
La 40-50 de ani, osteoartrita si bolile degenerative ale discurilor intervertebrale incep sa se faca simtite. Afectarea degenerativa a discurilor intervertebrale le poate transforma pe acestea din suple si moi in tari si friabile. In mod normal, discurile intervertebrale absorb socurile mecanice pe care organismul le primeste in cadrul activitatilor zilnice. Rigidizarea discurilor intervertebrale cauzeaza dureri si limitarea miscarilor.

De asemenea, tot la aceasta varsta pot aparea durerea cronica de spate sau gat, la fel ca si durerea articulatiilor mainilor, genunchilor sau soldurilor. Persoanele cel mai expuse la acest tip de afectiuni sunt cele care efectueaza exercitii fizice prea sustinute si se accidenteaza sau cei care nu efectueaza deloc exercitii fizice. Lipsa totala a exercitiilor fizice cauzeaza limitarea miscarilor articulare precum si dureri de umeri sau de sold.

Rezolvarea: luati in considerare alternativele terapeutice conservative
In tratamentul pe termen scurt al acestor dureri, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) cum ar fi ibuprofenul, etoricoxibum, aceclofenacum, naproxen s-au dovedit a fi cele mai eficiente. Deseori insa oamenii renunta la aceste medicamente prea devreme, considerandu-le ineficiente. Astfel, mult prea multe persoane se adreseaza spitalelor pentru interventii chirurgicale in sfera lombara. In realitate insa efectul antiinflamator maximal este atins in 10-14 zile de terapie, iar interventiile chirurgicale au efect doar cativa ani, dupa care durerile revin.

Specialistii mai recomanda si efectuarea de sedinte de fizioterapie, de injectii paravertebrale sau intramusculare cu corticoizi care scad inflamatia sau injectarea de anestezice locale. Acupunctura s-a dovedit a fi foarte eficienta, de asemenea. Expertii recomanda rabdarea si staruinta in incercarea a cator mai multe tratamente medicamentoase inainte de a recurge la interventia chirurgicala.

Efectuati exercitii care sa va ajute sa va mentineti forta musculara si echilibrul - intarirea musculaturii axiale, a muschilor paravertebrali sau a celor abdominali are o mare importanta in prevenirea aparitiei durerilor de spate. Atunci cand muschii abdominali sunt mai puternici spatele este mai bine fixat.

Expertii recomanda si intarirea muschiului cvadriceps (muschiul situat pe fata anterioara a coapsei, intre sold si genunchi). Astfel poate fi redus riscul de cadere si scade solicitarea mecanica de la nivelul spatelui. Exercitiile de intarire a muschiului cvadriceps previn si aparitia durerilor de genunchi.

De asemenea se pare ca exercitiile care intaresc echilibrul sunt foarte benefice la persoanele apartinand acestei grupe de varsta, deoarece previn caderea de la propria inaltime – responsabile de majoritatea fracturilor osoase survenite la aceste persoane. Terapiile alternative care includ meditatia, miscarile lente si respiratia controlata pot fi de asemenea de un real folos.

Durerile cel mai frecvent intalnite dupa varsta de 60 de ani

Dupa varsta de 60 de ani, artrita si afectiunile degenerative ale discurilor intervertebrale devin si mai frecvente si pot fi o sursa importanta de dureri. Si in acest caz, tratamentele alternative, acupunctura si yoga pot fi de un real ajutor.

Fracturile osoase aparute in urma cazaturilor pot fi foarte importante, la fel ca durerea asociata cu afectiuni grave cum ar fi cancerul. Deseori, in cadrul afectiunilor severe, tratamentul durerii este disconsiderat, accentul punandu-se pe tratarea bolii de baza, acest tip de abordare terapeutica fiind gresit, intrucat durerea altereaza semnificativ calitatea vietii.

Rezolvarea: faceti din tratamentul durerii o prioritate
Durerile care va tin treji noaptea sau care au un impact social si familial deosebit cauzeaza deseori inrautatirea bolii de baza, motiv pentru care tratarea durerii trebuie sa devina un scop in sine, pentru a nu lasa durerile sa va acapareze viata in totalitate.


Citeste si despre:

Rolul kinetoterapiei in tratarea durerilor lombare cronice Managementul factorilor de risc specifici persoanelor predispuse la suicid Nivelul de colesterol si modul in care difera de la barbati la femei Sanatatea femeii - vulnerabilitati Imunodeficienta comuna variabila Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Migrena juvenila Cefaleea la varstnici 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome Faringita bacteriana - informatii esentiale Protocol de practica in artrita idiopatica juvenila