Zona zoster creste riscul de infarct

Actualizat: 10 Ianuarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Zona zoster poate creste riscul de infarct si de accident vascular cerebral, arata un nou studiu al oamenilor de stiinta. Situatia este posibila in cazul in care o persoana a facut zona zoster inainte de a implini varsta de 40 de ani.

In general, zona zoster nu este o boala specifica persoanelor tinere, ci apare mai ales la seniori, insa daca virusul se reactiveaza mai devreme, organismul poate fi predispus la declansarea unor afectiuni cardiovasculare periculoase.

Oamenii de stiinta de la Universitatea College din Londra, Anglia, au analizat cazurile mai multor persoane cu varste mai mici de 40 de ani, care au facut zona zoster.

Cercetarea s-a intins pe o perioada mai lunga de 6 ani, timp in care specialistii au putut observa ca pacientii sunt cu 50% mai predispusi sa sufere infarct, spre deosebire de persoanele care nu au facut zona zoster.

In plus, pacientii cu zona zoster au cu 74% mai multe sanse de a suferi un accident vascular cerebral.

Vaccinarea impotriva varicelei scade riscul de zona zoster

Zona zoster sau herpesul zoster este o infectie virala care apare la persoanele care au facut in copilarie sau in adolescenta varicela. Virusul ramane inactiv in radacinile nervoase, dar in functie de anumiti factori, el se poate reactiva, sub forma de zona zoster. Cu alte cuvinte, orice persoana care face varicela este predispusa sa faca si zona zoster.

Singura solutie ar fi vaccinarea impotriva varicelei. Acest vaccin este recomandat inclusiv pentru persoanele trecute de prima tinerete, care in mod normal sunt mai predispuse la dobandirea zonei zoster.

Persoanele care nu au avut varicela, dar sunt expuse la zona zoster, pot face boala copilariei, in cazul in care intra in contact cu lichidul din veziculele eruptiei.

Medicii recomanda ca persoanele care au facut zona zoster inainte de a implini varsta de 40 de ani sa fie monitorizate in permanenta, pentru a putea afla din timp daca exista suspiciunea unui risc de infarct sau de accident vascular cerebral.


Citeste si despre:

De ce apare durerea in piept, cel mai important semn al infarctului Principalele manifestari ale bolilor cardio-vasculare De ce apar intepaturile in dreptul inimii Durerea asociata cancerului Durerea toracica - tratament Declansarea durerilor - cauze nebanuite Durerea cronica Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Tratamentul durerii toracice Durerile toracice Durerea in piept (durerea toracica anterioara) - cauze, simptome, tratament Cefaleea la varstnici Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Zona zoster - cauze, simptome, tratament