De ce apar intepaturile in dreptul inimii

Actualizat: 05 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Ce sunt intepaturile din zona inimii


Intepaturile in zona inimii sunt relative frecvente in randul populatiei si pot alarma pacientul, acesta mergand de urgenta la un consult cardiologic de specialitate.

Etiologie

Durerea in piept nu este ceva de ignorat, insa trebuie tinut cont de faptul ca are multe cauze posibile.

Desi in multe situatii, este legat de inima, poate fi cauzata si de probleme pulmonare, ale esofagului, muschilor, coastelor sau nervilor, de exemplu.  Unele dintre aceste afectiuni sunt grave si pun viata in pericol.

Daca aveti dureri in piept inexplicabile, singura modalitate de a confirma cauza este sa va evalueze un medic.

Cauze

Cauze cardiovasculare

Angina pectorala. Aceasta este durerea in piept cauzata de un flux sanguin slab catre inima. Acest lucru este adesea cauzat de acumularea de placi de aterom pe peretii interiori ai arterelor care transporta sangele la inima. Placile ateromatoase ingusteaza arterele si restrictioneaza alimentarea cu sange a inimii, in special in timpul activitatii fizice.

Infarctul miocardic. Un atac de cord este rezultatul blocarii fluxului de sange catre muschiul inimii, adesea din cauza unui cheag de sange. Angina poate fi principalul simptom resimtit in timpul unui atac de cord.

Disectia aortica. Aceast afectiune care pune viata in pericol implica artera principala care pleaca de la inima, numita aorta. Daca straturile interioare ale acestui vas de sange se separa, sangele este acumulat intre straturi si poate provoca ruptura aortei.

Inflamatia sacului din jurul inimii, numita pericardita. Aceasta afectiune provoaca, de obicei, durere ascutita care se agraveaza in inspir sau pozitie culcat.

Cauze digestive

Durerea in piept poate fi cauzata si de tulburari ale sistemului digestiv, precum:

Gastrita. Aceasta este o senzaie dureroasa, de arsura localizata in spatele sternului. Apare atunci cand acidul din stomac ajunge la nivelul esofagului.

Tulburari de deglutitie. Problemele cu esofagul pot face inghitirea dificila si chiar dureroasa.

Probleme cu vezica biliara sau pancreasul.

Calculii biliari sau inflamatia vezicii biliare sau a pancreasului pot provoca dureri de stomac care se iradiaza la nivelul pieptului.

Cauze musculare sau osoase

Unele dureri toracice sunt asociate cu leziuni si alte probleme care afecteaza structurile ce alcatuiesc peretele toracic.

Aceste conditii medicale includ:

- Costocondrita. In cazul acestei afectiuni, cartilajul cutiei toracice, in special cartilajul care uneste coastele cu sternul, devine inflamat si dureros.

- Durerile musculare. Sindroamele dureroase cronice, cum ar fi fibromialgia, pot provoca dureri pe termen lung care afecteaza muschii pieptului.

- Leziunile coastelor. O coasta fisurata sau rupta poate provoca dureri sau intepaturi in piept.

Cauze pulmonare

Multe probleme pulmonare pot provoca dureri in piept, inclusiv:

- Un cheag de sange in plaman (embolie pulmonara). Un cheag de sange care ramane blocat intr-o artera pulmonara poate bloca fluxul de sange catre tesutul pulmonar.

- Inflamatia membranei care acopera plamanii, numita pleurezie. Aceasta afectiune provoaca dureri in piept care se agraveaza la inspir sau tuse.

- Hipertensiune pulmonara. Aceasta afectiune afecteaza arterele care transporta sange la plamani. Poate provoca dureri in piept.

Alte cauze

Durerea in piept poate fi cauzata si de:

Atac de panica.
Daca treceti printr-o perioada marcata de stres sau anxietate, cu dureri sau intepaturi in piept, este posibil sa aveti un atac de panica. Simptomele atacului de panica includ, de asemenea, batai rapide ale inimii, respiratie rapida, multa transpiratie, dificultati de respiratie, greata, ameteli si teama de a muri.

Uneori poate fi greu de facut diferenta dintre un atac de cord si un atac de panica. Solicitati intotdeauna ajutor medical daca nu sunteti sigur de cauza durerii in piept.

Zona Zoster. Aceasta afectiune poate provoca dureri intense si o banda de vezicule din spate pana in jurul pieptului.

Factori de risc

Printre factorii de risc cardiovasculari ce pot determina aparitia intepaturilor in zona inimii se enumera:
- fumatul, consumul de alcool
- varsta
- sedentarismul
- ereditatea
- stresul, factori sociali, alimentari etc.

Prezentarea la un consult de specialitate ar trebui facuta de indata ce apar semne de alarma precum agravarea intepaturilor, cresterea frecventei acestora, asocierea altor simptome precum ameteli, stare de lesin etc.

Investigatii

In cazul prezentarii la medicul specialist cardiolog, acesta va efectua o anamneza amanuntita, un examen fizic si investigatii suplimentare:
- electrocardiograma
- ecocardiografie
- monitorizare Holter/24h
- test de efort
- radiografie toracica
- analize de laborator

Preventie

Reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare sau de alta natura se poate face in primul rand prin echilibrarea stilului de viata.

Adoptarea unui stil de viata sanatos include:
- mese sanatoase. Medicul specialist sau nutritionistul va poate ajuta sa creati un plan alimentar potrivit pentru dvs.
- diagnosticarea si tratarea afectiunilor de sanatate pe care le aveti, cum ar fi hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut si diabetul zaharat.
- evitarea sedentarismului; exercitii fizice in majoritatea zilelor saptamanii sau minim 20 minute de mers pe jos zilnic.
- atingerea si mentinerea unei greutati optime.
- imitarea cantitatii de alcool pe care o consumati.
- evitarea produselor din tutun.

Prevenirea altor cauze ale durerii in piept, poate fi facuta prin:
- evitarea factorilor declansatori ai astmului.
- tratarea imediata a infectiilor respiratorii.
- utilizarea tratamentului anticoagulant pentru a preveni formarea cheagurilor de sange la pacientii cu risc embolic.
- vaccinarea pentru varicela sau zona zoster.
- evitarea alimentelor care provoaca arsuri la stomac.
- in calatoriile lungi pe drum sau in cazul zborurilor prelungite, preveniti formarea cheagurilor de sange la nivelul picioarelor, ridicandu-va si plimbandu-va o data la doua ore.

Concluzii

Intelegerea diferentelor dintre evenimentele cardiovasculare si alte cauze ale durerii in piept va poate scuti de un drum la camera de urgenta. De asemenea, este important pentru ca disconfortul ar putea fi cauzat de alte afectiuni urgente, precum si de probleme mai putin grave care pot indica o problema medicala cronica.

Durerea toracica noncardica este definita ca durere recurenta in piept - de obicei, in spatele muschilor pectorali si langa inima. La majoritatea oamenilor, durerea toracica noncardica este de fapt legata de o problema cu esofagul, cel mai adesea boala de reflux gastroesofagian.

Durerea in piept din cauza anxietatii sau a atacurilor de panica se poate simti de obicei ca un junghi care incepe brusc, chiar daca persoana se afla in repaus. Cu toate acestea, pacientii se pot simti stresati sau anxiosi deja inainte de a incepe intepaturile in piept.

Daca durerea in piept este noua, in schimbare sau inexplicabila mergeti la un medic pentru o evaluare completa. Nu incercati sa diagnosticati singur durerea in piept sau sa o ignorati. Tratamentul dumneavoastra va depinde de cauza specifica a durerii.

Bibliografie
https://www.nhs.uk/conditions/chest-pain/
https://www.webmd.com/pain-management/whats-causing-my-chest-pain
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chest-pain/symptoms-causes/syc-20370838
https://www.uab.edu/news/health/item/11163-chest-pain-it-s-not-always-a-matter-of-the-heart


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Endoscopia digestiva superioara Nasterea naturala Beneficiile si pericolele sporturilor de iarna Tipuri de soc si masuri de prim ajutor Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Reactie alergica la muscatura de insecte – cum acordam primul ajutor? Top 10 urgente medicale si tratamentul lor Fibrilatia atriala - tratamentul anticoagulant oral Angina pectorala - clasificare, simptome si tratament Cum poti afla daca ai probleme cu inima?