Vaccinarea pneumococica gratuita la copii ar putea incepe la sfarsitul anului

Actualizat: 11 Iulie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vaccinarea pneumococica gratuita la copiii de pana la 2 ani ar putea debuta la sfarsitul anului 2013, anunta ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Vaccinarea a fost inclusa in aceasta primavara in programul national de imunizare.

Bolile pneumococice la copiii cu varste mai mici de 2 ani ii ingrijoreaza pe pediatri si pe medicii de familie, iar imunizarea impotriva acestor afectiuni este cu atat mai importanta, cu cat rezistenta pneumococului la antibiotic este in crestere.

Ce genereaza si care sunt bolile pneumococice la copii

Bolile pneumococice la copii sunt cauzate de Streptococcus Pneumoniae, o bacterie care se localizeaza in tractul respirator superior. Transmiterea se realizeaza direct, pe cale aeriana, prin stranut si tuse, sau indirect, prin praf contaminat. In Romania, 1 din 5 copii cu varsta de pana intr-un an ajunge la medicul de familie sau la spital cu o boala potential pneumococica. Infectiile pneumococice sunt

- bronsita
- sinuzita
- otita medie
- meningita
- pneumonia pneumococica
- septicemia

Conform datelor furnizate de Pan American Health Organization (PAHO), bolile pneumococice provoaca cele mai multe decese in randul copiilor cu varsta sub 5 ani, din acest motiv vaccinarea pneumococica este atat de importanta.

Majoritatea medicilor romani recomanda parintilor sa isi vaccineze copiii inainte de a implini varsta de 2 ani, pentru a reduce cat mai mult riscul imbolnavirii. Pana in prezent, aproximativ 15% dintre parinti au solicitat vaccinarea pneumococica in mod spontan, motivul pentru aceasta rata mica a imunizarii fiind pretul vaccinului.

Incepand cu acest final de an, vaccinul pneumococic va fi administrat gratuit copiilor de pana la 2 ani prin programul national de imunizare. Vaccinul se administreaza in 4 doze, 3 de prima vaccinare si un rapel dupa 6 luni.

Efectele bolilor pneumocicice la copii

Vaccinarea pneumococica este un pas important catre cresterea unor copii sanatosi. Printre efectele bolilor pneumococice se numara retardul mintal, tulburarile de vedere si de auz, epilepsia si tulburarile de comportament. In tarile in care vaccinarea pneumococica reprezinta o prioritate, incidenta bolilor a scazut dramatic.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Efectele secundare ale vaccinului Covid-19 la copii si adolescenti Vaccinul pentru cancerul de piele ar putea deveni realitate Conceptii gresite despre vaccinare Cand vorbim despre sex cu cei mici? Intoxicatia cu cafeina: cand trebuie sa ne oprim? 7 salate pe care copiii le vor adora Libidoul scazut la femei De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Sindromul respirator acut sever (SRAS) Vaccinarea antirujeolica (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Vaccin antitetanos – cand se face si cat timp este valabil Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Schimbarea vocii la copii Vaccinarea - drept sau obligativitate?