Vaccinarea in sarcina protejeaza mama si fatul de complicatii

Actualizat: 01 August 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirii de o boala infectioasa periculoasa. In timp ce multe dintre bolile infectioase sunt cunoscute ca fiind boli ale copilariei, sunt si situatii in care ele apar chiar si la varsta adulta.

Administrarea vaccinurilor impotriva bolilor infectioase trebuie realizata cu precatie, mai ales in cazul femeilor insarcinate.

Odata cu sarcina propriu-zisa, viitoarea mama mai are o sarcina de dus la bun sfarsit trebuie sa se fereasca de bolile infectioase, care odata instalate in organism ar putea duce la aparitia unor complicatii atat pentru ea, cat si pentru fat.

Prin urmare, femeilor insarcinate le sunt recomandate cateva vaccinuri esentiale, in cazul in care nu sunt deja imunizate impotriva anumitor boli infectioase.

Varianta optima ar fi vaccinarea femeilor cu 3 luni inainte de perioada de preconceptie, astfel incat sa fie exclus in totalitate orice risc de complicatii, insa nici vaccinurile recomandate de medici in sarcina nu prezinta pericole pentru mama sau fat.

Vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal este recomandat in special pentru femeile care sunt insarcinate in perioada sezonului rece si au cel putin 14 saptamani de sarcina. De ce este importanta administrarea acestui vaccin? Intrucat gripa este o infectie acuta care poate duce la aparitia malformatiilor la fat sau, in cazuri grave, chiar la moartea lui.

Pentru imunizarea femeilor gravide se foloseste un vaccin antigripal inactivat, care ofera o protectie excelenta atat mamei, cat si fatului.

Vaccinul impotriva tetanosului si difteriei

Realizat din toxine, vaccinul impotriva tetanosului si difteriei poate fi administrat cu incredere si in sarcina. Acest tip de vaccin poate fi administrat si impreuna cu cel impotriva pertussisului, insa acesta din urma nu este recomandat pe perioada sarcinii.

Vaccinul antihepatita B

Hepatita de tip B are o raspandire destul de mare in Romania, de aceea femeile care nu au fost imunizate impotriva acestei boli infectioase ar trebui sa recurga la vaccinarea antihepatita B, ca metoda de prevenire a imbolnavirii.

Vaccinuri administrate in situatii exceptionale

In situatii speciale, sunt cateva vaccinuri care pot fi administrate in sarcina:

- vaccinul antihepatita A
- vaccinul antirabic
- vaccinul antipolio
- vaccinul pneumococic

Mai multe informarii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Vaccinurile si sarcina Avortul provocat - pierderea provocata a sarcinii Rubeola: ce trebuie sa stim despre aceasta boala contagioasa Cand si cat timp este contagioasa varicela? Simptomele gripei la bebelusi Malaria Imunitatea pasiva Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Astmul bronsic si sarcina Vaccinarea antigripala Masuri pregatitoare sarcinii Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Sarcina si bolile cu transmitere sexuala Vaccinarea antivaricela (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)