Vaccinarea fetitelor impotriva HPV ar putea fi reluata in luna octombrie

Actualizat: 30 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fetitele cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani ar putea beneficia gratuit de vaccinul impotriva Virusului Papioma Uman (HPV) incepand din luna octombrie, sustin reprezentantii sistemului de sanatate.

Campania de vaccinare impotriva HPV ar putea avea succes, daca parintii ar intelege cat de important este acest vaccin pentru viitorul fetelor.

Vaccinul impotriva HPV previne cancerul de col uterin, una dintre bolile care afecteaza din ce in ce mai multe femei din intreaga lume. Imunizarea are un punct maxim de eficienta atunci cand este realizata inainte ca fetitele sa isi inceapa viata sexuala, deoarece virusul se transmite pe cale sexuala.

Acest tip de vaccin protejeaza femeile impotriva a 4 tulpini de virus doua care provoaca majoritatea cazurilor de cancer de col uterin si 2 care cauzeaza leziuni genitale. Virului Papiloma Uman se poate transmite indiferent de tipul de sex abordat, inclusiv prin petting (atingeri tandre ale zonelor intime intre parteneri).

La fel ca in campania trecuta, vaccinul impotriva HPV va fi administrat fetitelor doar cu acordul parintilor. Acestia sunt asteptati la medicul de familie pentru a fi informati cu privire la importanta vaccinarii, dar si pentru a-si da acordul cu privire la imunizare ori pentru a respinge aceasta forma de protectie.

Ce trebuie sa stie un parinte despre HPV

Infectia cu Virusul Papiloma Uman va fi dobandita de cel putin jumatate dintre persoanele care isi incep viata sexuala. De cele mai multe ori, infectia nu prezinta simptome, insa alteori pot aparea leziuni si chiar cancer cervical.

Pana in prezent, oamenii de stiinta au descoperit peste 100 de tipuri de HPV, dintre care 60 cauzeaza negi pe maini si pe picioare. Celelalte 40 de tipuri de virus sunt transmise pe cale sexuala.

Conform statisticilor furnizate de Centers for Disease Control and Prevention, infectia cu HPV poate sa apara la orice varsta:

- 45% dintre femeile cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani fac infectia
- 27% dintre femeile cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani fac infectia
- 19% dintre femeile cu varste cuprinse intre 50 si 59 de ani fac infectia


Citeste si despre:

Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat Cand trebuie facut vaccinul antigripal? Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Testul Babes Papanicolau - cand, cum si de ce se face? Preparatele injectabile cu botox Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera Riscurile si beneficiile vaccinului antigripal De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Vaccinuri necesare pentru adulti Ce vaccinuri sunt necesare adultilor Cancerul anal Verucile genitale: cauze, simptome si tratament Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile Vaccinul HPV - tot ce trebuie sa stii Vaccinarea antigripala: importanta si eficacitatea inainte de sezonul gripelor