Capsula endoscopica, utila sau nu in boala Crohn

Publicat: 22 Noiembrie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Explorarea intestinala cu ajutorul videocapsulei endoscopice reprezinta o metoda extrem de utila pentru evaluarea completa a pacientilor cu boala Crohn, ea avand avantajul de a permite vizualizarea mucoasei intregului intestin subtire, completand astfel tabloul oferit de endoscopia clasica. Desi in principiu este o metoda neinvaziva, capsula endoscopica are si unele riscuri care deriva din posibilitatea neeliminarii sale. Prezenta stricturilor intestinale, destul de caracteristica pacientilor cu boala Crohn, reprezinta o contraindicatie pentru explorarea cu ajutorul videocapsulei endoscopice.

Prin analiza a 983 de inregistrari efectuate cu videocapsula endoscopica intr-un interval de 3 ani, au fost selectionate 102 de cazuri cu boala Crohn cunoscuta (38 de pacienti) sau suspectata (64 de pacienti). S-a constatat ca, desi au existat 64 de pacienti cu suspiciune de boala Crohn, blocarea capsulei s-a produs doar intr-un singur caz, ceea ce reprezinta un procent de 1,6%. Procentul a fost insa mai mare (13%) in grupul pacientilor cu boala Crohn cunoscuta, la 5 dintre acestia capsula oprindu-se proximal de o strictura intestinala. In 3 dintre cele 5 cazuri, stricturile intestinale nu erau cunoscute anterior explorarii. In 4 dintre cele 5 cazuri de blocare a capsulei a fost nevoie de interventie chirurgicala, zonele stenozate fiind rezecate fara complicatii, cu evolutia favorabila a pacientilor. Unul dintre pacienti a refuzat interventia chirurgicala, dar a dezvoltat un episod de ocluzie intestinala la un interval de 38 de luni de la momentul evaluarii prin videocapsula endoscopica.

In concluzie, neeliminarea capsulei endoscopice dupa explorarea unui pacient cu boala Crohn cunoscuta sau presupusa trebuie sa ridice semne de intrebare asupra existentei unor zone de stenoza la nivelul intestinului subtire, solutia oprtima pentru aceste situatii fiind interventia chirurgicala.
Este bine ca atat medicii cat si pacientii sa fie constienti de faptul ca videocapsula endoscopica are un numar mare de avantaje dar nu trebuie neglijate potentialele riscuri in special atunci cand se pune problema evaluarii intestinale complete a bolii Crohn.


Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Endoscopia: tipuri, pregatire si riscuri potentiale Metoda de investigare prin videocapsula endoscopica Biopsia Hernia de disc Gastropareza Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Tot ce trebuie stiut despre scintigrafia de golire gastrica Dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog ne raspunde la cateva intrebari despre cancerul colorectal Informatii utile despre biopsia polipilor nazali Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient Constipatia la adulti Testul pentru Helicobacter pylori Adenomul de prostata