Sarbatorile de Iarna aduc si adevarate provocari pentru aparatul digestiv. Mesele imbelsugate, intalnirea cu cei dragi si toate bunatatile din aceste zile pot sa va aduca nenumarate probleme legate de digestie.
Acestea pot fi insa prevenite daca respectati cateva reguli simple cu privire la alimentatie.
Daca doriti sa va bucurati de sarbatori, cel mai important aspect este sa mancati cumpatat, in ciuda bunatatilor precum sarmale, carnati, toba, lebar, fripturi, salata de boeuf, oua umplute si cozonac.
In aceste zile de sarbatoare, cu tot felul de mancaruri grele pentru stomac, riscul de a face o indigestie creste considerabil.
Indigestia nu este o boala in sine, ci, mai bine spus, este o grupare de simptome, ce se manifesta cu disconfort abdominal aparut in timpul mesei sau la distanta dupa masa.
Indigestia poate avea cauze multiple, ea fiind influentata de stilul de viata, de starea emotionala din timpul mesei, dar si de anumite probleme de sanatate aflate deja in derulare.
Alcoolul, cofeina, fumatul, grasimile animale, in special prajite, mancarurile grele, condimentele in exces, bauturile carbogazoase, cantitatea prea mare de alimente consumata la masa sau in graba – toate sunt elemente ce pot declansa indigestia.
Gastrita, ulcerul, litiaza biliara, sindromul de intestin iritabil, pancreatita si ocluzia intestinala se asociaza cu indigestia.
Principalele simptome ale indigestiei sunt balonarea, criza de bila, arsurile gastrice, senzatia de greata, constipatia.
• Balonarea este senzatia de preaplin, care aduce cu sine uneori si o usoara durere. Ca sa evitati balonarea, recomandat este sa nu mancati prea mult la o singura masa, nici in graba.
Este indicat sa mestecati suficient alimentele inainte de a le inghiti, nu va infruptati din prea multe feluri la aceeasi masa si nu consumati bauturi carbogazoase. Consumat cu cateva ore inainte de a manca, ceaiul de ghimbir sau cel de anason poate preveni balonarea.
• Criza de bila poate aparea la scurt timp dupa masa si se manifesta printr-o durere ascutita in dreapta abdomenului, fiind prezenta si senzatia de greata, precum si durerea de cap.
• Nu mancati mult la o singura masa, mai ales daca este vorba despre mancaruri grele.
• Mestecati alimentele incet, fara graba. In plus, nu vorbiti la masa, pentru a evita inghitirea aerului.
• Aveti grija sa faceti un echilibru al meselor. Astfel, daca ati mancat copios la pranz, luati o cina lejera, iar daca v-ati indestulat cu mancaruri picante la cina, a doua zi consumati legume si ceaiuri.
• Este indicat sa evitati alimentele despre care stiti ca nu va priesc si care ca pot predispune la indigestie.
• Consumati alcool cu moderatie. Acelasi lucru este valabil cu bauturile carbogazoase si cafeaua.
• De preferat ar fi sa consumati cozonacul, prajiturile si biscuitii dimineata sau pana la pranz. Este interzis consumul lor in combinatie cu vinul.
• Aperitivele din carne de porc sunt indicate in portii mici, doar la masa de pranz sau ca gustare simpla intre mese.
• Beti cel putin 3 litri pe lichide: apa plata, ceai, evitand totodata sucurile carbogazoase.
• Mancati ananas deoarece acesta contine bromelaina, o substanta care accelereaza digestia.
De aceea, este recomandat sa aveti cateva felii de ananas pe care sa le consumati la aproximativ o ora dupa ce ati terminat de mancat.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.