Ce afectiuni pot ascunde transpiratiile nocturne

Actualizat: 09 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Este normal ca o persoana sa transpire noaptea cand doarme, fie pentru ca este imbracata necorespunzator, fie pentru ca este prea cald in camera.

Transpiratiile trebuie insa sa fie foarte rare. In alte conditii, transpiratia nocturna poate sugera prezenta unei boli.

Transpiratia excesiva se numeste, in termeni medicali, hiperhidroza si este cauzata de secretii abundente si anormale ale glandelor sudoripare. Anumite medicamente precum antidepresivele si vasodilatatoarele pot prezenta ca reactie adversa hiperhidroza.

Principalele afectiuni posibile

• Menopauza. Bufeurile specifice menopauzei pot aparea si noaptea, in somn, cauzand transpiratii abundente. De multe ori, aceste bufeuri sunt prezente in timpul zilei, transpiratiile fiind diurne.

• Carenta de calciu si/sau magneziu la copii. Transpiratia din timpul noptii, mai ales daca este localizata in zona capului, poate semnala lipsa de calciu la sugari si la copiii mici pana in 4 ani.

In urma efectuarii unui set de analize la sange, medicul pediatru va stabili diagnosticul sau cauza acestor transpiratii si, in functie de rezultat, va recomanda copilului un tratament cu calciu, vitamina D si eventual cu magneziu.

• Hiperhidroza idiopatica. Aceasta este o afectiune a carei cauza este inca necunoscuta, insa poate avea ca simptom transpiratiile nocturne.

• Infectii, viroze. Tuberculoza este o boala care este asociata cu transpiratiile nocturne. De asemenea, in cazul TBC-ului, hiperhidroza este asociata si cu alte simptome precum tusea puternica si de durata, febra, oboseala accentuata, slabirea organismului si lipsa poftei de mancare.

De asemenea, inclusiv abcesele pot cauza astfel de manifestari. Totodata, pacientii diagnosticati cu HIV pot avea transpiratii abundente pe timpul noptii.

• Cancer. Exista anumite tipuri de cancer - leucemia si limfoamele - care pot prezenta ca simptom transpiratiile nocturne.

De exemplu, in limfomul Hodgkin, transpiratiile nocturne sunt insotite si de alte manifestari precum: slabirea organismului, pierderea in greutate, astenia, oboseala puternica, sangerari ale gingiilor, dar si umflarea nodulilor limfatici din jurul gatului sau in zona inghinala.

• Anumite medicamente. Unele medicamente care pot provoca transpiratiile nocturne, spre exemplu, antidepresivele, medicamentele vasodilatatoare (hidralazina), tratamentele hipoglicemiante (care scad glicemia) precum antidiabeticele orale si insulina, dar si cortizonul, nitroglicerina sau viagra prezinta ca efect advers astfel de neplaceri pe timpul noptii.

Analize necesare

Este indicat ca persoanele care sufera des sau in mod constant de aceasta afectiune sa se prezinte la medic pentru un set de analize de sange si investigatii ulterioare.

Astfel, testele sanguine trebuie sa cuprinda hemoleucograma completa, probe inflamatorii, dozari ale hormonilor tiroidieni, ale glicemiei si ale acidului uric seric.

De asemenea, poate fi nevoie si de efectuarea unei radiografii pulmonare pentru a exclude posibilitatea prezentei tuberculozei.


Citeste si despre:

13 cauze posibile ale transpiratiilor nocturne 7 boli care se pot ascunde in spatele oboselii Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Ce boli se ascund in spatele cosmarurilor nocturne Semne timpurii ale cancerului Cand devine durerea de ovare o urgenta medicala? O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina Cum sa tinem sub control transpiratia Transpiratia si mirosul corpului Hiperhidroza - transpiratia excesiva Transpiratia nocturna: semnificatii posibile Transpiratia excesiva a picioarelor Transpiratia excesiva: cauze, implicatii si tratament
Cere sfatul medicului ×