Tratament naturist pentru sindromul metabolic

Actualizat: 01 Martie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sindromul metabolic include un grup de afectiuni care se manifesta in acelasi timp si cresc riscul bolilor de inima si diabet, incluzand:
- hipertensiunea arteriala;
- nivelurile ridicate de zahar din sange;
- nivel ridicat de trigliceride (grasimi in sange);
- nivel scazult de HDL (colesterol bun);
- exces de grasime in jurul taliei.

Persoanele cu sindrom metabolic sunt de doua ori mai predispuse sa dezvolte boli cardiovasculare si au sanse de cinci ori mai ridicate sa fie diagnosticate cu diabet zaharat, fata de cele care nu sufera de aceasta boala. Se estimeaza ca aproximativ 25% dintre americani au in prezent sindrom metabolic.

Cauze

Urmatorii factori pot contribui la declansarea sindromului metabolic:
- exces de greutate sau obezitate;
- stil de viata sedentar;
- rezistenta la insulina;
- tulburarile de coagulare ale sangelui;
- inflamatia cronica;
- ficat gras (steatoza hepatica);

Pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, creste riscul de sindrom metabolic. Mostenirea genetica ar putea juca, de asemenea, un rol important in dezvoltarea sindromului metabolic.
De asemenea, o categorie cu risc crescut de a suferi de aceasta boala cuprinde femeile care sufera deja de sindromul ovarelor polichistice, calculi biliari si apnee de somn.

Simptome

Multe dintre afectiunile si manifestarile implicate in sindromul metabolic nu produc semne sau simptome evidente. Cu toate acestea, valorile ridicate ale zaharului din sange pot cauza simptome precum oboseala si vedere incetosata, in timp ce hipertensiunea arteriala poate determina dureri de cap si ameteala.

Tratament

Desi, specialistii recomanda anumite medicamente (cum ar fi cele pentru reglarea hipertensiunii arteriale) pentru a mentine sub control factorii de risc, modificarea stilului de viata este considerata cea mai importanta parte a tratamentului pentru sindromul metabolic.

Masurile de baza pentru tratarea sindromului metabolic includ:
- mentinerea unei greutati sanatoase;
- renuntarea la fumat;
- un plan alimentar care sa presupuna consumul de alimente sanatoase;

Dieta pentru sindromul metabolic

O parte esentiala a tratamentului pentru sindromul metabolic este o dieta sanatoasa care ar trebui sa contina:
- diverse fructe si legume;
- cereale integrale (mai degraba, decat cereale rafinate, cum ar fi orez alb si paine alba);
- alimente cu un continut scazut in grasimi saturate, grasimi trans si colesterol;
- alimente (inclusiv lactate) cu un nivel redus de grasimi;
- aport scazut de sare;
- o cantitate cat mai mica de zahar sau consumul de alimente si bauturi care contin cat mai putin zahar.

Tratamen naturist pentru sindromul metabolic

Avand in vedere ca sindromul metabolic poate produce si agraveaza bolile cardiovasculare, diabetul si favorizeaza aparitia accidentelor vasculare cerebrale, este important sa se colaboreze indeaproape cu medicul specialist pentru a se dezvolta un plan de tratament potrivit si adaptat fiecarei persoane.

1. Antioxidantii - In cadrul unui studiu realizat in 2009 pe un lot de 374 de adulti, cercetatorii au descoperit ca, consumul de carotenoizi (un tip de antioxidant din componenta fructelor si legumelor) poate contribui la ameliorarea unora dintre factorii de risc implicati in sindromul metabolic. De asemenea, s-a subliniat relatia dintre nivelul ridicat de carotenoizi si greutatea optima a unei persoane, nivel scazut de grasime abdominala, dar si de trigliceride. Carotenoidele se gasesc in spanac, cartofi dulci, ardei rosii, varza, dovleac, morcovi si papaya.

2. Extractul din seminte de struguri - Intr-un studiu publicat in anul 2009, s-a observat scaderea tensiunii arteriale la persoanele cu sindrom metabolic, in urma a patru saptamani de tratament cu extract din seminte de struguri. Cu toate acestea, totusi, nu au existat modificari semnificative ale nivelurilor colesterolului.

3. Kudzu - Potrivit unor studii realizate pe animale care sufereu de sindrom metabolic, planta kudzu ar putea contribui la normalizarea tensiunii arteriale, a insulinei si colesterolului, dupa doar doua luni de tratament.

Modalitati de prevenire

Pentru prevenirea sindromului metabolic este important sa se mentina un indice de masa corporala (IMC) mai mic de 25. Talia femeilor n-ar trebui sa depaseasca 90 de cm, iar a barbatilor sa nu fie mai mare de 100 cm.

Fiecare persoana ar trebui sa acorde importanta cuvenita activitatilor fizice pentru a se mentine sanatatea inimii, sa urmeze o dieta sanatoasa. Nivelul tensiunii arteriale, al colesterolului si nivelul zaharului din sange trebuie monitorizate constant.

Mai mult, noi descoperiri indica faptul ca persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte se pot confrunta cu un risc crescut de sindrom metabolic. In concluzie, un somn odinitor si suficient este benefic in tratamentul sindromului metabolic.


Citeste si despre:

Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Informatii esentiale despre transplantul de organe Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor Hiperhidroza - transpiratia excesiva Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Spirulina, o comoara pentru sanatate! Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Anghinarea – beneficii si contraindicatii Hiperuricemia Rozaceea Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Constipatia la adulti Sindromul metabolic
Cere sfatul medicului ×