Ficatul, pe intelesul tuturor. De ce este necesara mentinerea sanatatii hepatice?

Actualizat: 18 Februarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este ficatul si ce rol are in organism? De ce e important sa am un ficat sanatos? Oare cum mi-am pus in pericol sanatatea ficatului astazi? Am nevoie cu adevarat de suplimente alimentare pentru protectia hepatica? Alaturi de profesorul doctor Ion Rogoveanu, am pornit de la aceste intrebari pentru a explica importanta mentinerii unui ficat sanatos.

Rolul ficatului

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe, fiind considerat "motorul detoxifierii organismului uman". Acesta este implicat in peste 500 de functii, care nu pot fi preluate de celelalte organe.

"Practic, ficatul este un organ esential in metabolizarea glucidelor, proteinelor si lipidelor; are de asemenea roluri de detoxifiere a produsilor reziduali de metabolism, rol in secretia si excretia de bila necesara digestiei intestinale, rol in reglarea circuitului factorilor nutritivi, in special in perioada postprandiala, rol in sinteza de macromolecule, in metabolizarea si detoxifierea medicamentelor, hormonilor si altor tipuri de substante endogene si exogene", precizeaza Dr. Prof. Ion Rogoveanu.

Cum ne protejam ficatul? Ce implica un stil de viata sanatos pentru regenerarea si detoxifierea hepatica?

"Pentru a asigura sanatatea si functionarea in parametri normali a ficatului, cel mai important este sa-l protejam de expunerea la substantele toxicele amintite anterior. Un regim de viata echilibrat, care include activitate fizica si alimentatie corecta contribuie in primul rand la regenerarea tesutului hepatic. Ficatul are rol esential in prelucrarea metabolica a alimentelor pe care le consumam, de aceea, un regim alimentar diversificat cu alimente cat mai usor digerabile si absorbabile contribuie semnificativ la mentinerea sanatatii ficatului" mai adauga Dr. Prof. Ion Rogoveanu.

Anghinarea poate fi utilizata atat ca aliment in gastronomie, cat si ca supliment cu rol in sustinerea functiei hepatice, mentinerea nivelului de colesterol si a nivelului normal al trigliceridelor. Pe de alta parte, consumul excesiv de zahar, alcool si tutun ingreuneaza procesele metabolice, suprasolicitand ficatul pentru asimilarea lor.

Nu multi oameni stiu, dar dincolo de sedentarism si de un regim alimentar nepotrivit, stresul, oboseala acumulata si poluarea urbana reprezinta alti factori perturbatori ce pot afecta sanatatea hepatica. Procesul de regenerare hepatica implica in aceeasi masura si o rutina a somnului, insotita de relaxare si meditatie.

De ce ingrediente active are nevoie ficatul nostru?

Dupa cum ne indica Dr. Prof. Ion Rogoveanu, "utilizarea medicamentelor sau suplimentelor alimentare pe baza de fosfolipide esentiale si silimarina, contribuie in mod esential la refacerea structurala si functionala a celulei hepatice."

Fosfolipidele esentiale sunt componente regasite la nivelul tuturor celulelor cu rol determinant in buna desfasurare a proceselor de metabolism celular. La nivel hepatic sustin producerea si conservarea energiei celulare, emulsionarea grasimilor in prezenta bilei, cresterea ratei de solubilizare a colesterolului si protectia antioxidanta.

Silimarina protejeaza ficatul de toxine si sustine regenerarea celulara, fiind extrasa din armurariu, planta cunoscuta in termeni populari drept ciulin. Datorita rolului sau hepatoprotector, silimarina este un principiu activ in terapia complementara pentru diferite afectiuni ale ficatului, precum steatoza hepatica alcoolica sau non-alcoolinca, hepatita sau chiar ciroza.
Prezinta proprietati antioxidante, detoxifiante, antiinflamatoare si de neutralizare a radicalilor liberi ce sustin protectia ficatului.

"Silimarina si fosfolipidele esentiale sunt ingrediente validate si recomandate de literatura de specialitate pentru sustinerea sanatatii ficatului. Majoritatea articolelor de specialitate indica o durata minima a terapiei hepatoprotectoare de 3 luni pentru a putea obtine beneficii evidente, dar perioada medie recomandata este de 6 luni.", concluzioneaza Dr. Prof. Ion Rogoveanu.

Cum alegem un produs natural destinat sanatatii ficatului?

"Este necesar ca un produs natural destinat sanatatii ficatului sa contina extracte standardizate, care sa ofere protectie antioxidanta din surse nemodificate genetic, cu rol in sustinerea functiilor celulare si detoxifierii hepatice.", dupa cum mentioneaza Dr. Prof. Ion Rogoveanu.

Care este starea ficatului nostru?

O data pe an, medicii recomanda un set de analize pentru depistarea precoce a posibilelor afectiuni hepatice. Acestea sunt: TGP (ALT-alaninaminotransferaza), TGO (AST-aspartataminotransferaza), ALP (fosfataza alcalina), GGT (gama-glutamiltranspeptidaza), globulinele, albumina, protrombina si bilirubina. Dintre acestea, transaminazele TGP si TGO sunt cuprinse si in setul anual gratuit de analize.

Rezultatele modificate pot fi un indicator al unor afectiuni hepatice, ce necesita consultarea unui medic specialist pentru stabilirea diagnosticului.


5 pasi simpli pentru un ficat mai sanatos

"Un stil de viata echilibrat, un regim alimentar ce sustine sanatatea ficatului adecvat fiecarui pacient, stabilit de medicul curant, evitarea consumului de alcool, utilizarea medicamentelor cu prudenta, administrarea produselor naturale din extracte standardizate la recomandarea specialistului, in functie de patologia depistata" - sunt doar cateva dintre micile schimbari recomandate de Dr. Prof. Ion Rogoveanu pe care le putem aduce stilului nostru de viata, pentru a sustine detoxifierea hepatica si, implicit, toate procesele metabolice in care este implicat organismul nostru.

Surse:
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/analizele-de-ficat-ce-spun-despre-sanatatea-ta
https://www.secom.ro/articles/anghinarea-proprietati-si-beneficii-pentru-un-stil-de-viata-echilibrat
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21466434/
https://good-routine.com/blogs/the-good-place/armurariul-planta-cu-multiple-proprietati

Vezi produsul aici: https://good-routine.com/products/guard-your-liver

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu? Cum sa previi bolile de ficat Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice Anatomia si functiile ficatului Ficatul Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Ficatul gras (steatoza hepatica) Dieta pentru persoanele cu ficat gras Regimul alimentar in bolile de ficat Sanatatea ficatului esentiala pentru organism Ceaiurile din plante pot declansa tulburari ale ficatului si cailor biliare Detoxifierea ficatului
Cere sfatul medicului ×