Stresul in perioade economice dificile

Publicat: 14 Aprilie 2010 | Actualizat: 14 Aprilie 2010
Autor: SfatulMedicului

Stresul si economia: sfatul consilierului economic


Persoanele care se simt stresate din motive economice este bine sa obtina un simt al controlului asupra emotiilor proprii, a finantelor si a vietii, spun expertii.

Cel mai bun lucru pe care un om il poate face in perioade de recesiune economica este sa nu se uite la stiri legate de dezastre economice. Televiziunile economice exploateaza ciclurile economice naturale pentru a obtine o audienta mai mare, astfel avand publicitate mai multa si mai scumpa.

Apoi, controlul emotiilor este foarte important. Oamenii sunt condusi de multe ori de emotiile lor. Investitorii institutionali stiu acet lucru si deseori fac profituri mari in momente de teama, bazandu-se pe emotiile puternice ale publicului care investeste. A profita de pe urma anxietatii este o strategie invatata din scoala economica, astfel incat cu cat sunt mai multe tranzactii, cu atat sunt mai multe comisioane. Deci este o capcana.

Cel mai bine este ca persoanele care investesc sa ramana la planul intial de investire si sa continue sa economiseasca la fel ca si in perioadele economice favorabile. Alte doua sfaturi: este mai bine ca persoanele sa nu investeasca in actiuni pana nu au economisit bani care sa-i asigure supravietuirea timp de sase luni, in caz de urgenta. Iar riscul de a lua un imprumut pentru supraspecializare sau schimbarea domeniului de munca merita sa fie asumat.

Stresul si economia: sfaturile psihologului

Desi bursa nu poate fi controlata, persoanele pot avea un simt al controlului. Pentru a scapa de stres, cel mai bine este ca persoanele sa doarma bine, sa fac mult exercitiu fizic, si sa adopte o dieta echilibrata si sanatoasa.

De asemeni, specialistii sugereaza urmarea anumitor pasi pentru a mentine starea de calm in timpul perioadelor economice dificile:
1. Crearea unui buget
Chiar daca crearea unui buget inseamna renuntarea la anumite lucruri la care persoana nu ar vrea sa renunte, facand acest lucru persoana poate capata un simt important al controlului asupra finantelor proprii, lucru care pana la urma inseamana mai putin stres.

2. Regasirea perspectivei

Daca persoana isi poate lua liber de la serviciu pentru a se oferi voluntar pentru diverse actiuni, acest lucru ii va da ocazia sa vada ca exista oameni care o duc si mai rau. De asemeni, poate fi o cale de mentinere a abilitatilor profesionale, daca persoana este in cautarea unui nou loc de munca.

3. Socializarea
Este important pentru fiecare sa gaseasca oameni alaturi de care sa petreaca timpul intr-un mod placut. Daca persoana doreste sa fie alaturi de persoane care sunt la fel de preocupate de situatia financiara si de lucurile de munca, acestea nu sunt atat de greu de gasit. Majoriatatea persoanelor isi fac griji in legatura cu aceste lucruri. Dar este mai bine ca oamenii sa petreaca timpul alaturi de persoane cu care pot avea activitati distractive, nu doar care vorbesc despre dificultatile financiare.

Stresul si economia: pierderea serviciului

Milioane de oameni nu doar vad cum li se micsoreaza economiile, ci sunt in cautarea unui loc de munca.
In afara de pasii descrisi mai sus pentru reducerea stresului in timpul perioadelor economice dificile, oamenii pot incerca si urmatoarele:
- sa ia in considerare lucrurile pozitive: oamenii cred ca pierderea locului de munca arunca o lumina negativa asupra lor. Dar chiar si atunci cand se intampla acest lucru, exista alte lucruri, bune, in viata individului - este un profesionist in domeniul sau, este sanatos, este un bun parinte si altele. Asa ca cel mai bine este ca persoana sa se gandeasca la contributiile pozitive pe care le aduce;
- crearea unui plan: realizarea unui plan despre cum sa gaseasca un nou loc de munca si sa faca fata cheluielilor pana atunci. In cazul in care persoana are nevoie de ajutor, cel mai bine ar fi sa-l solicite;
- luarea in considerare a inceperii unei afaceri proprii.

Stresul in timpul unor perioade economice dificile este normal. Este chiar lucrul care motiveaza persoana sa gaseasca solutii. Dar prea mult stres nu este bun pentru sanatatea fizica si mentala a persoanei. Exista si persoane care in ciuda faptului ca au incercat toate ideile de mai sus, inca se simt stresate. In acest caz este mai bine sa solicite ajutor profesional.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Iuliana Szabo
Tel: 0751026331
Cluj-Napoca, Strada I. C. Bratianu, Nr 6, Apt 4
Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Tel: 0755191265
Bucuresti, Zona Piata Universitatii

Medici

Psiholog, psihoterapeut Mihaela Buciu
Psihologie - Cabinet de psihoterapie, psihologie și consiliere
Bucuresti, 0740018132
Psihoterapeut Iulia Ciornei Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Cum sa faci fata incertitudinii in pandemie

Importanta Calciului pentru organism

Top nutrienti care te vor face mai fericit si mai sanatos

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Caria dentara: mit si adevar