Complicatii care pot aparea prin netratarea sinuzitei

Actualizat: 05 Mai 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sinuzita este o boala inflamatorie localizata la nivelul mucoasei sinusurilor craniene si care prespune obligatoriu un tratament de specialitate. Netratata corespunzator, sinuzita duce la complicatii grave.

Tipuri de sinuzita

Exista doua tipuri de sinuzita

• Acuta, cu debut brusc si o durata de maximum o luna de zile.
• Cronica, cu o evolutie indelungata, uneori de cativa ani.

In functie de localizare, sinuzitele sunt

• Maxilare - se manifesta prin dureri in zona maxilarului, durere de dinti, migrene;
• Frontale - se manifesta cu dureri in zona frontala a sinusurilor, dureri de cap;
• Etmoidale - se manifesta cu dureri in spatele ochilor si prezenta durerilor de cap;
• Sfenoidale - se manifesta cu durere in spatele ochilor, posibil si stari de ameteala.

Sinuzita mai poate fi clasificata ca bacteriana, virala, alergica sau fungica.

Cauze

Cele mai frecvente cauze care duc la instalarea sinuzitei sunt:

deviatia de sept nazal

• rinita acuta purulenta

• rinita cronica

polipi nazali

• abcese dentare

• imunitatea slaba a organismului

• factorii alergeni

• frigul sau aerul conditionat.

Diferenta dintre raceala si sinuzita

Diferenta dintre raceala si sinuzita este aceea ca simptomele care insotesc raceala, inclusiv nasul infundat, se amelioreaza dupa o saptamana, iar cele caracteristice sinuzitelor dureaza mai mult de o saptamana. In plus, acestea se agraveaza dupa 7 zile de la debut.

Simptome

Sinuzita se recunoaste dupa secretia purulenta de la nivelul foselor nazale, infundarea nasului, scaderea mirosului, febra, tuse, ochi umflati dimineata, respiratie greoaie, dureri de dinti si o stare de oboseala cronica.

Diagnostic

Principalele investigatii pe care le va face pacientul sunt: radiografia sinusurilor, teste alergologice cutanate, tomografie computerizata care ofera informatii certe cu privire la cavitatile sinusale, examen microscopic si bacteriologic al secretiilor nazale, examen endoscopic al cavitatilor nazale.

Tratament

Este obligatorie deplasarea la medicul specialist ORL deoarece medicamentele luate fara recomandarea specialistului pot agrava situatia. Tratamentul poate fi medicamentos, prin administrarea orala de antibiotic sau, in cazuri mai grave, prin administrare intravenoasa.

Sinuzita acuta trebuie tratata cu un anumit fel de antibiotic, iar tratamentul este urmat de pacient pentru 10 - 12 zile. In plus, bolnavul va primi si indicatie de dezinfectante nazofaringiene si antiinflamatoare.

In cazul sinuzitei cronice, tratamentul cu antibiotic va fi de lunga durata, pana la 24 de zile. De aceea, prezenta la medic de la primele simptome face ca sinuzita sa fie vindecata mult mai usor, intr-un timp de pana in doua saptamani.

De asemenea, sunt si cazuri cand sinuzita cronica este provocata de un blocaj fizic, un polip, iar atunci chirurgia este cea mai buna solutie.

Remedii naturale

Ceaiul de musetel, ceaiul de ghimbir si cel de macese contribuie la fluidizarea mucusului nazal, diminuand disconfortul produs de infundarea nasului.

Uleiul de eucalipt. Intr-un vas se pun cateva picaturi din acest ulei si ulterior se face un tratament cu aburi mentolati pentru sinusurile congestionate.

Complicatii

De regula, sinuzita se vindeca in urma tratamentelor recomandate de medic, insa sunt si cazuri grave in care infectia sinusala se poate extinde la ochi sau la creier, dand nastere unor complicatii serioase.


Citeste si despre:

Sinuzita Sinuzita maxilara odontogena De ce apare si cum tratam sinuzita Sinuzita: simptome mai putin cunoscute ale bolii Sinuzita - cauze, simptome, investigatii si tratament Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Sinuzita acuta se manifesta prin diverse simptome. Afla care sunt acestea Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia) Complicatiile racelii Stimularea imunitatii la copii Durerea oculara