Incontinenta – O problema fara sfarsit?

Actualizat: 01 August 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pe langa multiplele aspecte pozitive pe care le are, cresterea sperantei de viata presupune din pacate si faptul ca tot mai multe persoane se confrunta cu problema, puternic dependenta de varsta, a incontinentei. Toate aceste persoane au nevoie de ajutor, care de cele mai multe ori este acordat de catre apartinatori sau, in cazul celor internati in spitale sau centre de ingrijire, de asistentii medicali.

Tulburarea functiei vezicii urinare, insotita de incontinenta urinara (denumita popular vezica slabita) reprezinta una din cele mai frecvente afectiuni ale varstei inaintate. Potrivit Societatii Internationale a Continentei (ICS), intre 5 – 6 % din populatie sufera de o forma de incontinenta, care necesita tratament sau ingrijire speciala. In grupa de varsta de peste 60 de ani, 11% dintre persoane sunt afectate de incontinenta, in cazul celor cu o varsta de peste 80 de ani, procentul celor afectati se ridica la 30%. Dependenta puternica a incontinentei urinare de varsta, explica si cifrele ridicate, peste medie, in cadrul caminelor de batrani si a centrelor de ingrijire a varstnicilor.

Efectele psihosociale ale incontinentei nu sunt de neglijat. Chiar daca incontinenta nu este o afectiune care sa puna viata in pericol, implicatiile fizice si psihice ale acesteia pot reduce substantial calitatea vietii persoanelor afectate.

Nu capitulati, actionati
Opinia larg raspandita ca tulburarile functiei vezicii urinare si incontinenta la varste inaintate trebuie acceptate ca atare nu mai reprezinta un argument valid, deoarece exista multe metode de tratament si ingrijire care, desi nu au un rol pur curativ, pot duce in multe cazuri la o compensare a incontinentei, astfel incat persoana afectata sa nu ajunga in situatia unei izolari sociale.

Stabilirea diagnosticului corect

In cazul incontinentei diagnosticul este stabilit, de regula, de medicul de familie. Cu toate acestea, asistentul medical/ apartinatorul are un rol central in faza premergatoare stabilirii diagnosticului: rezultatele observatiilor cu privire la pacient, inclusiv anamneza de ingrijire si evaluarea gradului incontinentei urinare de catre asistenta/ apartinator, ofera medicului informatii importante pentru clarificarea cauzelor.

Metoda de stabilire a diagnosticului are mai multe etape: diagnosticul de baza stabilit de catre medicul de familie este din multe puncte de vedere suficient ca fundamentare pentru stabilirea tratamentului, stimularea continentei si luarea de masuri corespunzatoare de ingrijire. Un diagnostic suplimentar de specialitate este necesar in cazul in care exista suspiciunea existentei unor afectiuni primare (inflamatii, tumori etc.), din cauza carora incontinenta urinara ar putea avea o evolutie periculoasa.

Pentru stabilirea diagnosticului de baza se iau urmatoarele masuri: Prima etapa este anamneza, respectiv o discutie cu persoana afectata (sau persoana care o ingrijeste) cu privire la simptomele si circumstantele externe ale urinarii involuntare, de exemplu cat de des, cand si in ce fel are loc pierderea de urina. Se pot obtine informatii suplimentare, de exemplu, prin intrebari cu privire la o eventuala hernie de disc, probleme ginecologice sau diabet zaharat, ca si intrebari privind tratamentele efectuate, inclusiv medicamentele administrate curent.

Pentru stabilirea cauzelor este foarte important protocolul mictiunilor (jurnalul mictiunilor). Acesta permite nu numai o diagnosticare mai buna a incontinentei urinare, ci si stabilirea nivelului de gravitate al acesteia. Mictiunea reprezinta termenul medical pentru urinare. Se recomanda ca toate evenimentele privind mictiunea sa se inregistreze pe un grafic de timp (a se vedea imaginea de mai jos) pe o perioada de 3-5 zile. Protocolul mictiunii contine date cum ar fi "umed", "uscat", "a urinat", "a anuntat" etc., care trebuie bifate in functie de situatie. In plus, ar trebui observata si documentata cantitatea de lichide bauta de pacient, pentru a stabili aportul real de lichide (se va trece in coloana „Cantitatea de lichide consumata”). La sectiunea "Observatii" se vor mentiona conditiile in care a avut loc eliberarea involuntara de urina (de ex. o senzatie puternica de urinare, in timpul tusei, in timpul mersului etc.). In dreptul rubricilor „A anuntat” si „A fost dus” se va bifa, dupa caz, daca pacientul a anuntat ca vrea sa fie dus la toaleta sau daca a fost dus fara sa solicite acest lucru.

Protocol de mictiune

Ora Umed Uscat A urinat A anuntat A fost dus Cantitatea de lichide(ml) Observatii
Primita Consumata
7:00 ml
8:00 ml
9:00 ml
10:00 ml
11:00 ml
12:00 ml
13:00 ml

Analiza urinei este importanta pentru a descoperi sau exclude infectiile tractului urinar. O infectie urinara poate fi singura cauza a unor simptome puternice de presiune la nivelul vezicii, cu pierdere de urina.

Ecografia vezicii urinare este o procedura sigura, neinvaziva pentru pacient, utilizata in special pentru stabilirea urinei reziduale. Urina reziduala ofera informatii privind capacitatea de contractie a muschilor vezicii.

In cazul examinarii medicale corporale, se urmareste, in special in cazul varstnicilor, gradul de mobilitate, deoarece o mobilitate limitata duce deseori la incontinenta. Eventual se poate efectua un examen medical standard pentru dementa, deoarece afectiunile asociate dementei reprezinta factori de risc pentru aparitia incontinentei urinare.

Pentru depistarea unei slabiri a tesutului vaginal, respectiv a unui prolaps uterin, se efectueaza, in cazul femeilor, un examen medical vaginal. In acelasi timp, este indicata realizarea unui examen rectal, pentru a verifica capacitatea functionala a sfincterului anal.

In cazul barbatilor se efectueaza o examinare atenta atat a organelor genitale externe, cat si o palpare digitala rectala pentru a depista eventualele inflamatii sau hipertrofii, respectiv aparitia unui cancer de prostata.

Tipuri frecvente de incontinenta la varste inaintate

Incontinenta urinara de urgenta Incontinenta urinara de stres (efort) Incontinenta in cazul retentiei cronice de urina
In acest caz eincontinentaste vorba de o hiperactivitate a musculaturii vezicii urinare, care poate fi cauzata de diferiti stimuli: stres psihic, afectiuni nervoase, infectii ale tractului urinar, litiaza urinara (pietre) sau tumori. Clarificarea exacta a cauzelor devine astfel deosebit de importanta pentru stabilirea tratamentului. Incontinenta urinara de urgenta incepe deseori cu o senzatie de "vezica iritata". Desi pacientul urineaza des, avand senzatia imperioasa de urinare, se poate inca abtine. In cazul agravarii afectiunii, senzatia de urinare nu mai poate fi controlata voluntar, fapt care duce la incontinenta. Este posibila golirea instantanee a vezicii, ceea ce reprezinta un eveniment extrem de neplacut. incontinentaDe aceasta forma de incontinenta, numita si incontinenta de efort sunt afectate aproape exclusiv femeile. In cazul incontinentei de efort capacitatea de inchidere a sfincterului urinar scade in asa masura, incat nu mai poate rezista unei cresteri bruste a presiunii in vezica. Urina este eliberata involuntar. Situatiile care pot duce la o asemenea crestere a presiunii sunt cunoscute foarte bine chiar si femeilor tinere: stranutul, tusea, rasul, ridicarea greutatilor sau chiar miscarile bruste ale corpului. In cele mai multe cazuri, cauza slabirii sfincterului urinar o reprezinta slabirea musculaturii planseului pelvin. incontinentaDe aceasta forma de incontinenta sunt afectati in special barbatii cu o varsta mai inaintata. In cele mai multe cazuri, cauza o reprezinta o ingustare a uretrei printr-o hipertrofie de prostata cauzata de varsta. Prin blocarea uretrei se acumuleaza urina in vezica, dilatand excesiv musculatura peretelui vezicii. Presiunea interna formata in cazul unei cantitati mari de urina face ca aceasta sa treaca in final prin orificiul ingustat al uretrei, iar urina sa picure constant. Ingustarea uretrei poate duce si la blocarea urinei. Aceasta este o urgenta medicala, care trebuie imediat remediata prin aplicarea unui cateter in vezica urinara.

Tratamentul poate aduce multe beneficii

Tratamentul indicat in diferitele cazuri particulare depinde de forma si gravitatea incontinentei urinare, ca si de dorintele persoanei afectate. Cu toate acestea, la inceput sunt indicate asa-numitele metode conservatoare de tratament, respectiv cele nechirurgicale. Acestea cuprind: masuri terapeutice de comportament, cum ar fi trainingul vezicii si mersul la toaleta la intervale regulate; masuri psihoterapeutice, cum ar fi exercitii pentru planseul pelvin cu sau fara bio-feedback si electrostimulare, ca si tratamentele medicamentoase, de exemplu cu medicamente care destind musculatura peretilor vezicii, reducand senzatia de urinare.

Metodele operatorii, prin care se incearca refacerea anatomiei normale a planseului pelvin si a vezicii urinare (de ex. operatie plastica) trebuie avute in vedere in cazul unor forme grave de incontinenta de stres (de efort). In cazul obturarii cailor urinare din cauza prostatei, aceasta este extirpata chirurgical.

O parte importanta in conceptul de tratament o reprezinta furnizarea produselor absorbante pentru incontinenta in functie de necesitatile individuale ale pacientului. In cazul pierderilor insemnate de urina (>300 ml in 4 ore) cele mai indicate si cel mai des utilizate sunt scutecele pentru adulti. O varianta discreta, comoda si accesibila ca pret o constituie achizitionarea acestora pe internet prin intermediul unui serviciu cu livrare la domiciliu. Unul dintre aceste servicii este slipincontinenta.ro pe care il puteti accesa, sunand la numerele de telefon 021/ 204.94.95 si 0753/ 095.312 sau intrand pe www.slipincontinenta.ro.

Veti gasi un serviciu profesionist de livrare la domiciliu a scutecelor pentru adulti la preturi foarte avantajoase. De asemenea veti avea la dispozitie oferte speciale precum si sfaturi practice legate de produse si ingrijirea persoanelor cu incontinenta.

slipincontinenta

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Reabilitarea post accident vascular cerebral Fistula recto-vaginala Organe inutile Dependenta de sex Masturbarea la copiii mici Optiuni terapeutice pentru ejacularea prematura Infectia urinara: Simptome, Tratament si Metode de Prevenire Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Ce trebuie intrebat medicul despre intoleranta la lactoza? Pantofii de vara potriviti pentru controlul afectiunilor picioarelor Copilul tau a luat paduchi? Nu te panica, iata solutia! Complicatii neurologice ale bolilor metabolice Problemele coloanei: tratament fara reteta! Celulele stem si incontinenta urinara
Cere sfatul medicului ×