Paracetamolul nu mai este sigur in sarcina! A fost asociat cu riscul de ADHD la copii

Actualizat: 26 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Paracetamolul (acetaminofenul) este unul dintre putinele medicamente care erau considerate sigure pentru a fi administrate in sarcina. Un studiu recent, realizat de cercetatori americani si danezi, a evidentiat un efect secundar neasteptat al acestuia la gravide.

Potrivit ultimelor cercetari, administrarea acetaminofenului in sarcina ar creste riscul de ADHD la copii.

Studiul, publicat in Journal of the American Medical Association (Jama) Pediatrics, este prima cercetare realizata in acest sens si se bazeaza pe studierea datelor colectate de la peste 64.000 de femei daneze si copiii lor, pe o perioada de 7 ani, intre 1996 si 2002. Mai mult de jumatate dintre femei luasera paracetamol in timpul sarcinii.

Concluzia oamenilor de stiinta, in urma analizarii datelor referitoare la comportamentul copiilor nascuti din aceste mame, este ca administrarea paracetamolului creste cu 20% pana la 50% riscul de probleme severe de comportament la copii, inclusiv de ADHD sau tulburari hiperkinetice (HKD).

Autorii studiului sustin ca este nevoie de mai multe studii pentru a confirma concluziile reiesite in urma cercetarii, dar, pana la noi informatii in acest sens, recomanda mai multa precautie in folosirea medicamentelor in timpul sarcinii.


Citeste si despre:

Cele mai ciudate simptome de sarcina Simptomele mai putin cunoscute ale sarcinii Cele mai frecvente mituri despre sarcina Este sigur sa dormi cu castile in urechi? Ce cantitate de alcool este „sigura si buna” pentru sanatate? Cat alcool este „prea mult”? Pericolele consumului de paracetamol Topul celor mai eficiente remedii naturale contra infectiilor vaginale Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual Alimentatia in timpul sarcinii Tratamentul homeopat in sarcina O digestie mai buna in mod natural Dulciurile in timpul sarcinii Ce este chiropraxia? Simptome care pot fi periculoase in sarcina