Femeile care consuma cantitati mari de alcool in timpul sarcinii pun in pericol dezvoltarea pe termen lung a fatului, efectele nocive asupra creierului copilului fiind vizibile chiar si la peste 10 ani de la expunere.
Studiul, publicat la data de 4 august a.c. in revista Cerebral Cortex, ofera explicatii posibile pentru tulburarile de atentie si de comportament de care sufera copiii cu afectiuni din spectrul sindromului alcoolic fetal.
Cercetatorii s-au folosit de imagistica prin rezonanta magnetica pentru a monitoriza activitatea copiilor cu si fara tulburari specifice sindromului alcoolic fetal de-a lungul a doi ani. Rezultatele au aratat ca micutii bolnavi prezentau o activare redusa a creierului in timpul efectuarii unor sarcini mentale, comparativ cu copiii sanatosi.
In timp ce grupul sanatos de control a prezentat o crestere a intensitatii semnalelor in timp, copiii cu tulburari au suferit o scadere a activarii creierului in timpul perceptiei vizuo-spatiale, a declarat Elizabeth Sowell, director al Developmental Cognitive Neuroimaging Laboratory in cadrul Saban Research Institute din Los Angeles si conducatorul studiului.
Aceasta reducere a activarii creierului ar putea explica persistenta tulburarilor de atentie si de comportament chiar si dupa incheierea copilariei.