Consumul ridicat de alcool in sarcina are efecte pe termen lung asupra copilului

Publicat: 07 August 2014

Femeile care consuma cantitati mari de alcool in timpul sarcinii pun in pericol dezvoltarea pe termen lung a fatului, efectele nocive asupra creierului copilului fiind vizibile chiar si la peste 10 ani de la expunere.

Studiul, publicat la data de 4 august a.c. in revista Cerebral Cortex, ofera explicatii posibile pentru tulburarile de atentie si de comportament de care sufera copiii cu afectiuni din spectrul sindromului alcoolic fetal.

Cercetatorii s-au folosit de imagistica prin rezonanta magnetica pentru a monitoriza activitatea copiilor cu si fara tulburari specifice sindromului alcoolic fetal de-a lungul a doi ani. Rezultatele au aratat ca micutii bolnavi prezentau o activare redusa a creierului in timpul efectuarii unor sarcini mentale, comparativ cu copiii sanatosi.

In timp ce grupul sanatos de control a prezentat o crestere a intensitatii semnalelor in timp, copiii cu tulburari au suferit o scadere a activarii creierului in timpul perceptiei vizuo-spatiale, a declarat Elizabeth Sowell, director al Developmental Cognitive Neuroimaging Laboratory in cadrul Saban Research Institute din Los Angeles si conducatorul studiului.

Aceasta reducere a activarii creierului ar putea explica persistenta tulburarilor de atentie si de comportament chiar si dupa incheierea copilariei.


Email

Citeste si despre:

Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Alimentatia in timpul sarcinii Sarcina - Prima luna Sarcina Ghid pentru protejarea oaselor la orice varsta De ce sa mergi la dentist in pandemie? Ce anticorpi apar in urma infectiei cu SARS-CoV-2 si cand se dezvolta? Explicatiile specialistilor MedLife Dr. Alina Oprescu, cardiolog pediatru: Sindromul inflamator multisistemic (PIMS) poate aparea la copii si la 2-3 luni dupa infectia cu COVID-19 Inhalanti - generalitati Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Dieta de dinainte de procreere Infertilitatea - sterilitatea Paralizia cerebrala