Intarziere de crestere intrauterina

Actualizat: 14 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Varsta gestationala sau varsta bebelusului in viata intrauterina se calculeaza din prima zi a ultimei menstruatii pe care a avut-o mama. Intrucat data conceptiei este destul de dificil de stabilit, se considera ca reper, prima zi a ultimei menstruatii pentru a se stabili varsta copilului.

Dificultati in determinarea varstei gestationale

- Ultimul ciclu menstrual - pentru femeile care au cicluri menstruale neregulate sau cele care nu-si pot aminti care a fost prima zi a ultimei menstruatii poate fi dificil de determinat care este varsta gestationala a copilului lor. In aceste cazuri, pentru stabilirea varstei gestationale se va utiliza ecografia.
- Dezvoltarea bebelusului - In unele cazuri este dificil sa se determine varsta gestationala intrucat copilul este neobisnuit de mare sau de mic sau dimensiunile uterului nu sunt normale comparativ cu cele specifice intalnite in prima zi a ultimei menstruatii.

Mic pentru varsta gestationala sau intarziere de crestere intrauterina

Ce inseamna un copil prea mic pentru varsta gestationala (SGA)? Acesta este un termen folosit pentru a descrie un bebelus care are o greutate mai scazuta decat cea normala pentru numarul de saptamani de sarcina. Copiii SGA sunt mai mici cu 90% decat copiii de aceeasi varsta gestationala.

Copiii mici pentru varsta gestationala pot fi dezvoltati firesc din punct de vedere fizic si neurologic dar sunt mai mici decat cei de aceeasi varsta gestationala, avand proportii mai mici sau avand greutate si masa corporala mai scazute. Copiii cu retard de crestere intrauterina se pot naste prematur, la termen sau pot depasi termenul nasterii.

Cauze

Desi unii copii sunt mai mici din cauze genetice (parintii lor sunt mici) cei mai multi dintre copiii mici pentru varsta lor gestationala au aceste dimensiuni ca urmare a problemlelor de crestere fetala care pot sa apara in timpul sarcinii. Multi dintre acesti bebelusi sufera de o afectiune numita restrictie de crestere intrauterina care apare atunci cand fatul nu primeste suficiente substante nutritive si oxigenul necesar pentru cresterea si dezvoltarea normala a organelor si tesuturilor.

Restrictia de crestere intrauterina poate sa apara oricand in timpul sarcinii. Debutul precoce al acesteia este de multe ori provocat de anomalii cromozomiale, boli materne sau probleme grave ale placentei. Debutul tardiv al restrictiei de crestere intrauterina este declansat de alte tipuri de probleme. Printre factorii care pot determina restrictia de crestere intrauterina sau SGA se enumera:

- Cauze materne:


- Factorii de risc sau cauzele care implica uterul si placenta ar putea fi:


- Factori legati de dezvoltarea copilului:

De ce este ingrijorator faptul ca un copil este prea mic pentru varsta sa gestationala?

In cazul in care fatul nu primeste suficient oxigen si substante nutritive in timpul sarcinii, dezvoltarea corpului in ansamblu si a organelor este limitata iar celulele organelor si tesuturilor nu se pot dezvolta la fel de mult sau intr-un numar adecvat. Unele dintre conditiile care cauzeaza SGA si restrictia de crestere intrauterina presupun obstructia fluxului de sange catre placenta.

La bebelusii cu SGA sau restrictie de crestere intrauterina la nastere se pot intalni urmatoarele probleme la nastere:
- niveluri scazute de oxigen
- scoruri Apgar mici
- aspiratie de meconiu
- hipoglicemie
- dificultati in mentinerea temperaturii normale a corpului
- policitemie

Diagnostic

Copilul mic pentru varsta gestationala este identificat inainte de nastere. In timpul sarcinii, marimea unui copil poate fi estimata in diverse moduri. Inaltimea fundului de uter (masurata de la osul pubian) corespunde cu numarul de saptamani de sarcina dupa saptamana 20. In cazul in care aceasta este prea redusa fata de numarul de saptamani, copilul ar putea fi mai mic.

Desi multi copii sunt mici pentru varsta lor gestationala, nu toti sunt prematuri si nu au toti problemele copiilor prematuri. Cu toate acestea, unii dintre ei sunt palizi, au parul fragil, pielea uscata, cordonul ombilical este adesea subtire si lipsit de stralucire, iar ochii lor sunt mari.

Printre procedurile de diagnostic pot fi incluse:

- ultrasunetele - sau ecografia este o metoda destul de precisa de estimare a dimensiuii fetale. Masuratorile pot include raportul dintre capul si abdomenul fetusului si pot fi comparate cu cele ale unei diagrame de crestere pentru a se evalua greutatea fetala (Falkner). Circumferinta abdominala fetala este un indicator util pentru stabilirea gradului de nutritie fetal

- velocimetria Doppler - un alt mod de a interpreta si a masura intarzierea si restrictia in cresterea gestationala este velocimetria Doppler care foloseste undele sonore pentru masurarea fluxului de sange. Fluxul de sange din vasele de sange din creierul fetal si din cordonul ombilical pot fi evaluate cu ajutorul testelor Dopoler

- cresterea mamei in greutate
- greutatea mamei din timpul sarcinii poate indica dimensiunea unui copil. In cazul in care mama creste putin in greutate in timpul sarcinii, copilul ar putea avea o intarziere in dezvoltare.

Tratament

Tratamentul nou-nascutului care este mai mic decat varsta sa gestationala va fi stabilit de medic pe baza urmatorilor factori:
- varsta gestationala a bebelusului, starea sa de sanatate si istoricul sau medical
- prezenta altor afectiuni
- toleranta copilului la anumite mediamente, proceduri si terapii
- expectative privind evolutia
- opiniile si preferintele parintilor.

Bebelusii care sufera de intarziere gestationala pot fi normal dezvoltati, chiar daca au mici dimensiuni. Tratamentul acestora poate include:
- controlul temperaturii corpului
- hranirea se va face artificial prin tub nasogastric (in cazul in care copilul nu are forta sa suga)
- monitorizarea nivelului de oxigen
- verificarea hipoglicemiei (a zaharului din sange) cu ajutorul analizelor de sange.

Bebelusii care sunt mici pentru varsta gestationala care se nasc prematur pot avea nevoi suplimentare, inclusiv oxigen si ajutor mecanic pentru respiratie.


Citeste si despre:

Complicatiile tehnicilor de reproducere asistata Femeia insarcinata Alimentatia in timpul sarcinii Hipogonadismul masculin Infertilitatea, cat de grav este? dm sprijina femeile din Romania Sindromul de abstinenta al nou-nascutului Sarcina - Luna a VI-a Simptomele si tratamentul luxatiei congenitale de sold Sarcina - Luna a III-a Amenoreea sau lipsa menstruatiei