Medicina sportiva

Actualizat: 18 Ianuarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Despre medicul de medicina sportiva


Medicii de medicina sportiva au o pregatire de specialitate in medicina care se ocupa cu traumatismele rezultate in urma sporturilor sau a exercitiilor fizice. In acest caz, accentul se pune in primul rand pe diagnostic, pe tratament si apoi pe prevenirea accidentelor care au loc in timpul activitatilor fizice si sportive.

Un medic de medicina sportiva care urmat rezidentiatul in specialitatea ortopedie poate avea o cariera de chirurg ortoped care va trata sportivii. Alte directii ale medicinei sportive sunt diagnostic si orientare sportiva, traumatologie si recuperare sportiva, medicina interna, explorari functionale (cardio-vasculare, respiratorii, laborator), neurologie, ortopedie, ORL, stomatologie, dermatologie, imagistica, psihologie sportiva.

Stiinta sportiva

Stiinta sportiva este studiul care se concentreaza si este aplicat asupra unor domenii principale ale psihologiei, anatomiei si fiziologiei si se refera la miscarea umana si activitatea fizica.

Stiinta sportiva este axata mai ales pe cercetarile legate de adaptarea corpului la diverse tipuri de exercitii sau a lipsei de exercitii. Situatia variaza de la sportivul de elita la populatia normala, de la componentele fizice la cele psihice.

Cui se adreseaza medicina sportiva?

Medicina sportiva a evoluat si s-a transformat intr-o disciplina sportiva care a adus inovatii extraordinare in multe dintre domeniile medicale. Chirurgii ortopezi cu specializare in medicina sportiva au expertiza in chirurgie artroscopica sau artroscopie.

Artroscopia permite chirurgilor sa efectueze proceduri mult mai putin invazive decat interventiile chirurgicale deschise. Artroscopia este benefica pentru toti pacientii, de toate varstele si niveluri de activitate, deoarece poate fi utilizata pentru a trata o varietate de conditii musculo-scheletale, de grade diferite de gravitate.

Medicina sportiva la locul de munca

Tratamentul unui atlet vatamat este asemanator cu cel suferit de orice alta persoana, la locul de munca. Specialistul in medicina sportiva va face eforturi pentru ca atletul ranit sa se reintoarca pe terenul de joc intr-o conditie optima si in timp util.

Atunci cand este nevoie de interventie chirurgicala, chirurgia artroscopica este utila pentru tratarea traumatismelor tesuturilor moi, prin metode miniminvazive si in multe cazuri permite o redresare si recuperare mai rapida decat in cazul procedurilor similare, deschise. Acest lucru poate ajuta un sportiv accidentat sa revina destul de repede la activitatea sportiva.

Unul din cele mai importante aspecte ale tratarii sportivilor vatamati este de a decide cand este sigur pentru starea de sanatate a acestora sa se reintoarca in siguranta la activitatea sportiva. O revenire prematura poate duce la agravarea prejudiciului si se va pierde mai mult timp pentru recuperare. Aceleasi principii se aplica oricarei persoane care sufera un traumatism la locul de munca.


Citeste si despre:

Medicina sportiva si riscurile sportivilor Medicina Anti-Imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul HGH Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Spitalul Monza redefineste medicina din Romania cu achizitionarea sistemului robotic ROSA® Knee pentru chirurgia ortopedica Ciuperca piciorului - generalitati Steroizii anabolizanti O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Compusii naturali din fructe - aliati pentru combaterea cancerului Exercitii fizice atunci cand suntem bolnavi? O idee buna? Exercitii de streching (intindere musculara) la birou: 12 ponturi simple Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala (2008) Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala Organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar Mituri despre apa si consumul de apa
Cere sfatul medicului ×