Importanta miscarii in mentinerea sanatatii

Actualizat: 29 Martie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Corpul uman este conceput sa se miste, sa alerge, sa sara, sa manipuleze lucruri. Insa nu ne folosim intotdeauna trupul la intregul sau potential.

Tocmai lipsa de miscare este factorul care favorizeaza, printre altele, obezitatea, hipertensiunea si imbatranirea precoce.

Activitatea fizica, in schimb, intareste musculatura si articulatiile, sporeste nivelul de oxigen din organism si intareste sistemul imunitar, fortifica oasele si intinde pielea.

Sedentarismul este una dintre principalele cauze de deces in intreaga lume. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alegerea unui stil de viata inert, comod, alaturi de o alimentatie neechilibrata, duce la boli extrem de grave. Iar faptul ca 4 din 10 romani sunt sedentari devine extrem de ingrijorator.

Ce inseamna sa faci miscare zilnic

Forurile medicale recomanda miscare zilnica. Acest lucru nu inseamna ore intregi de antrenamente la sala sau de alergare regulata, dimineata ori seara. Exista o serie de variante de activitate fizica moderata:

– mersul pe jos cel putin 15 minute zilnic;
– urcatul scarilor;
– joggingul practicat cat de des posibil;
– plimbarile prin parc;
– mersul cu bicicleta;
– gradinaritul;
– saritul corzii;
– curatenia;

Persoanele care au un loc de munca ce presupune ore in sir de stat pe scaun trebuie sa isi organizeze programul de asa natura incat sa ia cel putin 10 minute de pauza la fiecare ora. In acel interval se recomanda miscare.

Urcatul scarilor sau o plimbare in jurul cladirii de birouri sunt actiuni usor de pus in practica.

Avantajele activitatii fizice regulate

- ajuta la mentinerea greutatii;
- imbunatateste activitatea inimii;
- mentine tonusul organismului;
- ajuta la mentinerea flexibilitatii;
- previne osteoporoza;
- imbunatateste starea de spirit;
- previne depresia;
- reduce stresul;
- imbunatateste memoria;

Ce se intampla in lipsa miscarii

Tensiune arteriala crescuta. Oamenii de stiinta au observat ca pentru fiecare ora in plus de inactivitate pe zi, riscul copiilor de a avea probleme cu tensiunea arteriala creste cu 10%. De asemenea, in cazul adultilor, sedentarismul creste riscul patologiilor cardio-vasculare (infarct miocardic, insuficienta cardiaca).

Obezitate. Caloriile raman nearse in lipsa activitatii fizice, iar acestea sunt depozitate in organism sub forma grasimii in exces, care determina obezitate.

Diabet zaharat. Exercitiile fizice regulate contribuie la reglarea nivelului de glucoza din sange. Lipsa activitatii fizice, in schimb, duce la cresterea volumului de glucoza, functia pancreasului fiind suprasolicitata. Aceste lucruri cresc sansele de instalare a diabetului de tip 2.

Depresie. Un stil de viata sedentar creste cu 25% riscurile de instalare a depresiei, comparativ cu persoanele cu un stil de viata activ, arata concluziile unui studiu realizat in 2014 de savantii chinezi de la Colegiul Medical din Universitatea Qingdau din Shangong.

Scaderea tonusului muscular. Muschii inactivi nu se mai dezvolta, se rigidizeaza, slabesc, ducand la dureri de solduri, de genunchi, dar si la oboseala fizica generalizata.

Cancer. Lipsa activitatii fizice creste riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer: de san, de colon, dar si alte tumori maligne.


Citeste si despre:

8 moduri de a va mentine sanatatea gurii Sfaturi pentru mentinerea sanatatii copiilor Spondiloza cervicala - cum sa mentinem sanatatea coloanei vertebrale Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Sanatatea creierului Profilaxie - cum sa avem o dantura sanatoasa Cum sa va mentineti articulatiile sanatoase Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase 9 schimbari minore in modul de viata care aduc beneficii majore sanatatii Modalitati de mentinere a sanatatii pe timpul iernii Cum ne putem mentine articulatiile sanatoase? Rolul magneziului pentru sanatate Sistemul imunitar al organismului - anticorpii