Beneficiile uleiului de argan

Actualizat: 27 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Uleiul de argan este extras din semintele fructelor de argan. Arganul este un copac nativ din Maroc.

Uleiul de argan este o resursa rara si valoroasa pentru tratarea a multiple probleme de natura cosmetica si medicala.

Acesta contine un procent ridicat de acizi grasi esentiali si fenoli, fiind mult mai rezistent la oxidare decat uleiul de masline.

De asemenea, contine vitamina A, acizi grasi omega-6 si omega-9 care ofera organismului multe dintre beneficiile specifice substantelor antioxidante.

Uleiul de argan este dificil de extras si este destul de scump. Datorita costurilor ridicate, se regaseste doar in cantitati modeste in componenta a diverse produse.

Beneficiile pentru sanatate a uleiului de argan implica: tratarea pielii uscate, eczemelor, acneei, ridurilor, etc.

Uleiul de argan este folosit pentru intretinerea si frumusetea pielii, parului, unghiilor. Are proprietati hidratante si protejeaza pielea, astfel incat poate fi utilizat pentru masajul pielii, inclusiv la bebelusi.

Multe dintre femei, utilizeaza acest ulei pentru a trata buzele uscate.

Beneficiile pe care le ofera uleiul de argan parului

Uleiul de argan este adesea numit si lichidul de aur de catre expertii in frumusete datorita efectelor pozitive pe care acesta le are in intretinerea, frumusetea si sanatatea parului.

Proprietatile acestuia sunt similare cu ale uleiului de jojoba care poate transforma un par uscat, incurcat si fragil intr-unul cu proprietati opuse.

Unele dintre avantajele clare si recunoscute pe care uleiul de argan le are asupra parului sunt:

- patrunde in porii parului si imbunatateste elasticitatea acestuia;

- hidratarea si nutrientii oferiti de uleiul de argan natural contribuie la o crestere sanatoasa a parului;

- antioxidantii naturali prezenti in uleiul de argan intaresc firul de par si repara membrana celulara deteriorata a parului;

- uleiul de argan este recomandat in cazul tipului de par dificil de pieptanat, intrucat restabileste netezimea parului, facandu-l usor de pieptanat si coafat;

- contine vitamina E, care este o substanta fabuloasa pentru tratarea parului de orice tip.

Multi dintre agentii externi si interni (cum ar fi caldura, coafatul excesiv si oxidarea) afecteaza firul de par.

Vitamina E are efecte pozitive in regenerarea naturala si repararea parului;

- este o sursa directa de substante nutritive esentiale pentru sanatatea firelor de par si a porilor acestora, gratie continutului bogat de acizi grasi nesaturati, omega-3 si omega-9, care au capacitatea de a trata inclusiv parul casant si firele de par despicate prin consolidarea structurilor proteinelor din componenta parului;

- vopsirea poate deteriora parul, facandu-l aspru si cret. Uleiul de argan este indicat si pentru inlaturarea acestor inconveniente, avand calitati superioare fata de uleiul de jojoba;

- fara sa determine ingrasarea parului, uleiul de argan hidrateaza, restaureaza luciul si stralucirea firului de par;

- stilistii considera ca uleiul de argan este alegerea potrivita pentru tratarea si repararea parului deteriorat, uscat, afectat de factorii agresivi de mediu si coafarea excesiva.

Beneficiile pentru piele ale uleiului de argan

Uleiul de argan ofera foarte multe avantaje pielii, fiind popular printre componentele produselor de ingrijire ale pielii.

Timp de secole, femeile din Maroc au tratat majoritatea problemelor cutanate cu ajutorul uleiului de argan.

Avantajele folosirii uleiului de argan sunt:

- are proprietati hidratante si microbiene, avand calitati mult mai ample decat o simpla lotiune hidratanta intrucat nu contine colesterol; Uleiul de argan este mult mai eficient decat alte tipuri de substante hidratante naturale pentru piele, cum ar fi untul de shea sau uleiul de masline, datorita continutului ridicat de acizi grasi.

- ajuta la restabilirea ph-ului natural al pielii;

- contribuie la estomparea ridurilor si ii ofera pielii elasticitate;

- regleaza eliberarea sebumului in cazul tenului gras;

- este util in tratarea pielii uscate;

- estompeaza si participa la vindecarea petelor si pustulelor cauzate de acnee sau varicela;

- datorita capacitatii de a neutraliza radicalii liberi are un rol important in tratarea eczemelor, acneei si psoriazisului;

- are proprietatea de a regenera pielea prin revitalizarea functiilor celulelor, prevenind imbatranirea precoce, cauzata de poluare, fumat, expunerea excesiva la soare, etc.

- prin aplicare de ulei de argan pe unghii, acestea se intaresc, de aceea este recomandat pentru tratarea unghiilor casante;

- de asemenea, uleiul ajuta la diminuarea inflamatiilor si iritatiilor pielii;

- femeile insarcinate pot aplica pe corp ulei de argan pentru a preveni aparitia vergeturilor;

- machiajul pe baza de minerale are tendinta sa usuce pielea. Aceasta problema poate fi evitata prin masarea tenului cu 1-2 picaturi de ulei de argan inainte de aplicarea machiajului.

Pe scurt, beneficiile uleiului de argan pentru piele sunt:

- previne pierderea umiditatii pielii;

- estompeaza ridurile;

- previne imbatranirea pielii;

- stimuleaza regenerearea celulelor pielii;

- reduce cicatricile;

- ofera elasticitate pielii;

- previne vergeturile;

- are proprietati tonice;

- contribuie la vindecarea eczemelor si psoriazisului.

Proprietatile medicinale ale uleiului de argan

- Uleiul de argan contine steroli din plante rare (schottenol and spinasterol) care nu se gasesc in compozitia altor uleiuri.

Se considera ca aceasta combinatie de fitosteroli este unica. In general, fitosterolii reduc inflamatia si blocheaza absorbtia de colesterol din intestine.

De asemenea, au si proprietati anticancer.

- Uleiul de argan faciliteaza digestia prin cresterea concentratiei de pepsina in sucul gastric. Acesta contine flavonoide care actioneaza ca un antiinflamator natural atat intern cat si extern.

- Uleiul de argan este benefic in tratamentul artritelor sau a altor boli reumatice.

- Este util pentru scaderea nivelului de colesterol, stimuleaza circulatia sanguina si consolideaza imunitatea naturala a organismului.

- Uleiul de argan este folosit pentru calmarea unor afectiuni ale pielii cum ar fi acneea, psoriazisul, eczemele, pielea uscata, etc. De asemenea, poate fi folosit cu succes pentru prevenirea vergeturilor, in sarcina.

- In mod traditional, uleiul de argan este cunoscut pentru proprietatile sale afrodisiace.


Citeste si despre:

Cum sa va preparati propriile masti de fata cu ingrediente naturale Cum tratam parul uscat si fragil? Cum apar buzele crapate si cum le puteti ingriji Ingrijirea pielii la barbati Solutii simple pentru a scapa de calcaiele crapate Uleiul de ficat de cod - o sursa de OMEGA-3 natural pentru intreaga familie Sfaturi pentru sanatate iarna Cum puteti avea unghii rezistente care cresc rapid Trucuri pentru a avea un par frumos si sanatos Mituri despre ingrijirea parului 8 secrete de ingrijire a parului pe timp de vara