Sindromul Couvade

Actualizat: 17 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


O femeie insarcinata se poate confrunta cu modificari de dispozitie, iritabilitate, pofte, greata si alte manifestari specifice sarcinii. Uneori, chiar si partenerul ar putea sa experimenteze aceste simptome. Fenomenul mai poarta denumirea de sarcina simpatetica sau sindrom Couvade.

Sindromul Couvade este un fenomen psihologic observat la unii dintre partenerii viitoarelor mame, care au aceleasi simptome ca si femeile insarcinate. Numeroase culturi au remarcat prezenta acestui sindrom si s-au efectuat multe cercetari pentru a se depista cauzele acestuia. Dupa ce mama naste, sindromul Couvade se remite si partenerul se va simti mult mai bine, desi in cazuri rare, posibil sa apara si depresia post-natala.

Conditia incepe sa se manifeste cel mai des la sfarsitul primului trimestru sau din luna a treia de sarcina si va persista pe tot parcursul sarcinii, cu diverse grade de severitate. Totusi, manifestarile fenomenului Couvade se vor accentua in ultimul trimestru de sarcina. Acest sindrom poate fi prezent la un barbat de mai multe ori, atunci cand partenera sa este insarcinata, dar simptomele ar putea fi diferite, asa cum difera si in cazul femeilor de la o sarcina la alta.

Cauze

Nimeni nu poate spune cu exactitate care este cauza sindromului Couvade. Unii specialisti contesta faptul ca acest fenomen este unul medical. Totusi, unele dintre teoriile formulate in prezent graviteaza in jurul ideii ca parintii sunt mult mai implicati, atat pe parcursul dezvoltarii sarcinii, cat si in nasterea bebelusului. Alte teorii sustin faptul ca acest fenomen ar putea fi:

- o somatizare sau o expresie fizica a anxietatii declansate de extinderea familiei;

- simpatie sau empatie cu mama;

- identificarea cu fatul;

- o expresie a paternitatii care poate fi demonstrata public prin intermediul acestui sindrom;

- gelozie ca urmare a capacitatii mamei de a purta copilul in perioada graviditatii si de a experimenta nasterea;

- un mijloc al viitorului tata de a solicita atentia pozitiva intr-un moment in care considera ca este neglijat;

- ambivalenta in privinta sentimentului de paternitate.

Cercetatorii au remarcat faptul ca in cazul in care cei doi parteneri au o relatie profunda, la barbat au loc chiar si modificari hormonale. La barbati, eliberarea de hormoni in perioada in care partenera era insarcinata a fost considerata o forma de pregatire si de tranzitie catre statutul de parinte. S-a demonstrat stiintific faptul ca barbatii cu partenere gravide tind sa aiba niveluri mai ridicate de hormoni feminini in sangele lor (cum ar fi estradiol si progesteron) si vor inregistra valori mai scazute ale progesteronului.

Specialistii au demonstrat ca printre cauzele acestor modificari hormonale se numara stresul, care poate reduce nivelurile de testosteron la barbati, in timp ce valorile hormonilor feminini raman nemodificate. In plus, stresul pe termen lung poate duce la cresterea secretiei de prolactina stimulata de cortizol. Toate aceste schimbari hormonale ar putea explica simptomele sindromului Couvade.

Alti cercetatori au atribuit sindromul Couvade unor presiuni psihologice, cum ar cele rezultate in urma senzatiei de vina sau a stresului.

De asemenea, sindromul Couvade, ar putea fi pur si simplu o problema fizica. Femeile gravide au tendinta sa manance mai mult, iar sotii lor se pot rasfata din acest punct de vedere. Rezultatul va fi cresterea in greutate a barbatilor asociata si cu unele simptome care ar putea fi rezultatul acestei acumulari de kilograme (dureri de spate, greata etc.).

Unii barbati, pot fi mai predispusi la aparitia acestui sindrom decat altii. In aceasta categorie intra cei care au avut probleme de fertilitate.

Simptome

Simptomele sindromului Couvade sunt, in general, aceleasi ca si simptomele intalnite la o femeie insarcinata. Manifestarile vor fi variate. Printre acestea pot fi prezente:

- cresterea in greutate;

- senzatia de greata;

- varsaturi;

- hemoroizi;

- constipatie;

- disconfort fizic;

- dureri de cap;

- stomac deranjat;

- tulburari de somn

- urinare frecventa sau importanta cantitativ;

- crampe;

- dureri abdominale;

- arsuri gastrice;

- dureri de spate.

Printre simptomele psihologice manifestate de bolnavii diagnosticati cu sindromul Couvade se numara:

- iritabilitate;

- pofte alimentare;

- sentimente de gelozie si anxietate;

- stres legat de viitorul copilului;

- schimbari de dispozitie.

De asemenea, in timpul travaliului, barbatii ar putea mima diverse expresii faciale si este posibil sa-si exprime vocal disconfortul.

Cum poate fi tratat sindromul Couvade?

Acest sindrom pote fi tratat doar daca bolnavul colaboreaza si daca isi doreste sa fie tratat. Cei care sufera de sindromul Couvade nu trebuie sa se limiteze la utilizarea de medicamente simptomatice, care se folosesc pe parcursul sarcinii, pentru ameliorarea manifestarilor fizice.

Bolnavii trebuie sa se odihneasca, sa urmeze un regim alimentar echilibrat, sa ia masuri pentru a usura simptomele specifice sarcinii si ar trebui sa apeleze la psihoterapie si metode de relaxare.

Eliminarea factorilor declansatori emotionali pot ajuta, uneori, la reducerea simptomelor fizice ale sindromului Couvade si ii va ajuta pe viitorii parinti sa se pregateasca pentru cresterea copilului.

De asemenea, exista multiple tehnici de relaxare care pot ameliora manifestarile bolii atunci cand medicamentele nu-si fac efectul. Meditatia, exercitiile de respiratie profunda si acupunctura pot fi utile in acest sens.

Alte modalitati prin care acest fenomen poate fi ameliorat sunt:

- implicarea mai putin profunda a barbatului in relatia cu femeia insarcinata;

- impartasirea sentimentelor;

- descoperirea de modalitati de a face fata anxietatii asociate cu paternitatea;

- gasirea unor solutii financiare pentru cresterea copilului;

- discutarea problemei cu un medic sau psihoterapeut.

Totusi, singurul si cel mai sigur remediu, pentru ca sindormul Couvade sa dispara si pentru ca simptomele sa se remita, este nasterea copilului.

Sunt necesare mai multe studii suplimentare pentru a se determina daca sindromul Couvade este o conditie fizica ce are implicatii psihice.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Mincu Cornel Laurenţiu
Tel: 0767283595
Sectorul 3, Cabinet: Splaiul Independentei,nr.1
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Cele mai ciudate simptome de sarcina Astmul bronsic si sarcina Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina Dieta vegetariana in timpul sarcinii Emotiile din timpul sarcinii Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Activitatea fizica in timpul sarcinii Dulciurile in timpul sarcinii Metilmercurul si sarcina Sindromul oboselii cronice in timpul sarcinii Sarcina: ce alimente trebuie evitate
Cere sfatul medicului ×