La ce sa te astepti daca te-ai decis sa apelezi la un psihoterapeut?

Actualizat: 10 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Elena Cozma
Psihoterapie

Cabinet Individual Psihoterapie

Prima sedinta


Esti hotarat sa apelezi la un psihoterapeut pentru prima oara?

Oricare ar fi motivele pentru care doresti sa ceri ajutor, va fi mult mai usor si va da rezultate mai bune daca vei sti la ce sa te astepti.

In prima sedinta, psihoterapeutul iti va pune intrebari despre tine si viata ta. Aceasta il va ajuta sa isi faca o prima impresie despre situatia actuala.

Intrebarile pot include:

- Ce urmaresti prin psihoterapie? O nevoie anume probabil ca te-a condus catre un psihoterapeut. Terapeutul va trebui sa inteleaga problema de fond inainte de a merge mai adanc in problema.

- Istoria personala si situatia actuala. Terapeutul va pune o serie de intrebari despre viata ta. De exemplu, pentru ca viata familiala joaca un rol important in ceea ce esti, te va intreba cate ceva despre istoria familiei si situatia actuala.

- Simptomele in momentul de fata. In afara de a afla motivul pentru care te afli la el, terapeutul va cauta sa afle daca te mai confrunti si cu anumite simptome aparute ca urmare a problemei. De exemplu, problema iti poate afecta exercitarea job-ului.

El va folosi aceste informatii pentru a intelege mai bine problema cu care te confrunti. Si, chiar daca va pune un diagnostic initial la sfarsitul primei vizite, cu siguranta veti mai discuta despre acesta in urmatoarele cateva sedinte.

Participa activ

Nu trebuie sa stai pur si simplu. Terapia inseamna efort de echipa. Daca nu participi activ la sedinta, vei fi inclinat sa spui ca terapia nu e eficienta. Sunt cateva lucruri care pot face ca prima sedinta sa fie cat se poate de eficienta:

- Fii deschis. Terapeutul este antrenat sa puna exact intrebarile necesare, dar el nu este un cititor de ganduri. Poti face munca terapeutului mai usoara daca raspunzi sincer si deschis la intrebari.

- Fii pregatit. Inainte de a te duce la sedinta, sa ai in minte, ca sa-i poti spune, ce nu e in regula cu tine si sa descrii sentimentele legate de problema cu care te confrunti. O modalitate de a pregati acestea este sa scrii pe o bucata de hartie motivele pentru care te-ai hotarat sa ceri ajutor. Fa o lista si apoi citeste-o cu glas tare.

Auzindu-te singur spunand de cateva ori, te va ajuta sa descrii si terapeutului aceste lucruri mult mai clar. Nu e nici o rusine daca te duci cu ele scrise la terapeut si i le citesti, pentru ca datorita emotiilor primei sedinte, e posibil sa uiti vreun aspect important al problemei.

- Pune intrebari. Cu cat vei intelege mai multe despre cum lucreaza terapeutul, cu atat mai confortabil te vei simti. Pune intrebari despre procesul terapeutic si pune terapeutul sa repete de cate ori este nevoie orice nu ai inteles.

- Fii deschis si sincer in legatura cu sentimentele tale. Multe ganduri iti vor trece prin cap in aceasta prima sedinta. Fii atent la reactiile si sentimentele tale si impartaseste-le terapeutului. Veti avea amandoi de invatat din aceste intelegeri.

- Fii sigur ca te duci la aceasta prima sedinta cu asteptari realiste. Terapia nu va rezolva instantaneu problema, mai degraba este un proces. Cu putin efort din partea ta si cu o relatie puternica cu terapeutul, se vor gasi uneltele potrivite pentru a rezolva cu succes problema.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Cum pot gasi un psihoterapeut bun? Tuberculoza (TBC): simptome si tratament Sa intelegem depresia aparuta dupa o interventie chirurgicala Ce trebuie sa stiti despre operatiile estetice Chistul glandelor Bartholin - bartholinita Sarcina si ibuprofenul Afectiuni ale tendonului lui Achile Memoria si dificultatile de concentrare Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Utilizarea recompenselor si pedepselor la copii Cum va ajuta exercitiile fizice sa va cresteti nivelul de testosteron 8 obiceiuri prin care va puneti in pericol sanatatea pielii Atentie la razele UV! Cresc dramatic riscul de cancer de piele! Palpitatiile – semn al anxietatii sau al unei boli de inima? Cand se considera ca esti prea bolnav sau contagios pentru a merge la serviciu? Mituri comune despre psihoterapie si adevarul din spatele lor