Adevarul despre schimbarile de dispozitie

Actualizat: 30 Mai 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Schimbarile de dispozitie, transformari bruste ale starii de spirit din diverse cauze, sunt dificil de interpretat atat de persoana care le experimenteaza, cat si de cei din jur.

Bucuria, intristarea si alte emotii care se nasc in mod natural din diversele circumstante existentiale ofera directie si sens vietii, insa devin o problema atunci cand nu mai pot fi controlate.

De vreme ce schimbarile de dispozitie nu produc simptome fizice, ele sunt inconjurate de numeroase mituri si interpretari gresite. Aflati adevarul din spatele unor prejudecati comune legate de schimbarile de dispozitie!

Cauzele schimbarilor de dispozitie

Oscilatiile starii de spirit pot fi minore si inofensive (produse de ocurentele zilnice si trecute de regula cu vederea), insa pot totodata sa anunte existenta unor tulburari mentale, precum psihoza maniaco-depresiva, depresia maniacala, ciclotimia sau tulburarea de personalitate borderline.

Tot schimbarile de dispozitie pot fi influentate de dieta (modul in care organismul metabolizeaza glucoza are un impact important asupra starii de spirit). Pentru diabetici, hipoglicemici sau persoanele cu o sensibilitate crescuta la zahar, consumul alimentului nepotrivit ar putea conduce la declansarea unor stari emotionale coplesitoare.

Efectul hormonilor asupra starii de dispozitie nu este nici el de neglijat. Sindromul premenstrual afecteaza starea de spirit in cazul femeilor, iar in randul barbatilor, schimbarile in secretia si functionarea testosteronului pot conduce la instalarea iritabilitatii, agresivitatii, depresiei, pierderii libidoului sau a motivatiei.

Relatiile personale, problemele de la serviciu, evenimentele traumatizante si alte surse ale stresului pot justifica schimbari extreme ale starii de spirit. Pe masura ce fiecare persoana infrunta provocarile vietii, este de asteptat ca emotiile sale sa fluctueze constant. Insa cand aceste fluctuatii devin incontrolabile si afecteaza calitatea vietii, ajutorul specializat devine o necesitate.

Mituri despre schimbarile de dispozitie

1. Antidepresivele sunt singurul remediu pentru schimbarile bruste de dispozitie

Atunci cand schimbarile bruste de dispozitie se dovedesc a fi un simptom al unei tulburari mentale, restabilirea echilibrului emotional este posibila, de regula, prin tratament medicamentos. Un studiu din anul 2009 a descoperit ca persoanele care iau inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) la recomandarea medicului specialist prezinta chiar modificari pozitive ale personalitatii devin mai stabile emotional, mai asertive, mai putin ostile, demne de incredere si sociabile.

Chiar si asa, antidepresivele nu au acelasi efect in cazul tuturor pacientilor cu tulburari de dispozitie, asadar nu pot fi considerate remedii universale in acest sens. Tratamentul personalizat include si alte tipuri de medicamente care se adreseaza problemei, precum si o alta componenta terapeutica de baza psihoterapia.

2. Persoanele cu tulburari de dispozitie isi pot lua viata daca li se vorbeste despre sinucidere

Multe persoane se tem sa discute despre pericolul suicidului cu un apropiat care sufera de tulburari de dispozitie, din convingerea ca ar putea sa il incurajeze chiar sa faca un gest necugetat. In realitate, spun specialistii, este absolut necesara o interventie rapida atunci cand o persoana cu o labilitate psihica isi exprima gandurile suicidale, nicidecum evitarea acestui subiect de discutie.

3. Oamenii devin tot mai morocanosi si prost dispusi odata cu inaintarea in varsta

In conceptia generala, oamenii trecuti de prima tineretii sunt mai predispusi starilor proaste de dispozitie. Un numar important de studii au descoperit, insa, contrariul odata cu inaintarea in varsta, o persoana incepe sa se concentreze mai mult pe aspectele pozitive ale vietii sale.

Cercetatorii pun acest fenomen pe seama faptului ca oamenii, pe masura ce realizeaza ca au tot mai putini ani de trait, incep sa ia decizia constienta sau inconstienta de a-si canaliza atentia catre gandurile pozitive. O alta posibilitate poate fi una de natura psihologica odata ce creierul imbatraneste, regiunea cerebrala asociata cu emotiile este mai predispusa sa se activeze ca raspuns la imaginile pozitive, decat la cele negative.

4. Renuntarea la fumat poate creste predispozitia la schimbari bruste de dispozitie

Un alt mit legat de cauzele declansatoare ale tulburarilor de dispozitie se refera la asocierea renuntarii la fumat cu instabilitatea emotionala. Desi este adevarat faptul ca fumatorii devin irascibili in primele saptamani de la abandonarea viciului, lucrurile se pot schimba radical odata ce demersul ajunge sa fie incununat de succes.

Un studiu efectuat de Universitatea Brown a descoperit ca fostii fumatori care au reusit sa se elibereze de acest viciu au devenit ulterior mult mai binedispusi si mai stabili din punct de vedere emotional, comparativ cu perioadele in care consumau regulat tigarete.

5. Vremea influenteaza direct tulburarile de dispozitie

Studiile de specialitate confirma ca starea de dispozitie poate fi afectata semnificativ de schimbarile meteorologice. Expunerea suficienta la lumina naturala imbunatateste starea de spirit, iar tranzitiile sezoniere produc de regula tulburari emotionale.

6. Tulburarile afective sezoniere sunt cauzate de instalarea anotimpului rece

Frecventa instalarii tulburarilor afective sezoniere creste, intr-adevar, pe timp de iarna, insa acestea pot sa apara in orice perioada a anului. Simptomele sunt declansate de raspunsul organismului la expunerea insuficienta la soare, de aceea se manifesta preponderent in zilele scurte ale anotimpului rece sau in perioadele anuale ploioase, cu cer innorat.

7. Schimbarile bruste de dispozitie nu pot fi controlate

Cu toate ca emotiile intense pot fi neasteptate si coplesitoare, exista numeroase moduri prin care ele pot fi controlate. In timpul unei schimbari bruste de dispozitie, insotita de stari anxioase si nervozitate, meditatia si exercitiile de respiratie ajuta la restabilirea calmului si la rationalizarea gandurilor.

Respectarea unui stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, miscare regulata si un program de somn corespunzator, ajuta la reglarea functiilor hormonale si la prevenirea tulburarilor de dispozitie.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar Lacrimi de toamna Sarbatorile de iarna pentru copiii cu autism Importanta primului ajutor in cazurile de epilepsie Cum se poate trece mai usor peste menopauza timpurie? Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cum sa faci fata incertitudinii in pandemie 6 greseli frecvente pe care le fac femeile in materie de sex Metodologia de organizare si desfasurare si a Calendarului admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2009-2010 Igiena intima: ghid pentru femei Modificarile de dispozitie