7 surse ale starilor depresive de sarbatori

Actualizat: 16 Decembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Starile depresive de sarbatori sunt probleme frecvente cu care se confrunta adultii, desi aceasta perioada din an este asociata in mod traditional cu petrecerile si voia buna.

Pentru un numar semnificativ de persoane, sarbatorile vin la pachet cu tristete, melancolie, singuratate sau anxietate.

Sursele starilor depresive de sarbatori pot fi diverse, de la stres, oboseala si asteptari nerealiste, pana la presiuni financiare si relatii defectuoase cu cei din jur.

Depresia de sarbatori

Toate fiintele vii reactioneaza tranzitiilor sezoniere, manifestand schimbari in starea de spirit si comportament. Acelasi fenomen se petrece si in cazul oamenilor, atunci cand expunerea la razele soarelui este tot mai limitata.

Depresia de sarbatori poate fi o reactie la agentii de stres sezonieri, dar nu doar atat aceasta problema poate fi declansata de tulburarea afectiva sezoniera (apare si reapare toamna si iarna), precum si de alti factori externi, care tin de modul de viata.

Indeplinirea obligatiilor legate de cumparaturi, petreceri, angajamente de familie, primirea oaspetilor si intretinerea lor poate contribui masiv la dezvoltarea sentimentului de tensiune si coplesire. Persoanele care experimenteaza stari depresive de sarbatori poti prezenta simptome precum

- dureri de cap;
- tulburari alimentare;
- consum exagerat de alcool;
- insomnii;
- stare de proasta dispozitie;
- oboseala.

Pe langa toate aceste simptome, mai pot sa apara crizele de plans, schimbarile bruste de dispozitie, iritabilitatea accentuata, tulburarile de concentrare, durerile musculare, pierderea apetitului sexual, insomnia, nivelul scazut de activitate sau cresterea in greutate (din pricina mancatului compulsiv).

Cauze comune ale depresiei de sarbatori

Pentru a combate eficient simptomele depresiei de sarbatori, trebuie sa fie identificate cauzele care au produs aparitia acestei probleme.

1. Obligatiile de familie

O sursa raspandita a stresului, anxietatii si depresiei de sarbatori este constituita de obligatiile de familie. Presiunea de a participa la adunari familiale cu participanti ostili, conflictele dintre rude, amintirile neplacute de la alte evenimente similare etc. pot induce o stare psihologica negativa, care degenereaza in cele din urma in depresie.

O solutie in acest caz este proiectarea modului de desfasurare a intrunirii in termeni pozitivi (va fi bine), programarea vizitei cu limita de timp (pentru confortul psihic de a putea parasi gazda dupa bunul plac) etc.

2. Supra-comercializarea sarbatorii

Abundenta de decoratiuni traditionale, cadouri cu multe funde rosii, mancarea si dulciurile cumparate in exces si alte fenomene de marketing similare au transformat sarbatorile intr-o angoasa pentru multe familii. Excesele de tot felul consuma inutil bugetul, timpul si energia oamenilor.

Vestea buna este ca nu trebuie sa va aliniati tendintei lumii moderne de a cadea victima perfecta a comerciantilor. Puteti sa transformati sarbatorile in momente perfecte de a petrece timp de calitate in familie, cand doar cei mici primesc cadourile pe care le doresc, traditiile simple si originale sunt respectate, iar ostentatia este evitata cu orice pret.

3. Suprasolicitarea din diverse parti

Asumarea prea multor angajamente de sarbatori, doar pentru a multumi pe toata lumea, conduce inevitabil la un dezechilibru psihic in aceasta perioada. Invatati sa spuneti nu invitatiilor pe care nu vreti sa le onorati si sarcinilor pe care nu le puteti indeplini. Nu trebuie sa va justificati pozitia, intrucat angajamentul fata de propria persoana, acela de a ramane binedispus, este mai important decat orice.

Acelasi lucru este valabil si pentru alte sarcini specifice sarbatorilor, precum pregatirea mesei, curatenia din casa, primirea invitatilor etc. Solicitati ajutorul celor din jur, impartiti corect responsabilitatile si rugati musafirii sa completeze meniul de sarbatoare cu desertul sau salata.

4. Grijile financiare

Iubirea, atasamentul sau respectul nu se arata prin suma cheltuita pe un cadou de sarbatori. Grijile financiare sunt o alta sursa raspandita de depresie in aceasta perioada, desi nu atentiile materiale caracterizeaza spiritul Craciunului sau bucuria de a trece in Noul An.

In loc de dispozitive tehnologice, ceasuri scumpe si bijuterii din aur, puteti cumpara celor dragi carti, mici cadouri personalizate, felicitari cu o urare sincera sau un bilet la o piesa de teatru. Descoperiti farmecul valorii spirituale a darurilor si promovati aceasta atitudine in familie in cele din urma, perceptiile celor din jur se vor schimba intr-o directie mult mai sanatoasa.

5. Asteptarile nerealiste

Viata este haotica, suprasolicitanta si coplesitoare pe toata perioada anului, inclusiv de sarbatori. Iar presiunea de a organiza cel mai reusit Craciun sau cel mai memorabil Revelion poate amplifica sentimentul de anxietate, neputinta si chiar disperare. Prin urmare, bucuria sarbatorilor se transforma, de fapt, in agonie.

Cea mai buna cale de a nu cadea victima asteptarilor nerealiste este renuntarea la perfectionism. Nu toate prajiturile trebuie sa fie facute in casa, nu va observa nimeni ca o camera a locuintei nu este decorata festiv si Mos Craciun nu trebuie sa treaca pe la toate rudele, ci doar sub bradul copiilor.

6. Oboseala accentuata

Sustinerea ritmului cotidian este destul de solicitanta, iar cand acesteia i se adauga si alte obligatii (cumparaturi, organizarea de petreceri, decorarea casei de sarbatori etc.), se poate instala oboseala accentuata.

Din acest motiv, nu este nevoie doar de o planificare prealabila temeinica a tuturor sarcinilor si obligatiilor, ci si acordarea catorva clipe de relaxare, pentru reechilibrarea fizica si psihica. Doar 15 minute de lectura placuta, ascultat muzica sau meditatie poate face minuni.

7. Abuzul alimentar

Desi festinul de sarbatori este menit sa aduca bucurie si placere in viata oamenilor, atunci cand preparatele festive sunt consumate in exces, efectul este cel contrar. Abuzul alimentar si de bauturi alcoolice induce un pronuntat disconfort fiziologic si psihic, care se poate materializa in stari depresive. Pe de alta parte, cumpatarea in perioada sarbatorilor aduce doar consecinte pozitive.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

10 strategii pentru a scapa de stresul sarbatorilor 3 condimente de sarbatori cu beneficii pentru sanatate Pastele se apropie cu pasi repezi: ce faci cand sarbatorile te deprima? 6 trucuri pentru Sarbatori fara stres Cum pot fi depasite singuratatea si depresia de Sarbatori? Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Traditii nesanatoase de sarbatori Cum sa ai grija de sanatatea ta mentala in timpul sarbatorilor de iarna Depresia de sarbatori Dependenta de cumparaturi - cum sa facem shopping sanatos de sarbatori? Cum poate fi evitat excesul alimentar de sarbatori?