Primul ajutor in tuse

Actualizat: 12 Ianuarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Tusea este un mecanism natural de curatare a traheei de fluidele in exces, resturi alimentare, particule diverse sau iritanti.

Totodata, faciliteaza expulsia mucusului prin cavitatea bucala.

Acest act reflex, involuntar sau voluntar, se produce prin apropierea corzilor vocale, inchiderea glotei si contractarea brusca a muschilor expiratori, urmate de cresterea presiunii intertoracice.

Tusea este deseori un simptom al afectiunilor cronice si acute ale aparatului respirator, evidentiat in tipuri distincte tuse uscata (seaca), tuse productiva (insotita de expectoratie), acuta sau cronica. Tusea uscata si persistenta poate fi un factor de risc in producerea de accidente hemoragice sau pneumotorax spontan, facilitand infectiile, provocand insomnie sau producand epuizare fizica. Tusea productiva nu trebuie sa fie suprimata, deoarece permite eliminarea secretiilor patologice din caile respiratorii.

Primul ajutor in gestionarea corecta a tusei presupune urmarea pasilor de mai jos

- Daca tusea este insotita de dificultati respiratorii, se impune efectuarea imediata a unui control medical. In cazul in care tusea induce incapacitatea de a respira, sunati de urgenta la 112.
- Solicitati asistenta medicala daca tusea severa este insotita de spame, respiratia este suieratoare, apare febra care nu cedeaza sau se instaleaza cianozarea buzelor, a fetei sau a limbii.
- Consultati medicul specialist in cazul in care tusea persista mai mult de 3 saptamani, se agraveaza brusc sau apare in aceeasi perioada a anului (pare sa fie cauzata de aceiasi factori sezonieri, precum polenul, puful, praful etc.).
- Tusea uscata, persistenta, poate fi ameliorata prin inhalarea aburilor (prin infuzii sau bai fierbinti).
- Consumati mai multe lichide decat de obicei, evitand bauturile care ar putea irita suplimentar traheea.
- Folositi un umidificator de camera, daca aerul din interiorul locuintei este uscat.
- Folositi solutii saline pentru tratarea congestiei nazale, simptom care poate sa apara concomitent cu tusea.
- Solicitati sfatul farmacistului in administrarea de medicamente pentru tuse, adaptate tipului acesteia (uscata, productiva, persistenta etc.).
- In cazul in care tusea nu cedeaza prin metode utilizate la domiciliu, efectuati un consult medical pentru identificarea cauzei acestui simptom si stabilirea tratamentului corespunzator.


Citeste si despre:

Trusa de prim ajutor Primul ajutor in caz de sangerare severa Primul ajutor in cazul obstructiei acute de cai respiratorii Prim-ajutor in diverse situatii Primul ajutor in intoxicatii Prim ajutor in cazul insolatiilor Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara 5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor Prim ajutor in caz de barotraumatisme sau boli de decompresiune Primul ajutor in cazul gripei la copii Alergia la medicamente - simptome si prim ajutor Prim ajutor in caz de inec cu alimente Cum sa controlati eficient tusea nocturna Diferenta dintre tusea productiva si tusea seaca