Preeclampsie

Stare patologica a femeii insarcinate, care apare dupa a 20-a saptamana de sarcina, ce se caracterizeaza printr-o hipertensiune arteriala, o proteinurie (prezenta de proteine in urina) si de luare in greutate, cu edem.

Simptome si complicatii - Preeclampsia se manifesta prin dureri de cap, prin senzatii vizuale anormale (muste, puncte luminoase), zbarnaituri in urechi, edeme ale membrelor si ale fetei si o hipertensiune arteriala insemnata. Netratata, preeclampsia poate fi foarte grava, atat pentru copil, cat si pentru mama.
- complicatiile fetale sunt: suferinta fetala sau moartea la nastere.
- complicatiile materne sunt: eclampsia (definita prin aparitia de convulsii), hematomul retroplacentar (colectia de sange intre placenta si peretele uterin), insuficienta renala acuta, edemul cerebral, hemoragiile masive si tulburarile coagularii sangvine.

Tratament - O preeclampsie impune o spitalizare si odihna completa, tratament al hipertensiunii arteriale si supraveghere indeaproape a femeii gravide precum si a fatului cu ajutorul unei monitorizari permanente. Cu scopul de a evita punerea in pericol a vietii copilului si a mamei, se poate decide provocarea unei nasteri inainte de termen.

Citeste si despre:

Sarcina: Preeclampsia si eclampsia

Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii

Preeclampsia in sarcina - o complicatie ce poate fi fatala

Declansarea prematura a travaliului

Metildopa - un antihipertensiv indicat in sarcina

Ajutorul acordat unei persoane in timpul unei crize epileptice

Importanta nutritionistului in perioada de sarcina

Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor

Astmul bronsic si sarcina

Dulciurile in timpul sarcinii