Pneumonia netratata poate fi fatala

Actualizat: 26 Iulie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pneumonia este o infectie acuta a plamanilor, o afectiune a cailor respiratorii inferioare, care poate fi determinata de o varietate de microbi si virusuri.

De cele mai multe ori, germenii microbieni se instaleaza in caile respiratorii superioare, cauzand afectiuni ale cavitatii nazale, gatului, faringelui sau laringelui.

Netratata, aceasta poate fi chiar fatala, mai ales la pacientii care prezinta si alte afectiuni precum: diabet zaharat, boli cardio-vasculare, boli neoplazice sau boli care slabesc sistemul imunitar.

Principalele simptome

• febra destul de mare (pana la 40 de grade Celsius);

tusea persistenta seaca sau cu expectoratie, de regula de culoare galben-verzuie;

• durerea sub forma de junghi, in spate sau in piept;

• respiratia ingreunata;

durerea de cap;

transpiratia excesiva;

• pierderea poftei de mancare;

• oboseala si uneori o stare de confuzie, in special la persoanele varstnice.

Cauze

Boala apare in urma inhalarii unor microorganisme (virusuri, bacterii) in plamani. Totodata, pneumonia poate sa apara si in urma unei interventii chirurgicale de la nivelul cavitatii abdominale, atunci cand pacientul adopta o respiratie superficiala in urma durerii postoperatorii.

Tratament

Tratamentul pneumoniei depinde de tipul si de severitatea bolii, dar si de existenta altor afectiuni cronice. Administrarea de antibiotice se va incepe in momentul in care medicul va decide ca exista suspiciune de pneumonie bacteriana, chiar inainte de identificarea agentului cauzal.

Ulterior, medicul poate schimba antibioticul atunci cand bacteria a fost identificata, iar sensibilitatea acesteia la antibiotice este cunoscuta.

Totodata, acei pacienti care nu prezinta o severitate atat de mare a bolii pot ramane acasa, urmand un tratament cu antibiotice pe cale orala.

Numai in cazurile in care pacientul este in varsta si prezinta dispnee sau sufera de o boala pulmonara este posibil sa fie internat in spital, deoarece poate fi necesara administrarea de oxigen suplimentar si de lichide pe cale intravenoasa.

Atentie! Antibioticele nu sunt utile in cazul pneumoniilor virale, dar pot fi administrate atunci cand exista riscul ca ele sa se complice, cauzand o pneumonie bacteriana, mai ales la persoanele varstnice, cu imunitatea scazuta, care prezinta si alte afectiuni.

Este foarte important ca pe perioada bolii sa se consume ceaiuri, apa, lichide si alimente cat mai bogate in vitaminele B si C.

Principalele complicatii

Atunci cand pneumonia nu este diagnosticata si tratata la timp sau daca aceasta este tratata necorespunzator, poate cauza diferite complicatii, chiar deces.

In plus, netratata, pneumonia afecteaza rinichii si inima. De asemenea, daca boala este diagnosticata si tratata prea tarziu, pacientii pot fi expusi riscului de a dezvolta un abces pulmonar sau o insuficienta respiratorie.


Citeste si despre:

Boli determinate de cariile netratate la timp Tipuri de pneumonie: simptome, cauze, tratament Tularemia Antrax: cauze, simptome, tratament Informatii esentiale despre transplantul de organe Antraxul Edemul pulmonar Cum evitam infectiile urinare vara? Cum protejam intestinul de agresiuni, in timpul tratamentului cu antibiotice Boala somnului – Tripanosomiaza Africana Cum influenteaza sanatatea orala imunitatea organismului Respiratie greoaie si dificila? Care sunt cauzele aparitiei acestor simptome Hepatita virala cronica cu virus C - tratament, efecte adverse SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) 8 cele mai periculoase boli din istoria omenirii Pneumonia nozocomiala