Solutia de prim-ajutor pentru tuse

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Episoadele de tuse au scopul de a elibera caile respiratorii si de a proteja plamanii. In ciuda acestui fapt, crizele de tuse persistente dauneaza grav sistemului respirator si ar trebui tratate corespunzator.

Un gat disonant este, de obicei, semnul debutului unei boli a tractului respirator.

Exista mai multe tipuri de tuse

Tusea productiva (umeda) este asociata cu excesul de mucus si constituie reactia organismului fata de corpurile straine din caile respiratorii, prevenind astfel infectiile virale sau bacteriene.

O recunoastem atunci cand simtim un disconfort in zona toracelui si eliminam mucus sau flegma. Tusea si raceala sunt deseori cauzate de un virus si nu este necesar ca tratamentul cu antibiotice.

Tusea expectoranta este cea in care mucusul este eliminat complet, sub o forma mai lichida. O numim productiva pentru ca ajuta la curatarea tractului respirator si, implicit, la inlaturarea infectiilor.

Tusea neproductiva (uscata) apare ca raspuns de stimulare a membranelor mucoase pentru corpurile straine, cum ar fi praful sau infectiile alergice sau bacteriene.

Membranele mucoase nu produc mucus pentru a indeparta agentul patogen, in consecinta numim neproductiva acest tip de tuse. Agasanta, aceasta tuse deranjeaza suferindul inclusiv in timpul somnului.

Tusea latratoare

Tot o forma de tuse neproductiva este tusea care imita sunetele latratului de caine. Ea se transforma in cateva zile in tuse uscata.

Caile respiratorii sunt blocate de mucus vascos, care se formeaza lent in membranele mucoase, agentul patogen ramanand in tractul respirator.

Tusea convulsiva este spasmodica, vine la pachet cu respiratia suieratoare, sacadata. Ataca in rafale care dureaza chiar si minute in sir, dand impresia sufocarii.

Aceasta tuse este cauzata de bacterii. Chiar daca tusea convulsiva este asociata cu bolile copilariei, ea se intalneste destul si in randul adultilor.

Bronsita

Bronsita este initiata fie de o alergie, o infectie, fie de inhalarea permanenta a substantelor toxice care sunt continute in mediu sau in tigari.

Aceasta boala este o inflamatie a mucoasei bronsice si, uneori, a traheei.

Frecvent, bronsita apare cu simptome cum ar fi dureri in piept, tuse cu sputa si respiratie suieratoare. Bronsita implica uneori si aparitia unei febre usoare.

Pneumonia

Febra ridicata anunta o pneumonie dezvoltata ca urmare a unei bronsite.

Agentii patogeni cum ar fi bacteriile sau virusurile invadeaza plamanii si provoca o inflamatie a bronhiilor. Persoana in cauza sufera de febra, frisoane si tuse cu expectoratie galben-verzuie.

In cazul in care expectoratia prezinta urme de sange, este necesara vizita la pneumolog in regim de urgenta.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Trusa de prim ajutor Interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor - recomandari pentru pacienti Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile? Cum sa controlati eficient tusea nocturna Spala-te pe maini pentru a tine bolile la distanta Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Manevra Heimlich (manevra de salvare de la sufocare) Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Cum sa facem fata alergiilor verii 9 alimente recomandate cand aveti gripa Gripa - cum separam mitul de adevar Gripa Aviara