Cauzele aparitiei pneumoniei in timpul verii

Actualizat: 31 August 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Vara, in ciuda zilelor senine si a caldurii, exista multe cazuri de persoane diagnosticate cu pneumonii destul de grave, principalul motiv fiind utilizarea incorecta a aparatelor de aer conditionat.

Trecerea de la temperaturile ridicate de afara la aerul rece din incaperile dotate cu aparat de climatizare este periculoasa pentru organism, diferenta de temperatura putand cauza laringita sau amigdalita.

In plus, filtrele murdare ale aparatelor de aer conditionat reprezinta o alta cauza a imbolnavirilor, deoarece se poate dezvolta o bacterie denumita Legionella pneumophila care, eliberata in aerul unei incaperi neaerisite, se poate cantona la nivelul mucoaselor respiratorii, provocand pneumonie severa.

De aceea, este atat de important sa se respecte curatarea periodica a filtrelor.

Definitie

Pneumonia reprezinta o infectie acuta a plamanilor, care poate fi determinata de un numar mare de microbi (virusuri sau bacterii) si care se vindeca in majoritatea cazurilor in conditiile unui diagnostic precoce si ale unui tratament corect.

Oricine se poate imbolnavi de pneumonie, dar unele persoane sunt mai fragile in fata bolii. In acest sens, mai predispusi sunt varstnicii, copiii foarte mici, pacientii cu boli cronice la nivelul inimii, plamanilor, rinichilor, pacientii cu imunitate scazuta sau bolnavii de cancer cu diferite localizari.

Principalele semne

• Durere in piept atunci persoana tuseste sau respira;

• Tuse cu expectoratie, uneori purulenta. Alteori, tusea poate sa fie seaca;

• Oboseala;

• Febra mare, chiar peste 40 grade Celsius, insotita de transpiratii si frisoane;

• Greata, stari de voma si uneori diaree;

• Respiratie rapida, suieratoare, batai rapide ale inimii;

Dureri musculare;

• In cazuri extreme poate sa apara insuficienta respiratorie.

Cauze

Bacterii. Astfel de pneumonii pot sa apara dupa o raceala sau o gripa puternica.

Infectia cu Mycoplasma cauzeaza, de regula, simptome usoare comparativ cu alte tipuri de pneumonie.

Fungi. Pneumonia fungica apare de regula la persoanele care au un deficit imunitar sau in cazul pacientilor care sufera de anumite afectiuni cronice.

Virusuri. Virusurile care duc la instalarea racelilor si a gripelor pot sa provoace si pneumonie.

Tratament

Antibioticul este elementul de baza al tratamentului unei pneumonii, insa acesta va fi prescris numai de catre medicul specialist in urma stabilirii diagnosticului.

Pacientii necesita o hidratare corecta, prin ingestia a minimum 2 litri de lichide in 24 de ore si chiar 3-4 litri in cazul celor care prezinta febra.

Totodata, bolnavii vor primi si medicamente impotriva febrei, impotriva durerii, precum si calmante pentru durerile de gat, picaturi de nas. De regula, in cazul pacientilor cu pneumonie care nu sunt foarte bolnavi, se administreaza antibiotice pe cale orala, iar tratamentul se urmeaza acasa, nefiind necesara spitalizarea.

Persoanele in varsta si cele care prezinta dispnee sau care sufera de o boala pulmonara sau cardiaca preexistenta sunt de obicei internate in spital si li se administreaza de la inceput antibiotice pe cale intravenoasa pentru cateva zile, ulterior tratamentul continuand acasa.


Citeste si despre:

Psoriazisul - cauze, simptome, tratament Afectiuni si boli in timpul iernii Afectiuni cronice care se pot agrava vara Influenta poluarii asupra sanatatii Alergie sau raceala - cum le deosebesti? Lupusul eritematos sistemic (LES), boala care afecteaza organele corpului Bolile copilariei Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Infectiile streptococice Bolile copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie Explorarea meningitei: tipuri si diferente Leucocitoza sau numarul crescut de globule albe Aerul conditionat, riscuri si beneficii 8 cele mai periculoase boli din istoria omenirii Pneumonia nozocomiala
Cere sfatul medicului ×