Agentia Europeana a Medicamentului recomanda suspendarea licentei unui medicament antiobezitate

Publicat: 27 Octombrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Agentia Europeana a Medicamentului (EMEA) recomanda suspendarea licentei medicamentului antiobezitate Rimonabant, din cauza ca, potrivit ultimelor cercetari, medicamentul dubleaza riscul de afectiuni psihice, noteaza cotidianul britanic The Telegraph.

Rimonabant, cunoscut pe piata sub numele de Acomplia, a aparut in Europa in anul 2006 si este produs de grupul farmaceutic francez Sanofi-Aventis. Medicamentul nu a fost niciodata aprobat in SUA, din cauza efectelor secundare pe care le provoaca.

In lunile iunie-august 2008, Rimonabant a fost testat pe 36.000 de pacienti, impartiti in doua grupe, carora le-a fost administrat in paralel acest medicament si unul placebo. Din grupul celor care au primit Rimonabant, cinci persoane s-au sinucis.

De la lansarea Rimonabant in Marea Britanie, 97.000 de persoane au luat acest medicament. Potrivit datelor EMEA, s-au inregistrat peste 1.100 de pacienti cu probleme psihice legate de medicament si o sinucidere.

EMEA recomanda pacientilor care iau acest medicament sa opreasca tratamentul si sa consulte un medic pentru gasirea unui tratament alternativ.

"Medicii nu vor mai prescrie Acomplia si ar trebui sa schimbe tratamentul persoanelor carora le-a fost deja prescris acest medicament", a declarat purtatorul de cuvant al EMEA.

EMEA va trimite atentionarea catre Uniunea Europeana, recomandand sa se ia o decizie care sa fie aplicata in toate tarile UE.


Citeste si despre:

Suferinta ficatului indusa de toxice si medicamente Metode contraceptive - tot ce trebuie sa stii pentru a face cea mai sanatoasa alegere Amorteala faciala – cauze si optiuni de tratament Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Medicamente generice si medicamente inovative: diferente si asemanari De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Psoriazis - o noua optiune terapeutica Obezitatea Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si de ce nu trebuie sa ne ingrijoram? Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala Alergiile - Anafilaxia, rinita alergica, astmul bronsic, dermoalergiile, alergii medicamentoase, alimentare si alergii la veninul insectelor (simptome si tratament) Greseli in administrarea medicamentelor