Hipoxia cerebrala sau privarea de oxigen a creierului

Publicat: 19 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Hipoxia cerebrala este o forma de hipoxie sau deficit de oxigen care afecteaza creierul. Apare atunci cand creierul nu primeste suficient oxigen, chiar daca fluxul sanguin inca exista. Atunci cand alimentarea cu oxigen a creierului este oprita, se foloseste termenul de anoxie cerebrala.

Hipoxia cerebrala este o urgenta medicala deoarece creierul are nevoie de o cantitate constanta de oxigen si substante nutritive pentru a functiona corespunzator.

Exista mai multe cauze ale hipoxiei cerebrale. Acestea includ inecul, sufocarea, stopul cardiac si accidentul vascular cerebral. Simptomele usoare includ pierderi de memorie si probleme cu functia motorie, cum ar fi miscarea. Cazurile severe pot duce la convulsii si moarte cerebrala.

Tablou clinic

Simptomele lipsei de oxigen de la nivelul creierului pot fi severe sau usoare si depind de nivelul si durata privarii de oxigen.

Simptomele usoare ale hipoxiei cerebrale includ:

• Pierderea temporara a memoriei;
• Tulburari de miscare a anumitor parti ale corpului;
• Lipsa de atentie;
• Judecata slaba.

Celulele creierului pot incepe sa moara dupa doar 5 minute fara oxigen. Cu cat durata intreruperii oxigenarii este mai mare, cu atat simptomele devin mai severe.

Simptomele severe ale hipoxiei cerebrale includ:

• Coma;
Convulsii;
• Moarte cerebrala.

In cazurile de moarte cerebrala, nu mai exista activitate cerebrala. Pupilele nu mai raspund la stimuli luminosi si persoanele afectate nu pot respira fara asistenta de la un dispozitiv de respiratie artificiala. Cu toate acestea, inima continua sa pompeze sange in organism.

Cauze

Exista multe motive pentru care cineva poate prezenta hipoxie cerebrala. Unele afectiuni si situatii medicale care reduc cantiatea de oxigen ce ajunge la creier includ:

- Scleroza laterala amiotrofica si alte boli care paralizeaza muschii respiratori;
- Leziunile cerebrale;
- Intoxicatia cu monoxid de carbon;
- Stopul cardiac;
- Asfixia;
- Complicatii ale anesteziei;
- Inecul;
- Supradoze de droguri;
- Altitudinile inalte;
- Aritmiile;
- Bolile pulmonare, precum bronhopneumopatia cronica obstructiva;
- Infectiile pulmonare;
- Stopul respirator;
- Atacul sever de astm;
- Inhalarea fumului, de exemplu in incendii;
- Strangularea;
- Accidentul vascular cerebral;
- Traumatisme ale traheei sau plamanilor;
- Traumatisme care provoaca pierderi de sange;
- Hipotensiunea arteriala.

Factori de risc

Hipoxia cerebrala poate afecta orice persoana, dar unii oameni sunt expusi unui risc mai ridicat decat altii. Factorii de risc pentru hipoxia cerebrala includ:

Practicarea anumitor sporturi

Persoanele care practica sporturi ce implica traumatisme la nivelul capului sau ale plamanilor si traheei. De asemenea, persoanele care trebuie sa-si tina respiratia pentru perioade lungi sau persoanele care calatoresc la altitudini mari sunt expuse unui risc crescut. Exemple de activitati riscante sunt:

• Box;
• Scufundari;
• Fotbal;
• Alpinism;
Inot.

Anumite conditii medicale

Multe afectiuni medicale au potentialul de a afecta fluxul de oxigen catre creier. Exemple de astfel de conditii includ:

• Scleroza laterala amiotrofica;
• Astmul;
• Problemele cardiace;
Hipotensiunea;
• Boli pulmonare;
• Boli musculare.

Practicarea unor anumite meserii

Persoanele care se confrunta cu expunerea la fum intens sau la monoxid de carbon, precum pompierii, pot prezenta un risc crescut de hipoxie cerebrala.

Diagnostic

Medicul va diagnostica, de obicei, hipoxia cerebrala, pe baza istoricului medical, al unui examen fizic si a altor examinari, precum:

- Angiografia cerebrala;
- Teste de sange, pentru a verifica nivelul de oxigen din sange;
- Scanarea CT a capului;
- Radiografia toracica, pentru observarea plamanilor;
- Ecocardiograma;
- Electrocardiograma, pentru masurarea activitatii electrice a inimii;
- Electroencefalograma, pentru a masura activitatea electrica a creierului;
- Scanarea IRM a capului.

Tratament

Hipoxia cerebrala este o urgenta medicala care necesita tratament imediat. Este vital ca alimentarea normala cu oxigen a creierului sa se reia rapid, pentru a preveni complicatiile sau moartea cerebrala.

Tratamentul va varia, in functie de cauza si severitatea hipoxiei. In unele cazuri, poate fi nevoie de un dispozitiv, numit ventilator, pentru respiratie artificiala.
Metodele de tratament pot sa mai includa:

• Administrare de sange, fluide si medicamente pentru restabilirea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac;

• Medicamente pentru controlul crizelor convulsive;

• Reducerea temperaturii corporale pentru a incetini activitatea creierului si pentru a reduce nevoia de oxigen.

Recuperare si perspectiva

Recuperarea si perspectiva depind de durata lipsei de oxigen pe care a experimentat-o creierul. Este dificil sa se prevada cat de repede se poate recupera o persoana, dar unii factori pot ajuta la anticiparea rezultatului.

Concentratiile scazute de oxigen in creier, pentru mai multe ore, poate sugera o recuperare deficitara. Conform studiilor, in cazurile de leziuni cerebrale hipoxice sau anoxice, alti factori care pot prezice rezultatul includ:

Durata starii de coma. Cu cat o persoana ramane mai mult in coma, cu atat sansele de recuperare sunt mai mici. Un risc scazut de deteriorare cerebrala este in cazul in care coma dureaza mai putin de 12 ore. Cu toate acestea, fiecare caz este diferit.

Miscarea ochilor. Daca ambii ochi au pupile fixe si dilatate, poate fi un semn de afectare cerebrala, ceea ce indica o perspectiva mai rea.

Varsta. Persoanele cu varste sub 25 de ani se pot recupera mai bine decat persoanele mai in varsta.

Rezultatele testelor de diagnostic. Acestea dau deseori o indicatie buna a recuperarii. De exemplu, electroencefalograma, ce arata activitatea creierului, poate sugera o perspectiva mai buna.

In timpul recuperarii, persoanele afectate de hipoxie cerebrala pot intampina anumite provocari. Acestea se rezolva de obicei in timp si includ:

- Amnezie;
- Halucinatii;
- Insomnie;
- Pierderea memoriei;
- Schimbari de dispozitie;
- Spasme musculare;
- Schimbari de personalitate;
- Convulsii;
- Tulburari de vedere.

Complicatiile includ o stare vegetativa prelungita, in care persoana are active functiile de baza, dar nu este treaza sau in alerta. Aceste persoane pot dezvolta urmatoarele complicatii:

- Escare;
- Tromboza venoasa profunda;
- Pneumonie.

In cele din urma, hipoxia creierului poate fi fatala.

Profilaxie

Prevenirea tuturor cazurilor de hipoxie reprezinta o provocare dificila. De exemplu, este dificil sa se previna o leziune cerebrala in timpul unui accident rutier.

Pentru evitarea hipoxiei, oamenii trebuie sa isi monitorizeze conditiile de sanatate si sa evite altitudinile mari. De asemenea, este recomandata purtarea echipamentului de protectie la locul de munca, daca exista riscuri de traumatisme la nivelul capului.

Daca o persoana primeste resuscitare cardiopulmonara dupa un incendiu sau dupa un traumatism cranian, este posibil ca aceasta sa fie mai putin susceptibila sa dezvolte hipoxie cerebrala sau aceasta sa fie mai putin severa. Resuscitarea cardiopulmonara poate salva vieti, mai ales daca este efectuata imediat.

Concluzii

Hipoxia cerebrala reprezinta o urgenta medicala. Daca o persoana da semne de hipoxie cerebrala sau daca isi pierde cunostinta, serviciile medicale de urgenta trebuie anuntate imediat.

Persoanele afectate au cele mai bune sanse de recuperare daca primesc imediat tratamentul medical. Interventia medicala rapida reduce timpul in care fluxul de oxigen catre creier este limitat.


Citeste si despre:

Prin ce se caracterizeaza anumite simptome si ce vor sa ne transmita? Durere sub coaste in partea dreapta? Cand ar trebui sa te ingrijoreze durerea de ficat Stil masculin: “Top-Gun Look” – din nou pe val! Pierderea unei sarcini si moartea neonatala
TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei