Test de sange care stabileste perioada de instalare a menopauzei!

Actualizat: 08 Iulie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Potrivit unui studiu prezentat la intalnirea anuala a Societatii Europene pentru Reproducere Umana Asistata si Embriologie, un simplu test sanguin poate stabili perioada de instalare a menopauzei, inca de la varsta de 20 ani a femeii. Astfel, acest test le poate indica femeilor varsta pana la care pot concepe copii, orientadu-le deciziile de planificare familiala.

In cadrul studiului, cercetatorii de la Shahid Beheshti University of Medical Sciences din Teheran, Iran, au masurat concentratiile de hormon anti-mullerian (AMH) din sange la 266 femei cu varste cuprinse intre 20-49 de ani. AMH este un maker hormonal care poate stabili starea rezervei ovariene. Valoarea AMH este proportionala cu cantitatea de ovule viabile secretate de ovare, nivelul de AMH scazand in cazul femeilor la care se va instala menopauza.

In cadrul studiului, femeile au fost testate de 3 ori intr-un interval de noua ani, timp in care s-a folosit un model statisctic de predictie a menopauzei. In prezent, duap 12 ani de cercetatori, doar 63 din 266 de femei incluse in studiu au ajuns la menopauza. In cazul acestora, rezultatele noului test au stabilit cu acuratete perioada de instalare a menopauzei.

Menopauza este definita ca fiind o intrerupere fiziologica a ciclurilor menstruale, datorata incetarii secretiei hormonale a ovarelor (estrogeni si progesteron). Media de varsta pentru instalarea menopauzei este de aproximativ 50 de ani dar corpul fiecarei femei are propriul ritm si timp limita. Unele femei ajung la menopauza in mijlocul decadei a patra si altele au menstruatii chiar si in decada a cincea.


Citeste si despre:

15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Menopauza la barbati Menopauza si sexualitatea Sexul si menopauza Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Menopauza Menopauza si substitutia hormonala Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Menopauza prematura Dieta pentru menopauza Legatura dintre progesteron si menopauza Transformarile pielii la menopauza Tratamentele cu estrogen previn infectiile de tract urinar dupa menopauza 10 semne care anunta intrarea la menopauza Modalitati moderne de a tine menopauza sub control