Chiar daca sangele este format din aceleasi elemente de baza, nu tot sangele este la fel. Exista opt tipuri diferite de sange, care sunt determinate de prezenta sau de absenta anumitor antigene, substante care pot declansa o reactie imunitara provocand formarea de anticorpi.
Sangele uman este alcatuit din patru componente majore: celule rosii, celule albe, plasma si trombocite.
Celulele rosii sunt cele care transporta oxigenul la alte celule ale corpului, celulele albe sustin mecanismele de aparare ale organismului, trombocitele sprijina procesul de coagulare a sangelui, iar plasma este locul unde se gasesc proteinele din organism.
Grupa de sange a unei persoane este determinata de celulele rosii din sange si de antigenele acestora. Antigenele sunt mici marcatori prezenti pe suprafata acestor celule rosii, iar aceste antigene sunt unice pentru fiecare individ.
Intrucat unele antigene pot declansa la unii pacienti formarea de anticorpi meniti sa atace sangele transfuzat, transfuziile trebuie facute cu mare precautie, tinandu-se cont de compatibilitati.
In acest sens, sangele a fost impartit in patru categorii, fiecare cu doua subdiviziuni care vizeaza tipul de Rh.
O persoana care are antigene A sau antigene B pe suprafata celulelor rosii sanguine face parte din grupa A, respectiv grupa B de sange.
Si in mod similar, o persoana care nu are niciuna dintre antigene va apartine grupei de sange 0 si o persoana care are ambele antigene are grupa de sange AB.
O persoana care are grupa de sange A are anticorpi impotriva antigenelor de tip B, iar una cu grupa B are anticorpi impotriva antigenelor de tip A. Aceste doua antigene nu pot coexista daca anticorpii lor sunt prezenti in corpul uman.
Grupa 0 de sange are anticorpi atat impotriva antigenelor A, cat si a antigenelor B, iar grupa sanguina AB nu are niciun anticorp.
Cele patru grupe de sange mai sunt impartite si in functie de Rh. Este vorba despre antigenele Rhesus, cinci la numar - C, c, D, E si e. Acestea ajuta sa claseze oamenii in doua grupe diferite de sange: cele cu Rh pozitiv si cele cu Rh negativ.
Cele doua sisteme de descriere a sangelui sunt folosite pentru a determina o grupa de sange. Exista persoane cu grupa 0 si Rh-ul pozitiv, dar si persoane cu grupa 0 si Rh-ul negativ.
Transfuziile de sange trebuie sa se faca doar intre persoane care au grupe de sange compatibile. Astfel, persoana care urmeaza sa primeasca sangele trebuie sa aiba o grupa de sange ce nu contine anticorpi care vor actiona impotriva antigenelor din sangele donatorului.
Grupa de sange A Rh+
Cui poate dona: A Rh+ si AB Rh+
De la cine poate primi: A Rh+, A Rh-, 0 Rh+, 0 Rh-
Grupa de sange A Rh-
Cui poate dona: A Rh-, A Rh+, AB Rh-, AB Rh+
De la cine poate primi: A Rh-, 0 Rh -
Grupa de sange B Rh+
Cui poate dona: B Rh+, AB Rh+
De la cine poate primi: B Rh+, B Rh-, 0 Rh+, 0 Rh-
Grupa de sange B Rh-
Cui poate dona: B Rh-, B Rh+, AB Rh-, AB Rh+
De la cine poate primi: B Rh-, 0 Rh-
Grupa de sange AB Rh+
Cui poate dona: AB Rh+
De la cine poate primi: AB Rh+, AB Rh-, A Rh+, A Rh-, B Rh+, B Rh-, 0 Rh+, 0 Rh-
Grupa de sange AB Rh-
Cui poate dona: AB Rh-, AB Rh+
De la cine poate primi: AB Rh-, A Rh-, B Rh-, 0 Rh-
Grupa de sange 0 Rh+
Cui poate dona: 0 Rh+, A Rh+, B Rh+, AB Rh+
De la cine poate primi: 0 Rh+, 0 Rh-
Grupa de sange 0 Rh-
Cui poate dona: AB Rh+, AB Rh-, A Rh+, A Rh-, B Rh+, B Rh-, 0 Rh+, 0 Rh-
De la cine poate primi: 0 Rh-
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.