Nevralgia de trigemen

Actualizat: 09 August 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Nevralgia de trigemen, cunoscuta si sub denumirea de tic Douloureax, este o afectiune nervoasa care implica dureri profunde faciale asemanatoare cu electrosocurile, cel mai des fiind localizate in partea inferioara a fetei si a maxilarului. Totusi, simptomele pot sa apara oriunde in apropiere de nas, urechi, ochi sau buze. Multi experti considera ca nevralgia de trigemen este una dintre cele mai dureroase conditii umane.

Nevralgia este durerea severa de-a lungul unui nerv. Durerea apare din cauza unei schimbari in structura sau functia neurologica, cauzata de iritatia sau prejudiciul unui nerv. Conditia afecteaza mai des femeile decat barbatii si este mai probabil sa apara la persoanele cu varsta de peste 50 de ani.

Ce este nervul trigemen?

Nervul trigemen (al cincilea nerv cranian) este unul dintre principalii nervi ai fetei. De fiecare parte a fetei exista cate un nerv. Acesta traverseaza craniul, de la creier pana in fata urechii.

Denumirea de nerv trigemen provine de la faptul ca este impartit in trei ramuri principale. Fiecare ramura se imparte in mai multi nervi mici. Nervii din prima ramura merg spre scalp, frunte si in jurul ochilor. Nervii din a doua ramura se intind in zona din jurul obrazului. Nervii din a treia ramura acopera zona maxilarului.

Ramurile nervului trigemen controleaza senzatiile tactile si cele dureroase de la nivelul creierului la fata, de la dinti la gura, muschii folositi pentru mestecat, productia salivara si lacrimala.

Simptome

Simptomele de nevralgie de trigemen pot fi:

Cauze

In cazul nevralgiei de trigemen este perturbata functia nervului trigemen. De obicei, problema este contactul dintre un vas normal de sange (o artera sau o vena) si nervul trigemen, de la baza creierului. Acest contact exercita presiune asupra nervilor si cauzeaza o functionare defectuoasa.

Nevralgia de trigemen poate aparea ca urmare a procesului imbatranirii sau poate fi asociata cu scleroza multipla ori o tulburare care afecteaza teaca de mielina, care protejeaza anumiti nervi. In cazuri mai restranse, nevralgia de trigemen poate fi declansata de o tumora care comprima nervul trigemen. Totusi, in unele situatii, cauza nu poate fi depistata.

Cum progreseaza nevralgia de trigemen?

Prima criza dureroasa se produce fara avertisment si fara vreun motiv aparent. Durerile se manifesta intermitent si pot dura perioade mai scurte sau mai lungi de timp. Frecventa acestora variaza (de la o criza dureroasa pana la o suta de crize pe zi).

Primul episod poate sa persiste zile, saptamani sau luni si apoi durerile se pot opri pentru o vreme. Episoadele dureroase vor deveni mai frecvente si se vor accentua pe masura inaintarii in varsta.

Exista complicatii?

Durerea in sine poate fi severa si stresanta. Daca nu este tratata, bolnavul poate suferi de depresie sau anxietate. Unele persoane care evita sa-si spele dintii de teama sa nu declanseze durerea, pot pierde in greutate, iar igiena dintilor va fi deficitara. Cu toate acestea, in cazurile in care cauza este presiunea asupra unui vas de sange, nu vor exista complicatii care vor afecta nervul trigemen in sine sau care vor afecta creierul.

Intr-un numar restrans de cazuri nevralgia de trigemen apare ca rezultat al unei conditii si ar putea fi insotita si de alte simptome sau probleme specifice conditiei.

Cand se va solicita asistenta medicala


Daca aveti dureri faciale care persista sau sunt recurente, care nu se amelioreaza in urma utilizarii analgezicelor, consultati medicul. Este important sa consultati medicul din vreme, pentru a preveni dezvoltarea de complicatii severe. Nevralgia de trigemen tratata adecvat cu medicamente poate fi controlata intotdeauna.

Examene si investigatii

Medicul va incerca sa depisteze daca durerile faciale si de cap pot fi cauzate de:

Examinarea fizica a capului va contribui la diagnosticarea altor posibile cauze ale sindromului dureros. Constatarile fizice la persoanele cu nevralgie de trigemen sunt normale.

Medicul ar trebui sa faca pacientului un examen neurologic complet, pentru a determina prezenta sau absenta altor conditii, cum ar fi scleroza multipla, care ar putea fi asociata cu sindroame de dureri ale nervilor (cum este si cazul nevralgiei de trigemen). Printre investigatiile care ar putea fi solicitate de catre medic ar putea fi: scanarea CT sau RMN a capului, pentru persoanele despre care se banuieste ca ar suferi de conditii asociate, ca de exemplu tumori cerebrale sau ale craniului sau afectiuni neurologice.

Modalitati de tratament

De obicei, tratamentul nevralgiei de trigemen se face cu medicamente si multe persoane nu resimt necesitatea tratamentului suplimentar. Totusi, posibil ca unii dintre cei care sufera de aceasta tulburare sa nu raspunda la tratamentul medicamentos sau sa prezinte efecte secundare neplacute. In cazul acestora, se vor lua in calcul preparatele injectabile sau interventiile chirurgicale.


1. Tratament medicamentos
- Medicamentele care minimizeaza sau blocheaza semnalele de durere trimise la creier reprezinta tratamentul initial cel mai frecvent recomandat pentru nevralgia de trigemen.

Anticonvulsivantele - Carbamazepina este medicamentul care este cel mai des prescris pentru tratarea nevralgiei de trigemen. Alte medicamente anticonvulsivante utilizate pentru tratarea nevralgiei de trigemen includ lamotrigina, oxcarbazepina, fenitoina si gabapentina. Daca anticonvulsivantul pe care il folositi incepe sa-si piarda eficienta, medicul poate creste doza sau il poate inlocui. Efectele secundare pot include ameteli, confuzie, somnolenta, vedere dubla si greata

Antispastice - Agentii musculo-relaxanti, cum ar fi baclofenul pot fi utilizati singuri sau in asociere cu carbamazepina sau fenitoina

Efectele secundare pot include confuzie, greata si somnolenta.

Injectiile cu alcool - Preparatele injectabile cu alcool pot ameliora temporar durerea zonelor amortite ale fetei. Medicul va injecta alcool in partea fetei unde se manifesta durerea de trigemen, in ramura nervilor care cauzeaza durerea. Ameliorarea durerii nu este permanenta, asa incat poate fi necesara repetarea injectiilor sau sa se aleaga alta procedura diferita in viitor. Efectele secundare pot include infectii la locul injectarii, sangerare si deteriorarea nervilor invecinati.


2. Chirurgie - Scopul interventiei chirurgicale pentru nevralgia de trigemen este fie de a inlatura compresia exercitata de un vas de sange asupra nervului trigemen, fie de a trata prejudiciul nervului trigemen si a inlatura disfunctia acestuia. Deteriorarea nervilor cauzeaza deseori senzatie de amorteala temporara sau permanenta faciala si indiferent de tipul procedurii chirurgicale durerea poate sa revina luni sau ani mai tarziu.

Optiunile chirurgicale pentru nevralgia de trigemen sunt:

- gammaradiochirurgia - Procedura presupune furnizarea unei doze concentrate, ridicate de radiatii la radacina nervului trigemen. Datorita eficacitatii si sigurantei interventiei chirurgicale comparativ cu alte optiuni chirurgicale pentru tratarea nevralgiei de trigemen, procedura poate fi utilizata pe scara larga si poate fi instituita mai repede decat alte proceduri chirurgicale. Gamaradiochirurgia foloseste radiatii pentru a distruge nervul trigemen si de a reduce sau elimina durerea.

Ameliorarea se produce treptat si ar putea fi necesare mai multe saptamani pana durerea va disparea. Procedura este nedureroasa, nu necesita anestezie si are succes pentru majoritatea bolnavilor. Poate fi repetata daca reapare durerea. Efecte adverse apar la mai putin de 5% dintre persoanele care suporta aceasta interventie chirurgicala si pot include pierderea de durata a senzatiilor faciale.

- decompresia microvasculara - Procedura implica repozitionarea sau eliminarea unor vase de sange care se afla in contact cu radacina de trigemen. In timpul interventiei, medicul va face o incizie in spatele urechii, pe partea in care apare durerea.

Apoi printr-un orificiu de mici dimensiuni in craniu, o parte din creier este ridicata pentru a expune nervul trigemen. Orice artera care intra in contact cu radacina nervului va fi repozitionata, iar apoi chirurgul va introduce un tampon intre nerv si artera. In cazul in care o vena comprima nervul, acesta o va elimina. Interventia chirurgicala are succes in cele mai multe dintre cazuri, dar implica si riscuri.

Exista posibilitatea ca auzul sa scada, sa apara slabiciunea, amorteala faciala, vederea dubla, accidentul vascular cerebral si chiar decesul. Cei mai multi dintre cei care au suportat aceasta procedura nu au mai manifestat apoi senzatia de amorteala faciala. In cazul in care nervul nu este compresat de nici o artera sau vena, chirurgul ar putea sectiona o parte a nervului. Aceasta procedura se numeste rizotomie.

- injectia cu glicerol - In timpul acestei proceduri, medicul va introduce un ac in zona fetei si prin deschiderea de la baza craniului. Acul va fi ghidat in cavitatea meckel, un mic saculet cu lichid cefalorahidian care inconjoara ganglionul nervului trigemen - locul unde unde nervul trigemen se imparte in trei ramuri - si o parte din radacina. Apoi se va injecta o cantitate mica de glicerol steril. Procedura se va face sub ghidaj ecografic.

Dupa trei sau patru ore glicerolul afecteaza nervul trigemen si blocheaza semnalele locale de durere. Initial procedura amelioreaza durerea in cazul majoritatii oamenilor. Unele persoane manifesta mai tarziu durere recurenta, senzatie de amorteala si experimenteaza furnicaturi sau amorteala faciala.

- balonul de compresie - Pe parcursul acestei tehnici, medicul va introduce un ac, care are canal central, prin fata bolnavului intr-o deschidere de la baza craniului. In interiorul acului va fi introdus un cateter care va avea in capat un balon.

Balonul este umflat cu o presiune suficienta pentru a deteriora nervul si a bloca semnalele de durere. Balonul de compresie controleaza cu succes durerea la majoritatea oamenilor, cel putin o vreme. Majoritatea bolnavilor care suporta aceasta procedura experimenteaza uneori amorteala fetei, slabiciune temporara sau permanenta a muschilor folositi pentru mestecat.

- curentul electric (rizotomia selectiva termala prin radiofrecventa) este o procedura care distruge selectiv fibrele nervoase asociate cu durere. Bolnavul va fi sedat, iar medicul va introduce un ac care are un canal central prin fata sa intr-o deschidere de la baza craniului. Odata ce acul este pozitionat, va fi introdus un electrod prin acesta, spre radacina nervului. Dupa ce pacientul se va trezi din anestezie, va indica medicului unde si cum va simti furnicaturi provocate de impulsurile din varful electrodului.

In cazul in care medicul localizeaza zona nervoasa implicata in durere, bolnavul va fi sedat din nou. Electrodul va fi incalzit pana cand va deteriora fibrele nervoase. Aproape toate persoanele care sunt supuse rizotomiei raman cu unele senzatii de amorteala faciala dupa procedura.

- sectionarea nervului - O procedura numita rizotomie partiala de trigemen implica taierea unei parti a nervului trigemen de la baza creierului. Printr-o incizie din spatele urechii, medicul va face o incizie spre craniu, pentru a ajunge la nervul problematic. Pentru ca nervul va fi indepartat de la sursa, amortirea fetei va fi permanenta.

Medicina alternativa

Au fost destul de putine studii clinice efectuate cu privire la eficacitatea tratamentelor alternative pentru nevralgia de trigemen. Cu toate acestea, unele persoane au reusit sa amelioreze simptomele cu aceste tratamente. Solicitati intotdeauna permisiunea medicului inainte de a incerca un tratament alternativ, intrucat acesta poate interactiona cu alte medicamente.

Printre tratamentele complementare si alternative pentru nevralgia de trigemen se numara:

Sustinere si sprijin

A trai cu nevralgie de nerv trigemen poate fi dificil. Tulburarea poate afecta interactiunea bolnavului cu prietenii sai, familia, productivitatea la locul de munca si calitatea vietii, in general. Puteti gasi intelegere si incurajare intr-un grup de spijin. Membrii grupului deseori impartasesc inclusiv experientele legate de cele mai recente tratamente.


Citeste si despre:

Artrita si vremea Scleroza multipla - semne care nu trebuie ignorate Pasi importanti si eficienti in gestionarea durerilor Furnicaturile fetei - ce ascund si cand ar trebui sa ne ingrijoreze Tromboza venoasa cerebrala - simptome, cauze, tratament De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Rolul terapiei laser in tratarea afectiunilor Cefaleea la varstnici Leziunea herpetica - Herpesul Neurinomul nervului acustic Atrofia nervului optic - cauze, simptome, tratament