Nevralgia occipitala - cauze, simptome si tratament

Actualizat: 20 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este nevralgia occipitala


Nevralgia occipitala reprezinta durerea localizata in teritoriile de inervati a nervilor mare si mic occipital si al celui de-al treilea nervului occipital din regiunea occipitala, suboccipitala, parietal a posterioara frecvent asociata cu sensibilitatea structurilor moi din zona.

Cauze

Nevralgia occipitala poate sa persiste saptamani, luni sau chiar ani in sir, fara sa se constate o cauza evidenta a ei. Cazurile de nevralgie occipitala izolata sunt destul de rare, multi medici numind aceasta afectiune ca fiind migrena ce implica nervul occipital principal, in loc de nevralgie occipitala.

Simptome

Principalul simptom al nevralgiei occipitale este durerea intensa, resimtita ca un soc electric ascutit, similar unui junghi, undeva in zona din spate a capului si a gatului. Alte simptome asociate cu nevralgia occipitala sunt:

- o durere ascutita, insotita de senzatii de arsura, ce incepe in mod tipic de la baza capului si raziaza pe suprafata scalpului;
- sensibilitate de la lumina;
- scalp sensibil la atingere;
- durere resimtita la miscarea gatului;
- stare de irascibilitate accentuata;
- dificultate de a dormi corespunzator din pricina durerii;

Diagnostic

Medicul este singurul care poate determina in mod cert declansarea nevralgiei occipitale, pe baza informatiilor obtinute de la pacient cu privire la istoricul medical si leziunile suferite de acesta. Specialistul efectueaza apoi un examen fizic insotit de o serie de alte teste specifice, precum testele de sange si RMN-ul.

Obtinerea unui diagnostic corect pentru nevralgia occipitala este foarte importanta, intrucat administrarea tratamentului pentru migrene, tulburarea cu care boala este deseori confundata, nu va conduce la atenuarea simptomelor.

Tratament

Tratamentul nevralgiei occipitale variaza in functie de sursa inflamatiei sau a iritatiei nervilor occipitali. Prima masura de tratament este usurarea durerii, prin mai multe metode

- aplicarea de caldura in regiunea gatului;
- odihna intr-o camera lipsita de zgomot;
- masajul de relaxare al muschilor tensionati si durerosi de la nivelul gatului;
- administarea de medicamente antiinflamatorii cu naproxen sau ibuprofen;

Daca aceste masuri nu dau rezultate, medicul va administra medicamente mai puternice, care trateaza de regula nevralgia occipitala in special. Acestea sunt

- relaxanti musculari eliberati pe baza de reteta medicala;
- medicamente anticonvulsive, pe baza de carbamazepina si gabapentina;
- medicamente antidepresive;
- medicamente beta-blocante ale nervilor si steroizi, administrate pe termen scurt;

In situatia mai grava, in care durerile nu cedeaza nici prin tratament medicamentos de specialitate, poate fi necesara supunerea pacientului unei operatii chirurgicale. Interventiile in acest caz pot fi

- Decompresia microvasculara. In timpul procedurii, medicul va usura durerea identificand si ajustand pozitia vaselor de sange care au ajuns sa depuna o compresie asupra nervului occipital.

- Stimularea nervoasa occipitala. In cadrul acestei proceduri, este folosit un neurostimulator pentru livrarea de impulsuri electrice catre nervii occipitali. Deseori, aceste impulsuri pe baza de curent electric pot ajuta la blocarea semnalelor dureroase transmise de la nerv, catre creier.

In cazul depistarii unui nerv occipital lezat, care produce in mod evident o durere localizata in spatele scalpului, poate fi tentant pentru un numar mare de medici sa remedieze rapid problema, atacand nervul responsabil cu simptomele.

Aceasta decizie implica riscuri destul de mari, intrucat daca manifestarile sunt produse de fapt de o migrena (iar problemele provin de undeva de la nivelul creierului) si nu de nevralgia unui nerv occipital, se poate intampla ca durerile sa se mute in alta zona a scalpului sau sa persiste simptomele episodice de greata, sensibilitate la lumina etc.

Tocmai din acest motiv, multi specialisti sunt de parere ca, in cazul in care durerile nu dispar in urma administrarii de medicamente beta-blocante pentru nerv, alte masuri de tratament invazive pot dauna mai mult decat sa trateze afectiunea si sa opreasca recurenta simptomelor.

Nevralgia occipitala nu este o afectiune care ameninta viata, formele sale usoare fiind simplu de controlat prin odihna si medicamentatie corespunzatoare. Daca disconfortul persista, cea mai buna cale de a gestiona tulburarea este consultul medical de specialitate, prin care se poate stabili daca exista si alte surse ale durerii, ce necesita interventii precise.

Durerile de cap si inflamatiile muschilor gatului cauzate de nevralgia occipitala cronica pot deveni dizabilitante pentru pacient. Atunci cand este secundara unei alte boli, nevralgia occipitala poate sa treaca de la sine, insa in majoritatea cazurilor, poate fi o problema extinsa pe toata durata vietii, ce are nevoie de tratament neurologic si administrarea de medicamente antiinflamatorii pe termen lung.


Citeste si despre:

Cancerul vulvar: cauze, simptome si tratament Sindromul post-avort - simptome si tratament Gastrita cronica la copii. Cauze, simptome si tratament Alergiile - Anafilaxia, rinita alergica, astmul bronsic, dermoalergiile, alergii medicamentoase, alimentare si alergii la veninul insectelor (simptome si tratament) Migrena (tipuri, stadii, cauze, factori de risc, simptome, diagnostic, tratament) 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Tuberculoza (TBC): simptome si tratament Neuropatia periferica - cauze, simptome si tratament Ebola: cauze, simptome si tratament Colica biliara - simptome si tratament Probleme cu tiroida: simptome, cauze, tratament