Pasi importanti si eficienti in gestionarea durerilor

Actualizat: 13 Noiembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Desigur ca nimeni nu este un fan al durerii. Cu toate acestea, durerea este unul dintre cele mai importante instrumente de comunicare ale corpului.

Imaginati-va, de exemplu, ce s-ar intampla daca nu ati simti nimic atunci puneti mana pe o sursa fierbinte de caldura. Durerea este un mod in care organismul va spune ce este in neregula, avand nevoie si de toata atentia, uneori.

Durerea, fie ca provine dintr-o intepatura de albina, de o fractura sau de o boala pe termen lung, este, de asemenea, o experienta neplacuta senzoriala si emotionala. Ea are mai multe cauze, iar oamenii raspund la acestea in moduri multiple si individuale. Chiar daca senzatia de durere variaza de la o persoana la alta, este posibil sa se recunoasca diferitele tipuri de durere.

Tipuri de durere

Primul pas in managementul durerii este programarea la un medic pentru a determina cauza durerii si sa fiti invatat cum sa abordati si sa gestionati durerea si care este cel mai eficient mod. Exista foarte multe optiuni de a gestiona durerile de care suferiti.

Acut vs. cronic. Cel mai comun mod de a categorisi durerea se bazeaza pe durata sa, in esenta, de cat timp dureaza durerea. Durerea acuta este de scurta durata si de obicei apare brusc, din cauza unei boli, leziuni sau interventii chirurgicale. Durerile cronice, pe de alta parte, dureaza o perioada mai lunga de timp – o chestiune de luni sau poate de ce nu, toata viata. Aceasta poate fi rezultatul unei dureri acute tratate necorespunzator, de exemplu, poate fi legata de afectiune cronica, cum ar fi diabetul sau cancerul.

Durerea acuta este un semnal de avertizare ca o componenta sau o functie din organism nu este buna si nu este corespunzatoare. Exempele includ fracturarea unui brat sau o simpla taietura. Este o durere cu o cauza clara care tratata, dispare. Durerea cronica dureaza cel putin trei sau sase luni, in functie de durere. Sursa acestei dureri uneori dispare, dar durerea inca persista.

Tipuri comune de durere cronica. Durerea cronica, de obicei, se incadreaza in una din cele doua categorii:

a. Durere nociceptiva – este cauzata de deteriorarea tesutului corpului si de obicei este descrisa de o durere sau o durere ascutita trepidanta. Acest tip de durere poate fi cauza unei patologii benigne, a unei tumori sau a unei celule canceroase, ce sunt in crestere. Durerea nociceptiva poate fi, totodata, cauzata de cancerul raspandit la oase, muschi, articulatii sau care cauzeaza blocarea unui organ ori a vaselor de sange.

b. Durere neuropatica – apare atunci cand exista leziuni reale ale nervilor. Nervii conectati la maduva spinarii si la restul corpului permit creierului sa comunice cu pielea, muschii si organele interne. Dezechilibrul nutritional, alcoolul, toxinele, infectiile sau auto-imunitatea pot provoca dureri. Durerea neuropatica poate fi cauzata si de o tumoare de cancer pe un nerv sau pe un grup de nervi. Oamenii, de cele mai multe ori, descriu aceasta durere ca o senzatie de arsura sau o senzatie grea, de amorteala.

Durerea nociceptiva poate fi impartita si aceasta in doua categorii :

a. Durere radiculara – este durerea care provine de la iritarea radacinilor nervoase, de exemplu, o hernie de disc. Aceasta durere ajunge pana in partea de jos a mainilor sau a picioarelor in distributia nervului care iese din radacina nervului din maduva spinarii. Asociata cu durerea radiculara este radiculopatia, ce reprezinta o slabiciune, o stare de amorteala, furnicaturi sau pierderea reflexelor in distributia nervului.

b. Durerea somatica – este un tip de durere ce se limiteaza la spate sau coapse. Cauza cea mai mare a durerii de spate nu este identificata si este clasata ca idiopatica. Trei structuri din spate care produc frecvent dureri de spate sunt articulatiile fateta, discurile si articulatia sacroiliaca. Articulatiile fateta sunt articulatii mici din partea din spate a coloanei vertebrale, ce ofera stabilitate.

Discurile sunt asa-zisele ”amortizoare”, ce sunt situate intre fiecare dintre elementele constituitive osoase. Articulatia sacroiliaca este o zona comuna a fesei ce serveste mersului normal si ajuta la transferul de greutate de pe partea superioara a corpului pe picioare.

Durerile neuropatice includ: sindromul de durere regional, fibromialgia, cistita intestinala si sindromul de colon iritabil. Diferitele dureri neuropatice pot fi greu uneori de tratat. Cu toate acestea, cu un diagnostic corect si o combinatie de metode de tratamente, exista o sansa excelenta de a reduce considerabil durerea. Medicamentele sunt un sprijin al durerilor neuropatice. In general, acestea functioneaza prin modul in care durerea este tratata de catre organism.

Cele mai multe informatii ale durerii sunt filtrate prin sistemul nervos central, de obicei la nivelul maduvei spinarii. Multe medicamente pentru tratarea durerilor neuropatice functioneaza pe un proces de filtrare. Tipurile de medicamente utilizate pentru aceste dureri includ antidepresive, ce influenteaza cantitatea de serotonina sau noradrenalina si medicamente antiepileptice, ce actioneaza pe diferiti neurotransmitatori.

Unul dintre cele mai puternice instrumente in tratarea durerii neuropatice este stimulatorul maduvei spinarii, ce ofera mici cantitati de energie electrica direct pe coloana vertebrala.

Durerea cronica este, in general, asociata cu unul dintre urmatoarele domenii :

a. Durere cronica de spate si de picioare – aceste dureri pot fi rezultatul unor boli ale coloanei vertebrale, cum ar fi arahnoidita, bolile degenerative de disc, fibroza epidurala sau osteoporoza. Durerile de spate sunt adesea situate in partea inferioara a spatelui, dar se pot extinde ajungand pana la coapse, gambe si chiar picioare. Zonele afectate pot simti durere la atingere, durerea crescand odata cu miscarea. Acest tip de durere poate fi simtit ca o durere ascutita, o senzatie de arsura sau o durere musculara plictisitoare – poate varia de la o usoara stare de disconfort pana la cele mai grele stari.

b. Sindromul de durere complex regional – acest sindrom, de obicei, se dezvolta la nivelul picioarelor sau dupa o interventie chirurgicala, un accident cum ar fi un os rupt sau leziuni ai nervilor. Termenul descrie, de fapt, doua sindroame dureroase – distrofie simpatica reflexa si cauzalgia. Simptomul major il reprezinta durerea extrema, adesea descrisa ca fiind o arsura. Alte simptome pot include sensibilitatea la atingere, modificari ale pielii, umflare, slabiciune.

c. Neuropatii dureroase – acest termen se refera la o varietate de tulburari neurologice ce rezulta din deterioarea nervilor. Simptomele comune includ durere, arsuri, slabiciune si amorteala, acestea aparand cel mai des la nivelul mainilor sau al picioarelor. Neuropatiile dureroase pot fi cauzate de dezechilibre nutritionale, alcool, toxine, infectii, autoimunitate sau pot fi rezultatul unei boli, cum ar fi insuficienta renala sau cancer.

Cauzele durerilor

Durerile de cap sunt o sursa majora de disconfort si pierdere de productivitate la locul de munca. Exista multe tratamente eficiente pentru durerea de cap persistenta, inclusiv medicamente, injectii, implanturi, in functie de tipul exact al durerii de cap.

Botoxul prevede un mjiloc util de tratare a durerilor de cap in mod eficient si in conditii de siguranta. Durerile faciale atipice pot fi debilitante. De multe ori, ele pot fi tratate prin injectii locale in tesutul nervos. Nevralgia de trigemen este o afectiune care provoaca cel mai frecvent o durere a fetei.

Durerile nervilor periferici pot slabi organismul. Acestea raspund bine la diferite tratamente simple, cum ar fi injectiile. Exemple de dureri ai nervilor periferici includ nevralgiile intercostale, neuromul ilioinghinal, neuromul hipogastric.

Coccydynia este o durere in regiunea coccisului. Aceasta poate duce la traume sau apar fara o cauza. Tratamentul initial este unul clasic, cu medicamente administrate oral. Deseori, durerea are originea in portiunea sistemului nervos unde nu exista control. Fracturile prin compresie sunt mai frecvente la persoanele in varsta, ca urmare a osteoporozei sau a pierderii calciului din oase. Cu mai putin calciu, oasele devin slabe si se pot sparge. Ca orice fractura, ele sunt tratate prin injectie de ciment in os, procedura cunoscuta sub numele de vertebroplastie.

Nevralgia post-herpetica este tratata cu ajutorul diverselor medicamente, cum ar fi aciclovirul, sterozii sau preparatele injectabile. Dupa ce durerea apare, injectiile, anesteziile locale sau medicamentele sunt foarte utile. Sindromul miofascial (dureri musculare, de gat sau de spate) raspunde de foarte multe ori la tratamentele de terapie fizica. Daca durerea persista, se poate utiliza injectia punctelor Trigger.

Torticolisul este un spasm al muschilor gatului. Sindromul piriform este un spasm al muschiului piriform. Aceasta boala va raspunde de obicei la terapie fizica. Cand durerea persista, anestezicele locale si/sau injectiile cu steroizi pot ajuta.

Plantara necrozanta si epicondilita laterala sunt doua probleme cu dureri comune. Tratamentul incepe cu optiuni clasice, cum ar fi odihna, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, injectii cu steroizi si terapie fizica.

Durerile cauzate de leziunile tisulare provin de la o problema a tesuturilor corpului. Leziunea poate fi la os, tesutul moale sau diferite organe. Prejudiciul tesuturilor poate veni de la o boala cum ar fi cancerul sau poate veni de la un accident fizic, cum ar fi o taietura sau un os rupt. Durerea poate fi ca un junghi ascutit. Puteti simti durere foarte grea atunci cand va deplasati.

Uneori, si respiratia mai profunda poate intensifica aceasta durere. Durerile de la leziunile tisulare pot fi acute. De exemplu, leziunile sportive, cum ar fi o glezna luxata sau fractura unui deget sunt adesea rezultatul deteriorarii tesuturilor moi. Sau pot fi cronice, cum ar fi artrita sau durerile de cap cronice. Si anumite tratamente medicale, cum ar fi radiatiile pentru cancer, pot provoca leziuni tisulare care duc la durere.

Nervii functioneaza ca niste cabluri electrice pentru trasmiterea semnalelor. Deteriorarea nervilor poate interfera cu modul in care acele semnale sunt transmise si pot provoca dureri anormale.

De ce oamenii experimenteaza dureri diferite ? Nu exista nicio indoiala ca durerea este reala si fizica. Dar durerea este masurata si este specifica unui singur corp pe baza perceptiei persoanei respective fata de durere si de aceea, durerea fiecarei persoane este diferita. Ceea ce creierul percepe este indiscutabil modificabil de catre emotii. Asta inseamna ca oamenii care se tem de durere, de depresie, de anxietate sau pot avea dureri diferite si, probabil, mai grav, decat cineva care are dureri, nu se confrunta cu aceste tipuri de emotii.


Citeste si despre:

Pe ring: lupta pentru control dintre parinti si copii Stil de viata sanatos pentru persoanele cu sindrom de colon sau intestin iritabil Alergiile de iarna – cauze, consecinte si preventie Cum pot fi controlate emotiile? Manifestarile si tratamentul supradozei cu antidepresive Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Tendinita calcifica - simptomatologie si tratament Abordarea acneei in sarcina Relatia dintre depresie si durerea cronica 10 recomandari pentru ameliorarea durerilor cronice Durerea cronica