Vindecarea perineului postpartum nu se poate realiza intotdeauna eficient

Publicat: 14 Decembrie 2006


Sunt o serie de factori de risc care intarzie vindecarea rupturilor perineale survenite in urma nasterilor pe cale vaginala, conform unui studiu realizat la Universitatea din Michigan.
"Din pacate, un numar de factori de risc nu pot fi eliminati", a afirmat Dr. Mark C. Chames."Doi dintre cei mai importanti factori de risc care pot fi inlaturati sunt delivrenta vaginala ajutata - ca de exemplu cu forceps sau cu vacuum si epiziotomia, impreuna cei doi factori jucand un rol important in vindecarea pacientelor noastre", a adaugat medicul.
Pentru a identifica factorii de risc care sunt implicati in insuficienta reparare a perineului, Dr. Chames si dr. Meredith K. Wiiliams au efectuat un studiu caz-control retrospectiv.
Conform articolului publicat in revista American Journal of Obstetrics and Gynecology, acestia au identificat 59 de femei cu intarziere in vindecarea perineului comparativ cu 118 de paciente a caror vindecare perineala nu a pus probleme.
Factorii de risc implicati au fost: durata mai lunga a celei de-a doua etape, delivrenta vaginala ajutata, epiziotomia mediolaterala, rupturile de grad 3 si 4 si lichidul amniotic care a continut meconiu.
Nasterea pe cale vaginala in antecedente reprezinta factor protector iar cel mai important factor de risc a fost delivrenta vaginala ajutata asociata cu epiziotomia mediolaterala.
"In prezent tendinta in obstetrica este sa fie efectuate cat mai putine epiziotomii si delivrente vaginale ajutate, decat in cazul celor care au indicatii clare", a continuat Dr. Chames si "studiul aduce argumentari in acest sens".
Cu toate acestea se ridica o intrebare a concluzionat Dr. Chames "este mai bine ca pacientele cu rupturi perineale mai mari sa fie urmarite mai devreme pentru a constata cum decurge vindecarea sau se recomanda controlul medical dupa cele 6 saptamani de asteptare, timp care era recomandat pana in prezent de rutina."


Citeste si despre:

Sifilisul - lues Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie Biopsia Combatarea balonarii prin miscare Avortul medicamentos - pregatire, riscuri si efecte adverse Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Remediul natural impotriva gripei! Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii Igiena corecta a dintilor Invatarea de lucruri noi ajuta la mentinerea sanatatii creierului la varste inaintate 7 retete de smoothie pentru suplimentarea aportului de proteine Primele semne ale diabetului la copii. Ce trebuie sa aiba parintii in vedere