Epiziotomie

interventie chirurgicala care consta in sectionarea mucoasei vaginale si a muschilor superficiali ai perineului cu scopul de a mari orificiul vulvei si a usura expulzia fatului in cursul unei nasteri.

Indicatii - Indicatiile cele mai frecvente ale: unei epiziotomii sunt nasterea unui copil mare, prezentarea fatului cu sezutul sau extractia cu forcepsul. Aceasta interventie permite prevenirea rupturilor de perineu si evitarea survenirii unor tulburari urinare ca o incontinenta, de exemplu.

Desfasurare si supraveghere - O epiziotomie este efectuata si apoi cusuta sub anestezie locala, sau sub anestezie peridurala atunci cand aceasta a fost instaurata pentru o nastere. Incizia este laterala sau mediana (spre anus). Ingrijirile postoperatorii au loc de mai multe ori pe zi si sunt repetate dupa fiecare scaun si dupa fiecare mictiune: toaleta si uscarea cu aer cald pana cand sunt scoase firele de sutura, in general in a cincea zi. Raporturile sexuale pot fi reluate dupa cicatrizarea completa, care are loc la aproximativ 3 saptamani dupa nastere. Epiziotomia nu are, in general, nici o consecinta.

Citeste si despre:

Epiziotomia: cand este si cand nu este necesara Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Tratamentul incontinentei fecale Disfunctii sexuale feminine Fasceita necrozanta Endometrioza - proliferare endometru Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Durerea ce apare in timpul contactului sexual (dispareunia) Sarcina - Prima luna Sarcina