Celule din lichidul amniotic pot deveni inlocuitori ai unor celule vitale

Actualizat: 05 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Celulele stem care se gasesc in lichidul amniotic din jurul fetusului pot fi cheia pentru noi tratamente medicale, pot deveni inlocuitori ai unor celule vitale, cum sunt cele ale creierului sau ficatului.
Aceste celule nou descoperite, daca se dezvolta intr-un anumit mediu pot forma tesut adult si pot deveni celule ale grasimii, de oaselor, creierului, muschilor, celule ale vaselor de sange sau ale ficatului.
Transplantate in creierul unui soarece, celulele stem din lichidul amniotic uman devin celule functionale ale creierului. Dupa ce au fost introduse in oase si tratate corespunzator, celulele stem implantate soarecelui au devenit celule osoase.
Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de medicul Anthony Atala, director al Institutului de Medicina Regenerativa de la Universitatea Wake Forest din Winston-Salem.
Celulele stem din lichidul amniotic sunt superioare, in ceea ce priveste dezvoltarea, celulelor din embrioni. Acestea din urma au tendinta de a creste intr-un ritm alert si a forma tumori, pe cand celulele stem nu au format tumori in cadrul cercetarilor. Un alt avantaj este si faptul ca celulele stem provin din lichidul amniotic, acesta fiind oricum eliminat, fata de celulele embrionare care fac parte dintr-un embrion care urmeaza sa traiasca.
In timpul amniocentezei doctorii pot lua o cantitate mica de lichid amniotic printr-un ac de seringa introdus in uter prin abdomen, orientandu-se cu ajutorul ultrasunetelor. Acest lucru este facut pentru a verifica daca fatul are malformatii genitale sau boli grave, cum este, de exemplu sindromul Down.
Celulele acestui lichid stau la baza cercetarilor care se pare ca vor revolutiona lumea medicala.


Citeste si despre:

Complicatiile sarcinii - embolia cu lichid amniotic Lichidul amniotic in exces (hidramnios sau polihidramnios) Tumorile benigne pot deveni maligne? 9 modalitati prin care poti deveni mai inteligent Cum pot deveni mai placute cinele in familie Alimente esentiale pentru intarirea oaselor Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Amniocenteza – metoda invaziva de diagnostic Cum te poti imbolnavi din cauza hainelor spalate la masina 12 reguli de sanatate care pot fi incalcate! 9 obiceiuri de infrumusetare care pot pune sanatatea in pericol Sfaturi pentru prevenirea indigestiei si a balonarii din perioada Sarbatorilor Cu ce sechele pot ramane cei vindecati de coronavirus? Simptome care pot fi periculoase in sarcina