Celule din lichidul amniotic pot deveni inlocuitori ai unor celule vitale

Publicat: 10 Ianuarie 2007


Celulele stem care se gasesc in lichidul amniotic din jurul fetusului pot fi cheia pentru noi tratamente medicale, pot deveni inlocuitori ai unor celule vitale, cum sunt cele ale creierului sau ficatului.
Aceste celule nou descoperite, daca se dezvolta intr-un anumit mediu pot forma tesut adult si pot deveni celule ale grasimii, de oaselor, creierului, muschilor, celule ale vaselor de sange sau ale ficatului.
Transplantate in creierul unui soarece, celulele stem din lichidul amniotic uman devin celule functionale ale creierului. Dupa ce au fost introduse in oase si tratate corespunzator, celulele stem implantate soarecelui au devenit celule osoase.
Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de medicul Anthony Atala, director al Institutului de Medicina Regenerativa de la Universitatea Wake Forest din Winston-Salem.
Celulele stem din lichidul amniotic sunt superioare, in ceea ce priveste dezvoltarea, celulelor din embrioni. Acestea din urma au tendinta de a creste intr-un ritm alert si a forma tumori, pe cand celulele stem nu au format tumori in cadrul cercetarilor. Un alt avantaj este si faptul ca celulele stem provin din lichidul amniotic, acesta fiind oricum eliminat, fata de celulele embrionare care fac parte dintr-un embrion care urmeaza sa traiasca.
In timpul amniocentezei doctorii pot lua o cantitate mica de lichid amniotic printr-un ac de seringa introdus in uter prin abdomen, orientandu-se cu ajutorul ultrasunetelor. Acest lucru este facut pentru a verifica daca fatul are malformatii genitale sau boli grave, cum este, de exemplu sindromul Down.
Celulele acestui lichid stau la baza cercetarilor care se pare ca vor revolutiona lumea medicala.


Email

Citeste si despre:

Complicatiile sarcinii - embolia cu lichid amniotic Se vorbeste din ce in ce mai mult despre recoltarea celulelor stem Lichidul amniotic in exces (hidramnios sau polihidramnios) Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem Tumorile benigne pot deveni maligne? Lupta cu kilogramele dupa nastere - ce medicamente de slabit sunt recomandate Suferi de alergii? Iata cateva antihistaminice naturale MedLife a identificat 88 de cazuri noi cu tulpina britanica, din 94 de probe secventiate 9 modalitati prin care poti deveni mai inteligent Cum pot deveni mai placute cinele in familie Ce sunt celulele stem si de ce este important rolul lor Alimente esentiale pentru intarirea oaselor Sindromul Down - mongolismul