Celulele stem care se gasesc in lichidul amniotic din jurul fetusului pot fi cheia pentru noi tratamente medicale, pot deveni inlocuitori ai unor celule vitale, cum sunt cele ale creierului sau ficatului.
Aceste celule nou descoperite, daca se dezvolta intr-un anumit mediu pot forma tesut adult si pot deveni celule ale grasimii, de oaselor, creierului, muschilor, celule ale vaselor de sange sau ale ficatului.
Transplantate in creierul unui soarece, celulele stem din lichidul amniotic uman devin celule functionale ale creierului. Dupa ce au fost introduse in oase si tratate corespunzator, celulele stem implantate soarecelui au devenit celule osoase.
Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de medicul Anthony Atala, director al Institutului de Medicina Regenerativa de la Universitatea Wake Forest din Winston-Salem.
Celulele stem din lichidul amniotic sunt superioare, in ceea ce priveste dezvoltarea, celulelor din embrioni. Acestea din urma au tendinta de a creste intr-un ritm alert si a forma tumori, pe cand celulele stem nu au format tumori in cadrul cercetarilor. Un alt avantaj este si faptul ca celulele stem provin din lichidul amniotic, acesta fiind oricum eliminat, fata de celulele embrionare care fac parte dintr-un embrion care urmeaza sa traiasca.
In timpul amniocentezei doctorii pot lua o cantitate mica de lichid amniotic printr-un ac de seringa introdus in uter prin abdomen, orientandu-se cu ajutorul ultrasunetelor. Acest lucru este facut pentru a verifica daca fatul are malformatii genitale sau boli grave, cum este, de exemplu sindromul Down.
Celulele acestui lichid stau la baza cercetarilor care se pare ca vor revolutiona lumea medicala.