Monoxidul de carbon folosit ca antiinflamator

Publicat: 21 Martie 2008
Monoxidul de carbon (CO), temut pentru numarul mare de intoxicatii pe care le da mai ales in perioada de iarna, se pare ca are si un efect benefic pentru oameni.
O mica cantitate de CO data pacientilor cu o afectiune pulmonara grava, aduce o imbunatatire a calitatii vietii acestora. Mai mult, se pare ca CO ar avea un efect benefic si in cazul altor afectiuni inflamatorii acute sau cronice.
In concentratii mari CO reactionea cu hemoglobina din eritrocite, formand carboxihemoglobina. Aceasta este mult mai stabila decat hemoglobina dar nu indeplineste functia ei de transport a oxigenului, ceea ce duce la asfixie.
Studii inca in desfasurare, pe animale de experienta, arata ca, la nivel celular o cantitate mica de CO combate inflamatia si reduce stresul oxidativ.
Cand un tesut este inflamat, in sange au loc reactii care genereaza antioxidanti, pe langa acestia, ca subprodus rezulta si CO. Studiul de fata sugereaza ca efectul antiinflamator este datorat chiar CO, rezultat in urma acestor reactii.
Se asteapta finalizarea studiului, pentru a formula o concluzie in legatura cu efectul benefic sau nu al CO.


Citeste si despre:

Intoxicatia cu monoxid de carbon Intoxicatia cu monoxid de carbon Influenta poluarii asupra sanatatii Tratamentul intoxicatiei cu cianuri Beneficiile renuntarii la fumat Solutii naturale pentru hipotiroidism Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Corelatii intre durere si evaluarea articulara Sarcina si ibuprofenul Intoxicatia cu substante chimice nemedicamentoase (insecticide, metanol, etc.) Intoxicatia cu substante chimice nemedicamentoase (insecticide, metanol, etc.) Investigatii ale functiei pulmonare Nicotina