Dispozitive tehnologice care va ajuta sa dormiti mai bine

Actualizat: 14 August 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dispozitivele tehnologice evolueaza constant si se adreseaza unui numar tot mai mare de necesitati ale oamenilor, inclusiv cele legate de un somn odihnitor. Iar cum capacitatea de odihna este tot mai deficitara in secolul vitezei, niciun ajutor nu este de prisos in imbunatatirea ei.

Oricat de atragatoare ar fi dispozitivele moderne de inducere a starii de somn, specialistii spun ca ele nu pot inlocui obiceiurile sanatoase si necesare odihnei de calitate, precum respectarea unui program de somn regulat, limitarea aportului de cofeina sau relaxarea inainte de culcare.

Solutii moderne de obtinere a somnului de calitate

Oamenii prezentului isi doresc sa doarma in timpul zilei si nu se pot bucura de somn in timpul noptii. Acest paradox aparent se explica, in principal, prin prisma modului de viata agitat sau dezorganizat, a alimentatiei incorecte sau a obiceiurilor nocive inainte de culcare. Fundatia Nationala a Somnului din SUA a descoperit ca 43% dintre americanii cu varste cuprinse intre 13 si 64 de ani se plang de faptul ca dorm prost sau insuficient in timpul saptamanii.

Dispozitivele tehnologice pot fi de folos, insa eficacitatea lor relativa nu poate substitui organizarea unui mod de viata benefic pentru reglarea constanta a ritmului circadian, sustin specialistii Institutului de Neurostiinte din Atlanta, SUA. Aceste gadgeturi pot, cel mult, sa induca starea de somnolenta si sa favorizeze astfel o odihna satisfacatoare, prin stimularea productiei de melatonina, relaxarea muschilor fetei sau ameliorarea durerilor de cap provocate de stres.

Dispozitivele care emit "zgomot alb"

Aparatele si aplicatiile pentru telefoanele inteligente care emit "zgomote albe" sunt considerate unele dintre cele mai eficiente dispozitive cu efect de inducere a somnolentei. Acestea sunete imita de fapt fenomene naturale (ploaia, fosnetul frunzelor, susurul apei, o cascada etc.) si acopera alte zgomote deranjante, care perturba somnul si capacitatea de adormire (ticait de ceas, trafic, sforaitul partenerului sau vecini zgomotosi).

Aparatele de ascultat muzica

Muzica este folosita in numeroase terapii cu efect de relaxare si calmare, fiind eficienta si in tratarea tulburarilor de somn. Astfel, orice aparat de ascultat melodii preferate poate contribui la obtinerea unui somn calitativ. Specialistii recomanda crearea unei liste de melodii linistitoare si ascultarea lor in surdina, inainte de culcare.

Castile audio

Accesibile si confortabile, castile audio sunt dispozitive excelente de inducere a somnolentei, deoarece blocheaza intensitatea zgomotelor dintr-o incapere. Cele confectionate din silicon sunt mai eficiente in privinta antifonarii, decat cele din plastic sau alte materiale sintetice.

Aparatele de monitorizare a somnului

Intr-o societate in care informatia este esentiala, oamenii isi doresc sa stie, concret, cat de bine dorm in fiecare noapte. Tocmai din aceasta necesitate au fost create aparatele de monitorizare a odihnei, capabile sa afiseze stadiul somnului in care se afla utilizatorul la orice ora, sa contabilizeze orele de somn si sa indice cea mai buna ora de trezire.

Aceste gadgeturi revolutionare pot sa monitorizeze temperatura, umiditatea, lumina, sunetul si puritatea aerului din incapere, inclusiv miscarile utilizatorului. Aparatele au forma unor bratari confortabile sau a unor "pastile" care se pot atasa de perna. Aceste gadgeturi pot fi conectate si la sistemele de operare ale telefoanelor inteligente.

Cunoasterea patternurilor de somn poate ajuta din plin la organizarea timpului petrecut dormind, astfel incat trezirea sa nu se produca in timpul etapei de somn adanc, de pilda. Importanta este si interpretarea corecta a informatiilor oferite de aceste aparate. De exemplu, o persoana care se trezeste constant obosita ar putea sa inteleaga mai bine cauzele acestei stari neplacute, vizualizand concret stadiile somnului pe care le-a traversat in tot intervalul in care s-a odihnit.

Iar oricat de multe date ar oferi un astfel de gadget, solutia ramane aceeasi: pentru un somn de calitate, este nevoie de respectarea unui program regulat de culcare si trezire.

Pernele speciale pentru somn adanc

Aceste perne moderne si revolutionare se adreseaza persoanelor care nu pot dormi intotdeauna cel putin 7 ore pe noapte, insa au nevoie de o odihna de calitate. Pernele de acest tip invaluie complet capul si obstructioneaza orice zgomot ambiental, pentru o adormire cat mai rapida si o odihna neintrerupta.

Mai mult decat atat, perna poate fi folosita oriunde, chiar si stand la birou, deoarece este prevazuta cu decupaje in dreptul gurii si al nasului, precum si cu orificii de introducere a mainilor, daca pozitia de somn implica sprijinirea capului pe masa.

Mastile de ameliorare a durerilor de cap

Orice disconfort fizic poate produce insomnii sau dificultati de adormire, mai ales daca este vorba despre o durere accentuata a capului. Mastile din gel care pot fi incalzite sau racite, aplicate pe chip, ajuta muschii fetei sa se relaxeze si contracta vasele de sange, ameliorand durerile provocate de stres si tensiune.

Mastile de stimulare a productiei de melatonina

Aceste masti speciale emit o lumina albastra cu efect calmant, care stimuleaza productia de melatonina, hormonul responsabil cu instalarea senzatiei de somn. Intensitatea si persistenta luminii pot fi programate in functie de timpul necesar de adormire (10, 20, 30, 60 de minute etc.).

Aparatele pentru o trezire placuta

Pentru unele persoane, trezitul de dimineata nu este tocmai usor, de aceea s-au inventat dispozitive care sa ofere o desteptare compatibila cu nevoile utilizatorului. Astfel, pentru cei care obisnuiesc sa reprogrameze alarma la nesfarsit si sa doarma prea mult, exista ceasuri care se deplaseaza singure si obliga utilizatorul sa se ridice din pat pentru oprirea sunetului desteptator.

Alte persoane au nevoie de o trezire blanda. Pentru ele, exista ceasuri desteptatoare moderne, care emit sunete inspirate din natura sau lumini ce imita rasaritul soarelui.


Citeste si despre:

Tehnologia 5G, pericol asupra sanatatii? 9 moduri prin care sa va protejati ochii in era digitala Educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta Folosirea gadget-urilor de catre copiii mici Jocurile pe calculator pot conduce la dementa? Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce este si cum se manifesta autismul virtual? Ecranele si efectele lor asupra vederii Obiceiuri prin care puteti avea parte de un somn odihnitor Sfaturi pentru un somn odihnitor Somnul usor nu este chiar somn odihnitor!