Probleme de somn in boala Parkinson

Actualizat: 15 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Boala Parkinson si somnul


Boala Parkinson si somnul sunt strans legate. Majoritatea persoanelor cu Parkinson au probleme de somn uneori. Boala in sine poate provoca unele probleme, cum ar fi tulburarea de somn REM. Este posibil sa aveti, de asemenea, insomnie sau sa va simtiti prea obosit in timpul zilei. Medicul dumneavoastra va poate ajuta sa gasiti terapii care sa va ajute sa dormiti mai bine.

Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson este o tulburare de miscare care face ca celulele nervoase dintr-o parte a creierului sa se degradeze lent (se deterioreaza) sau sa moara in timp. Pe masura ce aceasta leziune a nervilor se inrautateste, provoaca o cascada de simptome in tot corpul.

Boala Parkinson provoaca in special simptome motorii. „Simptome motorii” este un termen pe care furnizorii de asistenta medicala il folosesc pentru a descrie orice simptom care va face mai greu sa va miscati (sau sa va controlati miscarile).

Simptomele motorii Parkinson includ:
-Muschi rigizi.
-Tremuraturi (de obicei in maini sau picioare, pe care nu le puteti controla).
-Probleme cu echilibrul sau coordonarea.
-Miscari neobisnuit de lente (bradikinezie).

Boala Parkinson poate provoca, de asemenea, multe tipuri de simptome non-motorii. Aceste probleme va afecteaza corpul si mintea in moduri diferite. Simptomele non-motorii va pot afecta starea de spirit, simtul mirosului sau vederea.

Care este relatia dintre Parkinson si somn?

Boala Parkinson si somnul sunt conectate in moduri complexe pe care nici macar oamenii de stiinta nu le inteleg inca pe deplin.

Uneori, boala Parkinson provoaca in mod direct probleme de somn. Potrivit unui studiu, simptomele legate de somn pot fi unul dintre primele semne ale bolii Parkinson. Aceste semne pot include lucruri precum tremuraturi in timp ce dormiti.

Alti factori (cum ar fi tratamentele pentru boala Parkinson si provocarile emotionale) pot juca, de asemenea, un rol. Un lucru este clar: pentru multi oameni cu boala Parkinson, un somn odihnitor poate fi greu de gasit.

Cat de frecvente sunt problemele de somn pentru persoanele cu Parkinson?

Multi oameni cu boala Parkinson au probleme de somn. Cercetatorii estimeaza ca pana la 2 din 3 persoane cu boala Parkinson au avut probleme cu somnul.

Cum cauzeaza boala Parkinson probleme de somn?

Cercetatorii inca nu au descoperit fiecare nuanta a conexiunii Parkinson si somnul. Pana acum, expertii medicali cred ca mai multe cauze pot contribui:
• Modificari chimice in creier: cercetarile in curs arata ca boala Parkinson poate perturba ciclurile somn-veghe. Modificarile anumitor substante chimice ale creierului pot determina persoanele cu Parkinson sa doarma mai putin (si mai putin odihnitor).
• Medicamente: Unele medicamente care trateaza boala Parkinson pot ingreuna sa adormiti. De asemenea, un medicament va poate perturba tiparele de somn, facandu-va somnolent in timpul zilei (si treaz noaptea).
• Provocari de sanatate mintala: Persoanele cu Parkinson se confrunta de obicei cu tulburari de dispozitie, cum ar fi anxietatea sau depresia. Orice tulburare de dispozitie te poate tine treaz noaptea sau te poate face sa dormi mai putin profund.
• Simptome Parkinson: Durerea, trezirea noaptea pentru a face pipi sau alte simptome Parkinson pot face ca somnul odihnitor sa fie mai greu de rezolvat. Apneea in somn (frecventa in stadiile ulterioare ale bolii Parkinson) poate, de asemenea, perturba somnul.

Ce tipuri de probleme de somn au persoanele cu boala Parkinson?

Boala Parkinson afecteaza fiecare persoana in mod diferit. De asemenea, afecteaza somnul in moduri diferite. Persoanele cu Parkinson pot avea:
Insomnie, cu greu sa adormi.
• Somn fragmentat, trezindu-ne de multe ori peste noapte.
• Somnolenta excesiva in timpul zilei, fiind greu sa ramai treaz in timpul zilei.
• Vise foarte vii, care pot provoca halucinatii sau confuzie dupa trezire.
• Vise sau cosmaruri emotionale, care te pot face sa te simti epuizat din punct de vedere emotional dupa trezire.

Ce este tulburarea de comportament in timpul somnului REM?

Pana la jumatate dintre persoanele cu boala Parkinson pot avea aceasta tulburare. Corpul tau „incarneaza” vise, facand miscari ciudate sau posibil periculoase in timp ce dormi. Unii cercetatori cred ca tulburarea de comportament in somn REM ar putea fi unul dintre primele semne ale bolii Parkinson.

Ce alte tipuri de tulburari de somn au persoanele cu boala Parkinson?

Tulburarile de somn care afecteaza frecvent persoanele cu boala Parkinson includ:
• Tulburari de somn de ritm circadian.
• Nicturie (trezirea des noaptea pentru a merge la toaleta).
• Sindromul picioarelor nelinistite.
Apnee de somn.

Cand au persoanele cu Parkinson probleme de somn?

Nu toata lumea cu boala Parkinson se confrunta cu probleme de somn. Daca o faceti, acestea pot aparea in orice moment inainte sau dupa diagnosticarea bolii Parkinson.

Cum sunt diagnosticate problemele de somn la persoanele cu boala Parkinson?

Daca aveti probleme cu somnul, apeleaza medicul. Fii pregatit sa explici cand apar tulburarile de somn si cum iti afecteaza viata. Pastrarea unui jurnal de somn timp de cateva saptamani va poate ajuta sa va amintiti detaliile.

Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca ati putea avea o tulburare de somn, va poate recomanda sa efectuati un studiu de somn. Acest test peste noapte foloseste electrozi atasati de piele pentru a urmarii modul in care corpul tau functioneaza atunci cand dormi.

Cum sunt tratate problemele de somn la persoanele cu boala Parkinson?

Medicul dumneavoastra va va recomanda tratamente care abordeaza ceea ce va cauzeaza problemele de somn.

Sfaturi:
• Schimbati-va medicamentele: daca un medicament va poate cauza probleme de somn, medicul dvs. poate decide sa va ajusteze planul de tratament. Reducerea dozei sau schimbarea medicamentelor poate rezolva problema.
• Primiti un nou medicament: daca aveti o tulburare de somn, medicul va discuta optiunile dvs. In unele cazuri, va poate recomanda un nou medicament. Daca aveti apnee in somn, purtarea unui aparat oral special va poate ajuta. Dispozitivul va permite sa obtineti un flux constant de oxigen, astfel încat corpul dumneavoastra sa nu sufere dupa aer.
• Faceti modificari ale stilului de viata: obiceiurile zilnice si mediul de dormit va pot ajuta sau va pot afecta eforturile de somn. Stabilirea orelor regulate de somn si trezire, mentinerea intunericului camerei si evitarea ecranelor electronice la culcare poate imbunatati cat de bine dormiti. Daca aveti tulburari de somn REM, medicul dumneavoastra va discuta optiunile pentru cel mai bun mod de a va proteja pe dumneavoastra (si pe cei din jur) in timp ce dormiti.

Ce altceva pot face pentru a dormi mai bine cu boala Parkinson?

Practicarea unor obiceiuri sanatoase de „igiena a somnului” poate promova, de asemenea, un somn mai odihnitor.
1. Iesi afara in timpul zilei. Lumina puternica ii spune corpului tau ca este timpul sa fii treaz.
2. Pastrati-va corpul in miscare in timpul zilei. Chiar daca tot ceea ce simti este o plimbare scurta sau doua, toate activitatile fizice ofera beneficii.
3. Incercati remedii de acasa, cum ar fi masajul sau o baie calda. Relaxarea mintii va poate ajuta corpul sa adoarma.

Sunt somniferele (medicamentele) fara prescriptie medicala sigure pentru persoanele cu boala Parkinson?

Din pacate, nu sunt. Medicamentele pentru somn fara prescriptie medicala pot fi un truc usor si nesigur pentru a incerca sa va remediati problemele de somn. Dar pot prezenta riscuri suplimentare pentru persoanele cu boala Parkinson.

Unele medicamente pentru somn fara prescriptie medicala si prescrise pot agrava problemele de somn. Anumite medicamente pentru somn pot avea interactiuni medicamentoase grave cu medicamentele pentru Parkinson. Discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra inainte de a lua orice medicament nou, in special un somnifer.

Concluzie

Cercetatorii continua sa studieze relatia somn-boala Parkinson. Intelegerea mai multa a modului in care Parkinson afecteaza somnul (si invers) poate duce la detectarea mai devreme a bolii Parkinson si la tratamente mai eficiente. Chiar si acum, aveti o multime de optiuni pentru a trata problemele de somn. Fiti deschisi cu medicul dumneavoastra cu privire la orice probleme de somn pe care le aveti. Impreuna, puteti gasi un plan care va imbunatateste somnul, precum si orice alte provocari pe care boala Parkinson le poate crea in viata dumneavoastra.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9366-sleep-problems-with-parkinsons-disease


Citeste si despre:

Tulburarile psihiatrice in boala Parkinson Simptomele si semnele precoce ale bolii Parkinson Parkinson Abordarea bolii Parkinson Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Somnul si parasomniile Tulburarile de somn Cum poate afecta organismul somnul agitat? Care sunt primele semne ale bolii Parkinson Incontinenta urinara in boala Parkinson