Transpiratia excesiva: ce este, de ce apare si cum o tii sub control

Actualizat: 04 Noiembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Transpiratia excesiva este o problema care da batai de cap mai multor persoane decat crezi! Aceasta afectiune, care mai poarta denumirea de „hiperhidroza”, reprezinta un raspuns exagerat al grandelor sudoripare, consecinta sa fiind cresterea cantitatii de transpiratie peste limita considerata normala. Hiperhidroza afecteaza, in mod egal, ambele sexe, indiferent de varsta si poate aparea in orice zona a corpului, insa cele mai afectate sunt axilele, picioarele si palmele.

Afla ce este transpiratia excesiva, de ce apare si cum poate fi tinuta sub control!

Ce este transpiratia excesiva si cum se manifesta?

Transpiratia este un proces fiziologic absolut normal, care permite termoreglarea organismului si se manifesta printr-o secretie a glandelor sudoripare. Practic, transpiratia ajuta organismul sa se adapteze la temperaturi ridicate prin pierderea unei cantitati de caldura (termoliza).

Transpiratia excesiva (hiperhidroza), pe de alta parte, este o afectiune caracterizata printr-o transpiratie anormala, mult peste ceea ce este necesar pentru reglarea temperaturii corpului. Deseori, transpiratia excesiva este asociata cu o calitate scazuta a vietii din perspectiva psihologica, emotionala si sociala. Poate afecta intregul corp sau doar anumite zone, indeosebi palmele, talpile, axilele sau fata si poate ajunge chiar sa afecteze activitatile de zi cu zi.

Aproximativ 9-10% din populatia lumii este afectata de hiperhidroza, care nu este contagioasa. Se declanseaza, de regula, in copilarie sau adolescenta si poate fi diagnosticata de catre un specialist endocrinolog, care urmareste simptomele si reactiile la anumite tratamente.

Tipuri de hiperhidroza

Transpiratia excesiva (hiperhidroza) este de doua tipuri:

•primara (sau idiopatica, fara o cauza stabilita);

•secundara generalizata (care anunta prezenta altor afectiuni in organism: tulburari metabolice, diabet zaharat, menopauza, tulburari psihice, hipertiroidie, boli febrile etc.).

Hiperhidroza primara se refera la transpiratia excesiva localizata (ex: talpi, palme, axila, fata) si este prezenta doar pe timpul zilei. In acest caz, specialistii spun ca nu sunt motive de ingrijorare, intrucat nu are la baza cauze medicale.

Hiperhidroza primara debuteaza, in majoritatea cazurilor, in adolescenta, inainte de varsta de 25 de ani, din cauza modificarilor hormonale. Uneori poate aparea si in copilarie.

Hiperhidroza primara poate fi clasificata, la randul sau in mai multe tipuri, in functie de zona afectata:

•palma-plantara (transpiratie simptomatica numai la nivelul mainilor sau picioarelor). Se estimeaza ca un procent de 6% din populatia lumii sufera de hiperhidroza palmo- plantara;

•hiperhidroza gustativa (transpiratie excesiva la nivelul fetei si pieptului dupa consumul anumitor alimente);

•hiperhidroza axilara (transpiratie excesiva la subrat, care este cea mai raspandita forma de hiperhidroza). Se estimeaza ca peste 3% din populatie sufera de hiperhidroza axilara.

Hiperhidroza secundara generalizata poate debuta oricand in timpul vietii si afecteaza regiuni mai mari are corpului si este, de obicei, semnul unor boli endocrine, neurologice sau cardiace. Totodata, transpiratia excesiva secundara poate fi asociata si cu menopauza, probleme metabolice, cancer si poate aparea si ca o reactie la anumite medicamente.

Daca transpiri excesiv ziua si noaptea fara vreun motiv, sfatul nostru este sa iei legatura cu medicul tau de familie, care daca va considera necesar, te va indruma catre un specialist pentru depistarea cauzei hiperhidrozei.

Cauzele transpiratiei excesive

Hiperhidroza primara nu are la baza nicio cauza medicala, acest tip de transpiratie excesiva aparand atunci cand glandele sudoripare devin hiperactive si produc mai multa transpiratie decat este necesar in mod normal.

Hiperhidroza secundara, in schimb, este atribuita unor conditii medicale:

•afectiuni endocrine: hipertiroidism, diabet, menopauza, hipoglicemie, sindrom carcinoid;

•afectiuni neurologice: boala Parkinson, leziuni cerebrale, neuropatii periferice;

•insuficienta cardiaca;

•boli infectioase: tuberculoza, HIV, endocardita, malarie;

•reactie adversa la anumite medicamente: opioizi, triciclice antidepresive, propranolol, inhibitori de colinesterase, inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei.

Cum poate fi tinuta sub control transpiratia excesiva?

Se considera ca o persoana sufera de hiperhidroza in momentul in care transpiratia excesiva este localizata doar in anumite zone ale corpului, timp de minimum 6 luni, fara cauze asociate si daca:

•exista cel putin un episod de transpiratie excesiva o data pe saptamana;

•afecteaza activitatile de zi cu zi;

•transpiratia este simetrica si bilaterala;

•exista un istoric familial de hiperhidroza;

•transpiratia focala dispare in timpul somnului;

•debuteaza inainte de varsta de 25 de ani.

Tratamentul transpiratiei exceisve depinde de gravitatea afectiunii. In cazul hiperhidrozei axilare si palmare, una dintre cele mai eficiente optiuni este utilizarea unor produse care tin sub control transpiratia si nu favorizeaza aparitia acesteia.

Mai exista si varianta injectarii toxinei botulinice la nivelul zonelor afectate. Odata ce substanta incepe sa isi faca efectul, cantitatea de transpiratie secretata de glandele sudoripare se diminueaza semnificativ, iar efectul final se va observa in aproximativ o saptamana dupa interventie.

Insa tratamentul topic, adica utilizarea produselor blande de curatare a pielii si a antiperspirantelor, isi dovedeste eficienta cand vine vorba de controlarea hiperhidrozei primare. Cand vine vorba de antiperspirante impotriva transpiratiei excesive, prima recomandare a medicilor specialisti este ODABAN Antiperspirant Spray, care ofera protectie pana la sapte zile pentru hiperhidrozei cu o singura aplicare! Este usor de folosit, nu lasa urme, este sigur in utilizarea de lunga durata, hipoalergenic si nu are parfum.

ODABAN antiperspirant spray, produs in Marea Britanie din 1970, are o eficacitate confirmata dermatologic reduce cu pana la 90% transpiratia excesiva dupa numai 3 aplicari. Chiar daca a fost conceput pentru transpiratia axilara, Odaban Antiperspirant Spray poate fi aplicat si pe maini sau picioare dar este foarte important ca, indiferent de zona corpului unde este aplicat, el se foloseste doar seara inainte de culcare, iar pielea trebuie sa fie perfect uscata.

De indata ce protectia este activata (acest lucru apare de obicei dupa trei pana la cinci aplicari), Odaban Spray ar trebui aplicat numai o data sau de doua ori pe saptamana ori in functie de nevoie. Odaban Antiperspirant nu trebuie aplicat pe pielea lezata sau pe mucoase si nici pe suprafete mari ale corpului.

ODABAN este solutia perfecta pentru persoanele care sufera de transpiratie excesiva si doresc un antiperspirant bun care sa opreasca transpiratia!

Surse:
https://www.odaban.ro/transpiratia-excesiva/
https://www.odaban.ro/cauzele-transpiratiei/
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/is-your-excessive-sweating-caused-by-a-medical-problem#:~:text=Excessive%20sweating%2C%20or%20hyperhidrosis%2C%20can,of%20excessive%20sweating%20are%20harmless
https://www.healthline.com/health/hyperhidrosis
https://www.nhs.uk/conditions/excessive-sweating-hyperhidrosis/

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Solutii pentru a scapa de transpiratia excesiva Transpiratia excesiva poate aparea si iarna! Cum scapi de aceasta problema Cum poti tine transpiratia excesiva sub control? Cum putem tine sub control transpiratia excesiva si mirosul neplacut de la nivelul subratului, palmelor si talpilor? Hiperhidroza - transpiratia excesiva Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Transpiratia excesiva: cauze, implicatii si tratament Scapa de transpiratia excesiva si recastiga-ti libertatea Transpiratia excesiva, semn al unor afectiuni grave Transpiratia nocturna: semnificatii posibile Astmul in sezonul rece. Cum il tii sub control
Cere sfatul medicului ×