Octinoxatul in cosmetica: aspecte ce trebuie stiute

Actualizat: 03 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Octinoxatul, denumit si Octyl methoxycinnamate sau OMC, este o substanta chimica frecvent utilizata in produsele cosmetice si de ingrijire a pielii din intreaga lume.

Pana in prezent, nu exista prea multe dovezi ca aceasta substanta chimica provoaca vatamari grave la oameni. Cu toate acestea, s-a demonstrat ca este potential nociva pentru animale si pentru mediul inconjurator.

Ce este octinoxatul?

Octinoxatul face parte dintr-o clasa de substante chimice obtinute prin amestecarea unui acid organic cu un alcool. In acest caz, acidul sulfuric si metanolul formeaza, prin combinare, octinoxatul.

Aceasta substanta chimica a fost produsa pentru prima data in anii 1950 pentru a indeparta razele UV-B, putand ajuta la protejarea pielii de arsuri si cancer de piele.

Intrebuintare

Deoarece octinoxatul este cunoscut pentru faptul ca poate bloca razele UV-B, se poate gasi de foarte multe ori in lista ingredientelor produselor pentru protectie solara.

De asemenea, producatorii utilizeaza in mod obisnuit octinoxatul in toate tipurile de produse cosmetice si de ingrijire personala pentru a mentine ingredientele proaspete si eficiente.

Totodata, aceasta substanta poate face ca pielea sa absoarba mult mai bine alte ingrediente. Desi produsle cu factor de protectie solara (FPS/SPF) sunt concepute pentru a proteja pielea de imbatranirea prematura cauzata de razele de soare, octinoxatul poate fi vinovat pentru imbatranirea prematura, deoarece produce radicali liberi periculosi pentru celule.

Unde se poate gasi octinoxatul?

In plus, fata de majoritatea produselor de protectie solara, octinoxatul poate fi gasit si in multe produse conventionale si produse cosmetice, inclusiv machiaje, vopsea de par, sampon, diverse lotiuni, lac de unghii si balsam de buze. Aproape fiecare produs chimic de protectie solara conventional il foloseste ca ingredient principal.

S-ar putea sa fie greu ca substanta sa fie gasita pe lista de ingrediente sub aceste denumiri. Are numeroase nume, printre care si octinoxat sau octyl methoxycinnamate, dar poate fi gasit si sub nume precum etilhexil metoxicinamat, escalol sau neo heliopan.

Este sigura folosirea octinoxatului?

Siguranta utilizarii octinoxatului nu este pe deplin cunoscuta, de aceea lucrurile se complica din acest punct de vedere.

Desi in prezent este aprobat pentru utilizare in Statele Unite, Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente limiteaza concentratia formularii la o concentratie maxima de octinoxat de 7,5%. Canada, Japonia si Uniunea Europeana plaseaza, de asemenea, limite pentru cat de mult octinoxat poate contine un produs. In Europa, concentratia maxima de octinoxat este de 10%.

Mai multe studii de specialitate sugereaza ca octinoxatul poate avea efecte daunatoare asupra animalelor, dar si asupra mediului. Cercetarile aprofundate asupra oamenilor au fost limitate.

Acnee

Chiar daca este adesea inclus in produsele de ingrijire a pielii pentru a face ca tenul sa arate mai bine, unii cercetatori spun ca octinoxatul provoaca acnee.

Unele studii au relatat ca octinoxatul poate provoca reactii cutanate adverse, cum ar fi acneea si dermatita de contact la om, dar chiar si aceste lucruri au fost demonstrate doar la o minoritate de oameni care au alergii specifice ale pielii.

Probleme de reproducere si dezvoltare

Mai multe studii au concluzionat ca octinoxatul poate provoca probleme de reproducere, cum ar fi reducerea numarului de spermatozoizi la masculi sau modificari ale marimii uterului la animalele de laborator care au fost expuse la aceasta substanta.

Studiile nu au fost efectuate pe oameni. De asemenea, tot studiile pe animale au afirmat ca octinoxatul afecteaza si sistemul endocrin si functia tiroidiana.

Alte afectari sistemice

Octinoxatul este absorbit rapid in piele si sange si a fost detectat in urina si laptele matern uman. Aceste studii de specialitate au dus la concluzia ca expunerea sporita la octinoxat, prin intermediul cosmeticelor, ar putea contribui la cresterea incidentei cancerului de san la om.

Daunator pentru mediul inconjurator

In mai 2018, de exemplu, parlamentarii din Hawaii au adoptat un proiect de lege care interzice utilizarea produselor de protectie solara care contin octinoxat. Aceasta lege noua a venit drept consecinta dupa un studiu din 2015 care arata ca octinoxatul contribuie la distrugerea recifurilor de corali din intreaga lume.

Alternative

Pentru a evita riscurile potentiale ale octinoxatului este indicata folosirea altor produse de ingrijire personala care nu contin aceasta substanta chimica. Produsele care sunt etichetate cu termeni precum „natural” nu inseamna ca nu contin octinoxat. Lista ingredientelor trebuie verificata foarte bine, cautand toate denumirile diferite ale acestui produs chimic.

Produsele folosite ca protectie solara reprezinta principalele produse ce trebuie inlocuite, deoarece ele folosesc substante chimice precum octinoxatul pentru a absorbi si filtra razele daunatoare ale soarelui, prin devierea acestora. Alternativele pot fi produsele care folosesc dioxidul de titan sau oxidul de zic drept ingrediente active.

De asemenea, sunt si produse etichetate ca fiind sigure pentru recifurile de corali. Aceste produse nu utilizeaza octinoxat in compozitia lor.
Un medic dermatolog poate, de asemenea, sa recomande produse alternative sanatoase, fara octinoxat.

Concluzii

Cantitatea limita de octinoxat in produsele cosmetice si de ingrijire personala reprezinta o problema controversata in cea mai mare partea a lumii. S-a stabilit ca nu exista inca suficiente dovezi cum ca octinoxatul ar fi daunator pentru oameni si ca ar trebui scos din uz. Cu toate acestea, studiile din domeniu i-au demonstrat toxicitatea fata de animale si mediul inconjurator.

Multi oameni de stiinta si consumatori considera ca octinoxatul este o substanta riscanta care necesita mai multa cercetare, in special pe oameni. Cele mai multe studii la om s-au concentrat asupra preocuparilor vizibile cum ar fi eruptiile cutanate si alergiile cutanate, fara a demonstra ca exista efecte grave asupra oamenilor.

Totusi, cercetarile de specialitate nu au respins in mod vehement faptul ca octinoxatul nu poate provoca efecte toxice si la oameni, desi specialistii recomanda evitarea cremelor cu octinoxat si folosirea unor creme cu antioxidanti, care elimina radicalii liberi si a uleiurilor din arbore de ceai verde sau alb.

Alegerea utilizarii sau nu a produselor care contin octinoxat este lasata in seama consumatorului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Cremele BB si rolul lor in ritualul de infrumusetare 5 secrete despre cremele antirid pe care trebuie sa le cunoasteti Cum sa gasiti crema hidratanta potrivita Noile recomandari pentru utilizarea cremelor de protectie solara. Ce nu am stiut pana acum Impactul radiatiilor ultraviolete. Cum alegem si folosim corect cremele de protectie solara Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Sfaturi pentru alegerea celei mai potrivite creme de protectie solara Riscurile expunerii prelungite la soare si cum alegem crema de protectie potrivita Reguli pentru ingrijirea in mod natural a pielii 10 greseli de folosire a lotiunii solare care va predispun arsurilor pielii Lotiunea solara potrivita pielii tale