Stresul ne afecteaza pe toate planurile, avand consecinte neplacute asupra sanatatii intregului corp, inclusiv asupra pielii. Am putea spune chiar ca pielea este unul dintre primele organe afectate de stres! In perioada lungi de stres, pot sa apara afectiuni noi ale pielii sau se pot agrava cele preexistente.
De mai bine de un an, pandemia de COVID-19 ne-a schimbat vietile, crescand nivelul de stres si redefinind sanatatea ca un nou esential. Organizatia Mondiala a Sanatatii a tras un semnal de alarma – stresul va deveni problema de sanatate numarul 1 pana in anul 2030. Stresul are un impact enorm la nivel psihologic, dar are o influenta majora si la nivelul pielii noastre, afectand calitatea si aspectul sanatos al acesteia.
Hai sa aflam impreuna in ce mod actioneaza stresul asupra pielii noastre, care sunt afectiunile care pot fi agravate sau declansate de stres, dar si cum ne putem pastra aspectul sanatos al pielii de-a lungul vietii!
In ce mod actioneaza stresul asupra pielii noastre
Problemele legate de pielea stresata pot veni din interior, fiind cauzate de stresul nostru psihologic, dar nu numai. Pielea se confrunta cu multiple surse de stres, cum ar fi poluarea, dieta dezechilibrata sau lipsa somnului, creandu-se astfel un cerc vicios. Consecintele directe sunt afectarea functiei de bariera a pielii. Tenul devine tern, isi pierde culoarea sa naturala si luminozitatea, regenerarea pielii incetineste si imunitatea sa slabeste.
Atunci cand suntem stresati, in organismul nostru se elibereaza un hormon, numit cortizol (hormonul de stres). Acesta, in cantitati mari, duce la ingrasarea sau uscarea excesiva a pielii, la scaderea productiei de acid hialuronic cutanat - binecunoscut pentru proprietatile sale hidratante – afectand astfel functia de bariera cutanata. Imunitatea pielii scade, aceasta devenind si mai expusa la factorii de agresiune.
Factorii de stres pot veni atat din interior, cum ar fi variatile hormonale, dietele, cat si din exterior, factori precum expunerea la soare, la poluare, la variatii de temperatura. Iar toti acesti factori alcatuiesc expozomul.
Ce este expozomul?
Expozomul este totalitatea factorilor externi si interni la care suntem expusi de la nastere. Pielea este primul organ afectat de expozom, iar actiunea sa este diferita de la o persoana la alta.
Expunerile scurte, dar insense sau repetate la factorii interni sau externi ai expozomului, au demonstrat un efect nociv asupra functiilor pielii. Printre principalii factori care afecteaza pielea se numara, in primul rand, radiatiile UV. Soarele este responsabil pentru majoritatea cazurilor de cancer de piele, dar si pentru imbatranirea accelearata a pielii. Petele hiperpigmentare sunt induse de radiatii UV, poluare si pot fi agravate atunci cand acestea doua sunt combinate.
Pe langa expunerea la soare, cand vorbim de stres acut ne gandim si la stresul psihologic acut cauzat din diverse motive, la provocari nutritionale, de tipul dietelor restrictive si multe altele. Toti acesti factori de stres acut vor afecta functia de bariera fizica a pielii, microbiomul pielii si apararea imuna. Toate acestea pot duce la uscaciune, inflamatie si o imunitate slabita a pielii.
Ce putem face pentru a ne intari pielea in fata acestor provocari?
Ce ingrediente ar trebui sa cautam intr-un produs dermato-cosmetic astfel incat sa ne ajute sa ne intarim bariera de protectie a pielii? Ne gandim, in primul rand, la apararea imuna a pielii, care este afectata, iar aceasta poate fi intarita cu ajutorul probioticelor. Probioticele sunt folosite foarte mult in suplimente alimentare, insa pot fi benefice si pentru ten, pentru microbiomul pielii, putand avea efecte benefice nu numai in refacerea barierei pielii si mentinerea unei microbiote diverse, ci si in modularea imunitatii pielii.
Un alt ingredient benefic este niacinamida, cunoscuta si ca Vitamina B3. Ea este bine cunoscuta pentru proprietatile sale anti-oxidante, inhiband efectul oxidativ indus de agresiunile externe, cum ar fi radiatiile UV. Este, de asemenea, o vitamina cheie implicata in raspunsul inflamator, foarte importanta pentru pielea stresata. Reduce edemul si vasodilatatia, dar inhiba, de asemenea, multi mediatori ai inflamatiei.
Nu in ultimul rand, un alt ingredient benefic este apa termala sau apa vulcanica. Ea este incarcata cu foarte multe minerale ce intaresc bariera de protectie a pielii si confera pielii un aspect vizibil mai sanatos.
Vichy vine astfel cu o solutie pentru tenul stresat, Mineral 89 Probiotic Fractions, Serum Regenerator si Reparator. Formulat cu Fractii Probiotice, Niacinamida si Apa Vulcanica Vichy, serumul reda aspectul sanatos al pielii imbunatatind luminozitatea, elasticitatea si reducand liniile fine.
Eficacitatea sa a fost demonstrata clinic, in 16 studii, fiind testat de peste 900 de femei expuse la stres acut!
Mineral 89 Probiotic Fractions de la Vichy este destinat tuturor tipurilor de ten. Este hipoalergenic, cu o formula conceputa fara parfum si fara alcool. Textura sa fluida, usoara se absoarbe rapid, astfel incat tu sa te poti bucura de o piele fina, ferma si luminoasa!
Afla mai multe aici: https://www.vichy.ro/Ingrijirea-tenului/PROBIOTIC-FRACTIONS-MINERAL-89/p41018.aspx
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.