Micropigmentarea scalpului reprezinta un tratament cosmetic pentru parul subtire sau pentru caderea parului, care duce la afectiunea numita alopecie. Micropigmentarea scalpului este denumita uneori si tatuaj de par. Aceasta nu este acelasi lucru cu implantul de par.
In procedura de micropigmentare, specialistul utilizeaza ace foarte mici si subtiri pentru a forma puncte colorate, mici si numeroase, la nivelul scalpului. Aceste puncte foarte apropiate vor da impresia de par mai des. Pigmentul folosit este permanent.
Exista specialisti in acest domeniu, de regula cosmeticieni, care pot oferi rezultate excelente in ceea ce priveste mascarea alopeciei sau a zonelor de par rar de la nivelul scalpului. Aceasta procedura poate fi utilizata si pentru a acoperi semnele din nastere sau cicatricile inestetice.
Micropigmentarea este neinvaziva si nu necesita interventie chirurgicala sau anestezie pentru a fi realizata.
Desi teoretic se poate realiza pentru oricine, micropigmentarea a fost creata si este destinata anumitor categorii de persoane.
Tratamentul cosmetic poate oferi aparenta de par mai gros pentru persoanele care au:
• Alopecie aerata, o patologie autoimuna ce duce la caderea parului
• Caderea parului in urma chimioterapiei
• Caderea parului la femei, cu diferite cauze
• Patologii hormonale ce cauzeaza caderea parului, inclusiv sindromul ovarelor polichistice
• Alopecia la barbati, ce apare specific cu stergerea liniei parului incepand de la frunte spre posterior
• Parul foarte subtire, cu evidentierea scalpului
• Alopecie de stres
• Cicatrici si semne din nastere la nivelul scalpului, pe care pacientul vrea sa le acopere
Micropigmentarea nu stimuleaza cresterea parului sau orice modificare in modul in care firul de par arata si creste. Nu este un tratament pentru caderea parului, ci este o solutie cosmetica pentru a masca acest lucru. Astfel, inainte de a apela la aceasta procedura, este ideal sa discutati cu un medic despre cauza caderii parului in cazul dumneavoastra, pentru a trata problema de la radacina.
Inainte de procedura de micropigmentare, este recomandat sa:
• Va spalati pe par si pe scalp inainte de programare
• Indicati cosmeticianului zonele care va deranjeaza, pentru ca acesta sa le marcheze precis inainte de a incepe micropigmentarea
• Daca aveti alopecie completa, incercati sa creeati impreuna cu cosmeticianul o linie frontala a parului care sa se potriveasca cu forma si structura fetei
• Alegeti pigmentul dorit pentru procedura
Cosmeticianul va aplica o crema usor anestezica, care sa amorteasca putin zonele in care va lucra, pentru a va asigura confortul din timpul procedurii.
Aceasta este de regula nedureroasa, fiind vorba despre ace foarte mici, insa unii pacienti pot avea sensibilitate crescuta.
Cel ce realizeaza micropigmentarea va utiliza ace sterile, de dimensiuni mici, pentru a tatua pigmentul la nivelul zonelor dorite de scalp. Punctele formate variaza usor ca marime, unghi si adancime, astfel ca ofera impresia de par natural.
Intreaga procedura poate dura pana la 5 ore, in functie de marimea zonei in care se realizeaza micropigmentarea.
Majoritatea persoanelor au nevoie de 3 sedinte sau mai multe, separate de cateva saptamani. Fiecare sedinta de micropigmentare va intensifica culoarea pigmentului si va imbunatati aspectul.
De vreme ce procedura nu necesita pasi chirurgicali sau anestezici, va puteti intoarce acasa si la activitatile obisnuite imediat dupa sedinta de micropigmentare. Poate persista o roseata la nivelul scalpului timp de cateva ore.
Beneficiile micropigmentarii scalpului, in special in comparatie cu transplantul de par, includ:
• Este o procedura minim invaziva, intrucat nu se fac incizii sau alte proceduri chirurgicale
• Este mai putin dureroasa
• Costul este mai mic
• Nu necesita perioada de recuperare
Cele mai mari riscuri ale micropigmentarii vin atunci cand aceasta este realizata de catre un practician nelicentiat, fara atestate speciale pentru aceasta procedura, care ar putea sa nu respecte precautiile necesare.
Riscurile includ:
• Reactii alergice la pigmentii cosmetici utilizati
• Infectii din cauza acelor nesterilizate
• Aspect neplacut sau nenatural dupa procedura
Pentru a evita aceste riscuri asigurati-va ca alegeti un cosmetician cu competenta in micropigmentare si cereti sa vedeti poze cu rezultatele clientilor anteriori sau cereti parerea clientilor anteriori.
Este important sa stiti ca pacientii care au cicatrici cheloide sau sunt astfel predispusi la a avea astfel de cicatrici nu ar trebui sa faca micropigmentare la nivelul scalpului.
Desi micropigmentarea nu induce necesitatea unei perioade de repaus sau recuperare, puteti lua unele masuri pentru a va asigura ca rezultatele sunt cat mai bune.
In primele zile de dupa procedura, incercati sa:
• Nu va udati des pe scalp. Purtati o casca pentru dus si nu va spalati pe par pana cand nu va da acordul cosmeticianul
• Evitati efortul fizic intens, pentru a evita transpiratia intensa
• Nu faceti dusuri fierbinti si nu mergeti la sauna
• Evitati expunerea puternica la soare fara sa purtati palarie de protectie
In ceea ce priveste rezultatele, micropigmentarea isi mentine efectul pana la 4 ani sau mai mult. Pigmentul este unul permanent, insa poate suferi modificari subtile de culoare din cauza razelor soarelui, schimbarilor de temperatura, produselor de ingrijire a parului.
Daca exista ceva ce nu a mers bine cu aceasta procedura, pot aparea semne de infectie ale scalpului. Apelati la ajutor medical daca observati ca aveti febra, secretii anormale, durere sau tumefiere severa, roseata prelungita la nivelul scalpului.
Pierderea parului sau subtierea sa severa interfereaza deseori cu calitatea vietii unei persoane, din cauza scaderii increderii in sine.
Din fericire exista variante cosmetice de a ascunde aceste mici defecte, daca alte tratamente nu au reusit. Discutati intotdeauna cu un medic in legatura cu caderea parului si apelati la cosmeticieni licentiati pentru micropigmentarea scalpului.
Bibliografie
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/scalp-micropigmentation
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/what-to-know-scalp-micropigmentation
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.