Caderea parului la femei in perioada menopauzei: cauze si remedii

Actualizat: 05 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Baican Iuliana
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce schimbari produce menopauza la nivelul organismului?


Menopauza reprezinta un fenomen fiziologic in randul populatiei feminine si apare in jurul varstei de 50 de ani. Aceasta este caracterizata de incetarea functiei ovariene in ceea ce priveste secretia hormonala de estrogen si progesteron, precum si prin stoparea eliberarii ovulelor ca urmare a epuizarii numarului de foliculi ovarieni.

Ca urmare a acestor modificari, absenta menstrelor pe durata unui an de zile inseamna instalarea menopauzei. Pe langa aceasta, menopauza este insotita in mod variabil de efecte mai putin favorabile. Schimbarile starii de dispozitie, instabilitatea emotionala, tulburarile de somn, bufeurile de caldura, precum si modificarile trofice cauzate de deficitele hormonale (osteoporoza, caderea parului) sunt printre cele mai intalnite efecte secundare ale instalarii perioadei menopauzale.

Caderea parului la menopauza - cauze

In mod normal, pierdem aproximativ 100 de fire de par in fiecare zi. Ceea ce depaseste acest prag poate fi consecinta unei afectiuni medicale, iar multe persoane, atat femei, cat si barbati se declara ingrijorate de pierderea in exces a parului. Cauzele pot fi multiple, utilizarea unor produse de ingrijire a parului care contin substante agresive pentru acesta, stresul, instalarea perioadei menopauzale, fiind unele dintre ele.

Motivele pentru care se pierd in mod excesiv firele de par in timpul menopauzei sunt reprezentate in principal de dezechilibrele care se produc la nivel hormonal. Estrogenul si progesteronul sunt hormonii care contribuie la refacerea si rezistenta firului de par. Sinteza acestora scade odata cu instalarea menopauzei, iar podoaba capilara va avea de suferit prin perturbarea ciclului de crestere si regenerare a firului de par la care participa acestia in mod normal. Aceasta reducere a nivelului de estrogen si progesteron poate fi si consecinta ovarectomiei sau a histerectomiei cu anexectomie, situatii in care anumite probleme medicale au necesitat excizia ovarelor sau a uterului impreuna cu acestea, iar deficitul hormonal este consecinta lipsei organelor unde se produc respectivii hormoni.

In acelasi timp, fibrele de colagen, elemente importante in structura firului de par si a fanerelor, se reduc odata cu inaintarea in varsta si a scaderii productiei de estrogen. Acestea se afla in jurul si sub foliculul pilos, iar rigidizarea tecii de colagen a fost dovedita in studiile clinice drept una dintre cauzele pentru care radacina firului de par este slabita ducand la caderea prematura a podoabei capilare. Schimbarea de anotimp, in special primavara (aprilie-martie) si toamna (septembrie- octombrie) sunt dovedite in studii ca fiind perioade de crestere a firelor de par (efluvium telogen) .

Afectiunile pielii (dermatita), patologiile glandei tiroide (hipotiroidism, hipertiroidism), expunerea frecventa la substante poluante sau toxice, utilizarea unor medicamente precum citostaticele sau carentele nutritionale produc si ele caderea in exces a parului.

Tratament impotriva caderii parului

Oricare ar fi cauzele caderii parului la femeile aflate la menopauza, este important sa stim ca exista si remedii pentru acest efect nefavorabil al acestei perioade.
In acest sens se recomanda hidratarea adecvata, asigurarea unei diete alimentare care sa fie consistenta in substante nutritive si mentinerea unei vieti active. Vitaminele,, mai ales cele din complexul B (vitamina B6, vitamina B3), mineralele, proteinele si acizii grasi Omega 3 sunt esentiale pentru regenerarea tesuturilor si asigurarea troficitatii acestora.

Avand la baza aceste aspecte au fost concepute tratamente care au dovedit eficacitate impotriva caderii parului. Produsele Dercos de la Vichy au fost concepute prin utilizarea unor componente care sustin procesul regenerarii firului de par. Arginina, octeina, apa vulcanica Vichy, SP94 si vitaminele B6 si PP sunt ingrediente active aflate in componenta fiolelor de Aminexil Clinical 5 din gama de produse Dercos. Acesta este un tratament special conceput pentru regenerarea firului de par, echilibrarea microbiotei scalpului astfel incat, caderea podoabei capilare este intarziata. Efectele benefice ale acestuia se pot observa in decurs de 3- 6 saptamani.

Pentru sustinerea tratamentului cu Aminexil Clinical 5 pentru femei, in completarea acestuia a fost creat samponul energizant anti- cadere a parului din gama Dercos de la Vichy. Acesta contine aceleasi substante active si ofera beneficiul unor formule testate clinic din punct de vedere dermatologic, motiv pentru care pot fi utilizate de persoanele cu scalp sensibil. Studiile clinice efectuate atat in randul populatiei feminine, cat si a persoanelor de gen masculine, recomanda produsele Dercos ca apartinand unui brand expert, specializat in sanatatea scalpului si a parului care trateaza cu dedicare si atentie afectiunile care pot surveni in cazul acestora. Ingredientele active pe baza carora au fost create respecta microbiomul scalpului si confera eficacitate demonstrata clinic pentru problemele scalpului si ale parului prezentate de catre pacient.

Un element de mentionat este faptul ca Dercos by Vichy este un brand ce investeste in studii clinice si isi demonstreaza eficacitatea prin rezultate pe care le-a obtinut pana in prezent. Prin urmare, expertii Dercos nu incurajeaza folosirea de "solutii" home-made (masti, alte tratamente) si nici medicatia "dupa ureche". Tocmai datorita acestei expertize dermatologice, acestia mentin un TOV neutru, medical, cu accent pe eficacitate demonstrata clinic, studii clinice, dovezi medicale, ingrediente dermatologice, stiinta scalpului etc.

Beneficiile produselor Dercos by Vichy

Studiile clinice efectuate au demonstrat reducerea caderii parului cu -29%. De asemenea, s-a dovedit ca firul de par este regenerat de la radacina, devine mai puternic si mai rezistent. Scalpul este calmat, iar dezechilibrele microbiomului sunt reduse. Efectele benefice ale utilizarii produselor din gama Dercos de la Vichy sunt demonstrate pe baza a 9 studii clinic si au fost testate pe 990 de pacienti.

Aminexil 5 contine substante active cu aplicare topica la nivelul scalpului avand ca principale efecte prevenirea rigidizarii invelisului de colagen din jurul foliculului pilos, astfel, firul de par va beneficia de asigurarea nutrientilor necesari si a unor oligoelemente precum vitaminele A, B6, B3, zinc, cupru, aminoacizi si glucoza.

Concluzii

Modificarile hormonale survenite odata cu instalarea menopauzei reprezinta o provocare pentru organism, multe dintre functiile acestuia fiind periclitate de aceasta etapa. Reducerea nivelului de estrogen si progesteron din aceasta perioada conduc la scaderea rezistentei firelor de par, iar podoaba capilara sufera un proces de cadere excesiva la menopauza.

Pe langa dezechilibrul hormonal, stresul intervine si el cu acelasi efect de cadere a parului. Indiferent de cauze, exista remedii pentru aceasta afectiune medicala. Gama de produse Dercos by Vichy vin sa ofere un ajutor dovedit prin studii clinice in remedierea acestei probleme.

Aminexil Clinical 5 si samponul-energizant anti-cadere a parului sunt doua produse din gama Dercos care contin arginina, octeina, apa vulcanica Vichy, SP94 si vitaminele B6 si PP. Acestea sunt recomandate de specialistii in dermatologie pentru reducerea caderii parului in cazul femeilor aflate la menopauza care se confrunta cu aceasta problema pentru beneficiile substantelor active pe care le contin, beneficii demonstrate in studiile clinic efectuate. Totodata, expertii Dercos specifica evitarea solutiilor home-made, precum si a recomandarii de tratamente fara consultarea in prealabil a unui medic specialist in probleme ale scalpului si ale caderii parului.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Remedii naturiste impotriva caderii parului Caderea parului: ce afectiuni poate ascunde? Caderea parului Tratament pentru caderea parului Mituri despre caderea parului la barbati Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata 15 cauze surprinzatoare ale caderii parului Semnale si remedii pentru caderea parului Cauzele caderii parului la femei. Ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceasta problema Cauzele neasteptate ale caderii parului Cum sa opresti caderea parului