Fertilitatea si lupta cu cancerul - ce trebuie sa stii despre riscuri

Actualizat: 20 Mai 2025
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Consultant medical:

Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala

Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Ce este fertilitatea?


Fertilitatea reprezinta capacitatea de reproducere, adica de a se putea produce fertilizarea ovulului si de a putea duce sarcina la bun sfarsit.

Aceasta depinde de organele de reproducere si de un nivel adecvat al hormonilor.

Ce este infertilitatea?

Infertilitatea apare atunci cand fie datorita unor probleme ale organelor reproductive, fie datorita unor dezechilibre hormonale sarcina fie nu apare, fie nu poate sa fie dusa la termen.

O persoana este considerata infertila daca dupa 12 luni de activitate sexuala nu a putut sa conceapa un copil, in aceasta situatie trebuie sa se prezinte la un medic specializat.

Evaluarea unui cuplu cu infertilitate include: examen fizic, identificarea factorilor de risc, consiliere psihologica si evaluari specializate ale fertilitatii (evaluarea spermei, nivelul hormonului luteinizant in urina, nivelul luteal de progesteron, histerosalpingograma sau sonohisterograma, dozare TSH, prolactina, evaluarea rezervei ovariene prin dozare hormon foliculo-stimulant, estradiol, hormon anti-mullerian, numararea foliculilor antrali).

Infertilitatea si cancerul

Exista multiple patologii, care pot sa afecteze fertilitatea: bolile vasculare, bolile autoimune dar si cancerul, dar mai ales tratamentele pentru cancer.

Astfel pacientii cu cancer, care doresc sa conceapa un copil dupa terminarea tratamentului trebuie indrumati catre un medic specializat in oncofertilitate.

Astfel desi sarcina este posibila dupa terminarea cancerului, cel mai bine ar fi sa se astepte de la minim 6 luni pana la cativa ani.

Aceasta perioada depinde de tipul de cancer, tratamentul primit si de varsta.

In primii 2 ani dupa terminarea tratamentului se produc cele mai multe recurente.

Tratamentele oncologice in timpul sarcinii sunt mult mai complex de gestionat.

In general, sarcina nu creste riscul de cancer, dar in cazul femeilor cu cancer de san, cel mai bine ar fi ca in primii 2 ani sa se evite sarcina, datorita modificarilor hormonale, ce apar in sarcina, cancerul mamar putand sa fie dependent de hormoni pentru a creste.

In cazul barbatilor se poate recomanda o asteptare de chiar pana la 5 ani, pentru a se putea reface calitatea spermei si pentru a reduce riscul de spermatozoizi anormali.

In general calitatea spermei revine la normal in aproximativ 2 ani.

Multi supravietuitori ai cancerului se tem ca tratamentele efectuate ar putea sa afecteze si copilul si sa ii creasca riscul de cancer, dar pana acum studiile au aratat ca riscul nu este mai mare.

Varsta reprezinta un factor esential al fertilitatii.

Unele femei mai ales cele in jurul varstei de 20 de ani pot chiar sa aiba cicluri menstruale, dar in alte cazuri acestea se opresc pe parcursul tratamentului.

Astfel in cazul femeilor cu cat sunt mai tinere la diagnostic, cu atat au o rezerva ovariana mai mare si au mai mari sanse sa ramana fertile si dupa tratament.

Deci femeile cu varsta sub 35 de ani au cele mai multe sanse sa ramana insarcinate.

De asemenea, reaparitia menstruatiei, dupa incetarea tratamentului oncologic nu inseamna revenirea fertilitatii.

Cauze ale infertilitatii la femei

Chirurgia abdominala si pelvina a cancerelor din aceste regiune poate sa afecteze fie direct organele reproductive (ovare, trompe uterine, uter, col uterin), fie indirect datorita relatiei de proximitate (colon, rect, anus, vezica urinara).

Histerectomia reprezinta operatia prin care este indepartat uterul si colul uterin.

Aceasta poate sa fie simpla (se indeparteaza doar uterul si colul uterin) sau radicala ( se indeparteaza uterul, colul uterin, portiunea superioara a vaginului si tesuturile incojuratoare).

Fara uter o femeie nu poate sa aiba copil.

Aceasta operatie se poate face atat pentru cancere uterine sau de col uterin, cat si pentru cancere care invadeaza aceste organe dar si in rarele cazuri de sindroame genetice, care predispun la cancere ale acestor organe, operatia avand rol de prevenire a aparitiei cancerului.

Ooforectomia reprezinta operatia prin care este indepartat ovarul. Aceasta poate sa fie unilaterala sau bilaterala. In anumite cazuri se poate pastra un ovar pentru a prezerva fertilitatea.

Dupa anumite interventii chirurgicale la nivel abdominal si pelvin se pot forma aderente, care pot bloca trompele uterine, ovarul sau uterul si sa nu permita astfel fertilizarea ovulului.

Radioterapia la nivel abdominal si pelvin poate sa afecteze uterul sau ovarele.

In cazul ovarelor este afectata rezerva de ovule, in special la femeile mai in varsta, determinand infertilitate si menopauza precoce.

La nivelul uterului o sa fie afectati muschii si vasele de sange, ceea ce determina reducerea cresterii si expansiunii uterului in sarcina.

De asemenea si radioterapia cerebrala poate sa afecteze pituitara, organul responsabil de secretia de hormoni, care stimuleaza ovarele.

Chimioterapia desi distruge celulele canceroase, le afecteaza si pe cele normale.

Infertilitatea aparuta in urma chimioterapiei depinde de tipul de chimioterapie administrata, de doza administrata si de combinarea de mai multe chimioterapii.

Medicamentele care cauzeaza cel mai frecvent infertilitate la femei sunt: ciclofosfamida, doxorubicina, lomustina, procarbazina, busulfan.

De asemenea, este foarte important ca pacienta sa nu ramana gravida in timpul tratamentului chimioterapic, iar ideal ar fi sa se foloseasca 2 masuri de contraceptie.

Terapia antihormonala este necesara in anumite tipuri de cancer.

Acesti hormoni sunt necesari pentru conceptie si pentru mentinerea sarcinii. Lipsa lor determina infertilitate si menopauza precoce, care pot sa fie reversibile dupa oprirea tratamentului.

De asemenea poate sa afecteze si fatul, astfel incat este important sa se evite aparitia sarcinii in perioada tratamentului.

Cauze ale infertilitatii la barbati

Principalele cauze ale infertilitatii la barbati sunt chirurgia si radioterapia la nivelul zonei pelvine, mai ales la nivelul testiculelor, dar si chimioterapia pentru anumite cancere, mai ales prostata, testicul, limfoame, colorectal si tiroida.

Infertilitatea la barbati se grupeaza astfel in functie de mecanism: hipogonadism, defecte post-testiculare, disfunctie de tubuli seminiferi, precum si tratamentele oncologice care afecteaza spermatogeneza.

Pe langa radioterapia tintita la nivel pelvin, si iodul radioactiv utilizat in cancerul de tiroida poate sa afecteze fertilitatea.

Metode de gestionare a infertilitatii inainte si dupa tratamentul oncologic

Initial, pentru a putea trata infertilitatea trebuie identificata cauza.

Ulterior se recomanda modificari ale stilului de viata cum ar fi renuntarea la fumat si reducerea excesului de cafeina si alcool.

Tratamentele includ chirurgia, medicamentele si inseminarea intrauterina sau fertilizarea in vitro.

De asemenea, inainte de initierea tratamentului oncologic se poate efecta prezervare de sperma la barbati sau ovule la femei.

Femeile care raman gravide dupa tratamente pentru infertilitate au un risc usor mai mare de complicatii in timpul sarcinii, de nastere prematura si de greutate mai mica la nastere a copilului.

Concluzii

Infertilitatea reprezinta o problema importanta a pacientilor oncologici, ce poate sa aiba un important impact psihologic asupra acestora si este important sa fie directionati si catre un medic specializat in fertilitate.

Bibliografie
https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/side-effects/fertility/how-cancer-treatments-affect-fertility-women.html#:~:text=Some%20chemo%20medicines%20can%20also,puberty%20or%20are%20nearing%20menopause
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/cancer-treatment-and-fertility
https://www.uptodate.com/contents/overview-of-infertility
https://www.uptodate.com/contents/causes-of-male-infertility
https://www.uptodate.com/contents/fertility-and-reproductive-hormone-preservation-overview-of-care-prior-to-gonadotoxic-therapy-or-surgery


Citeste si despre:

Cancerul si sarcina: riscuri si optiuni Ce trebuie sa stiti despre cancer Endometrioza – cauza de infertilitate Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate Ce poti face cand lumina farurilor devine un pericol invizibil pentru ochii tai Fertilitate, disfunctii sexuale Cum este afectata fertilitatea, in functie de varsta Cum se desfasoara fertilizarea in vitro? Cancerul paratiroidian - ce trebuie sa stii despre aceasta forma rara de cancer