Riscurile ascunse ale consumului de carne de porc

Actualizat: 13 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Preparatele traditionale pentru Sarbatorile de Iarna sunt un real deliciu culinar, insa pot exista si unele riscuri. Astfel, persoanele care consuma carne de porc fara aviz sanitar-veterinar sau carne achizitionata din spatii neautorizate isi pot pune sanatatea in pericol.

Mai exact, exista pericolul imbolnavirii de trichineloza, o boala frecvent intalnita la persoanele care consuma carnea porcilor crescuti in gospodarii. Pentru a evita imbolnavirea, carnea trebuie dusa pentru studii de laborator.

Trichineloza este o boala parazitara, comuna omului si animalelor (zoonoza), care apare ca urmare a consumului de carne infestata cu parazitul Trichinella Spiralis.

Rezervorul de infestatie este reprezentat in special de porcine, precum si de alte mamifere: porc mistret, urs, lup, vulpe, rozatoare. Boala nu este transmisibila de la om la om.

Animalele parazitate raman contagioase timp indelungat, precum si carnea acestora, chiar daca este pastrata la frigider sau congelata.

Concret, infectia este contractata la om prin ingestia de carne cruda sau insuficient preparata termic, mai ales carne de porc, determinand forme clinice cu manifestari variate. Gravitatea bolii depinde de numarul larvelor ingerate.

Astfel, in cazul pacientilor care prezinta o forma severa de boala sunt descoperiti paraziti cu 50-100 de larve per gramul de muschi, in timp ce pacientii care au mai putin de 10 larve per gram nu prezinta manifestari clinice ale afectiunii.

De regula, boala debuteaza la doua zile dupa consumul de carne infestata cu larve de Trichinela Spiralis, cu diaree abundenta, insotita de voma si dureri abdominale, simptomele constituind efectul patrunderii acestora in mucoasa intestinala.

Cum se manifesta boala

Contaminarea se produce prin ingestia de carne infestata, consumata cruda sau insuficient preparata termic, care contine larve vii de Trichinella. Perioada de incubatie variaza intre 2-28 de zile, cu media cuprinsa intre 12-14 zile. Evolutia se deruleaza in trei faze, dupa cum decurge ingestia alimentului infestat:

• etapa intestinala la 1-2 zile, care se manifesta prin diaree, greata, voma, dureri abdominale;

• etapa de diseminare a larvelor in sange, ce apare la 2-3 saptamani. Simptomele cele mai comune din aceasta perioada sunt: febra, mialgii, edeme faciale, eruptii urticariene;

• etapa tisulara de inchistare a larvelor in muschi, care debuteaza in saptamana a treia, cand febra scade, dar manifestarile alergice persista si se poate trece spre etapa cronica, cand larvele inchistate pot fi evidentiate in biopsia musculara sau radiologic.

Cum se infesteaza porcii

Porcii se pot infesta cu parazitul Trichinella Spiralis daca acestia consuma lesuri de sobolani sau ale altor animale infestate.

Preventie

Pentru a preintampina cazurile de imbolnavire la om, detinatorii de porci sunt obligati sa efectueze examenul trichineloscopic pentru carnea animalelor.
Trichineloza la om poate fi tratata cu succes mai ales daca pacientul consulta un medic imediat dupa debutul afectiunii.


Citeste si despre:

Carnea si leguminoasele. Piramida nutritionala Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate? Carnea de porc: beneficii si riscuri Optiuni alimentare: ce tipuri de carne sa alegem Mituri si informatii nutritionale despre carnea de peste Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje Prof. Dr. Kürsat Rahmi Serin, medic specializat in chirurgie hepato-bilio-pancreatica si transplant hepatic, ofera consultatii in Romania, pe 17 iunie! Probleme de circulatie vara? Iata cum elimini senzatia de „picioare grele“! Cat de nociva poate fi carnea la gratar? Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii Beneficii si efecte adverse ale carnii de porc Consumul de carne si cancerul de colon Pesta porcina africana se transmite la om? Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta Cum se manifesta trichineloza